Gura păcăto(ke)sului adevăr grăieşte...
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, fost preşedinte de onoare al UDMR şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a criticat, marţi, atât conducerea UDMR, cât şi pe cea a filialei bihorene a Uniunii. Potrivit lui Tokes, liderii UDMR au creat un sistem de fundaţii prin care beneficiază de bani proveniţi atât din România, cât şi din Ungaria. Acesta a transmis Congresului UDMR, unde nu a fost invitat, că actuala conducere trebuie să dea socoteală pentru modul în care a cheltuit aceşti bani.
Laszlo Tokes a declarat că, deşi Congresul UDMR se desfăşoară în acelaşi loc ca în urmă cu mai bine de 20 de ani, deosebirea între Uniunea de atunci şi cea de acum este foarte mare. "În 1990 UDMR s-a legitimat prin revoluţia pornită la Timişoara. A fost partidul cel mai democratic din ţară, pionier al schimbării de regim. Între timp, organizaţia noastră s-a deformat, azi fiind una dintre celelalte partide ale paletei politice din România. Singura deosebire este că limba oficială este limba maghiară, dar nomenclatura din UDMR face parte din nomenclatura politică din România", a afirmat Tokes. În opinia acestuia, Uniunea este mai preocupată de soarta sa decât de interesele comunităţii maghiare. Mai mult, liderul CNMT a menţionat că este prost ales momentul ca Oradea să organizeze Congresul UDMR, deoarece filiala bihoreană este un partid tip etno-business, politicul fiind bazat pe puterea economică. "Economicul este transformat în politică, atât voturile, cât şi sufletele alegătorilor fiind cumpărate de troica Kiss-Szabo-Biro. Cetăţuia lor ar fi centrul aşa-zis Ady Endre, construit din banii furaţi, expropriaţi dintr-un proiect câştigat de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului", a declarat Laszlo Tokes, care a acuzat că din banii proveniţi de la Guvernul Ungariei s-a construit un centru dedicat exclusiv întâlnirilor UDMR Bihor. De altfel, liderul CNMT a acuzat şi că UDMR, la nivel naţional, a creat un sistem de fundaţii prin intermediul cărora primeşte bani atât din Ungaria, cât şi din România. "Din acest motiv am lansat către Congresul UDMR mesajul ca liderii Uniunii să dea socoteală întregii comunităţi maghiare, atât timp cât UDMR îşi revendică întregul monopol politico-etnic, nu doar conducerii UDMR sau Curţii de Conturi", a afirmat Tokes. Tot el a acuzat pătrunderea UDMR în viaţa Bisericii catolice şi a Bisericii reformate, semn al colonizării politice şi economice a Bisericii.
Atacurile la adresa conducerii UDMR Bihor nu s-au oprit însă aici. La doar o zi după declaraţiile făcute de Laszlo Tokes, a fost rândul Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania să iasă la rampă, prin acuzaţii aduse preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. Liderul organizaţiei din Oradea, Csomortanyi Istvan, a anunţat că a depus o cerere la Instituţia Prefectului în care sesizează faptul că Muzeul Ţării Crişurilor refuză să ofere informaţiile solicitate pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, adică: contractul de muncă al Lui Szabo Odon, fişa postului şi pontajul pe anul 2010, pentru a vedea când a fost el la serviciu. "Szabo Odon nu a ratat nicio ocazie să ne dea lecţii de morală, ceea ce ne-a determinat să aflăm cine este acest om", a afirmat acesta, adăugând că era curios să vadă când ajunge Szabo la serviciu, în condiţiile în care susţine audienţe la Consiliul Judeţean, apare la conferinţe de presă, totul în intervalul orar 8.00 - 14.00. "Cum se poate ca un angajat la o instituţie publică să-şi permită un astfel de program. Din păcate, nu am primit datele solicitate de noi, pe motiv că sunt date personale", a mai afirmat liderul organizaţiei orădene a Tinerilor Maghiari din Transilvania. Pe de altă parte, Csomortanyi a acuzat că în declaraţia de avere a lui Szabo Odon nu este trecută suma încasată din acordarea de consultanţă pentru o firmă din Ungaria - ITD Hungary. "Contractul este încheiat între ITD Hungary, o societate guvernamentală din Ungaria înfiinţată pentru facilitarea relaţiilor externe ale Guvernului maghiar în privinţa comerţului, cu SC Gubeur Consult SRL, firmă reprezentată de Szabo Odon. Contractul este de 100 euro/oră, plătit de ITD pentru diferite servicii de consultanţă. Lunar se decontează maximum 15 ore. Ne deranjează că în contract figurează că singura persoană care poate oferi consultanţă este Szabo Odon şi totuşi veniturile din această activitate nu figurează în declaraţia de avere. Îl rugăm pe domnul Szabo să dea explicaţii", a afirmat Csomortanyi.
"Cred că avem de-a face cu un superman: pe lângă că este consilier judeţean, preşedinte executiv al UDMR Bihor, preşedintele comisiei juridice a CJ Bihor, membru în comisia de atribuire de denumiri, are birou la CJ Bihor cu mai multe secretare, este reprezentant ITD, mai este şi angajat al Muzeului Ţării Crişurilor", a mai menţionat liderul ATMT - organizaţia Oradea. Telenovela continuă...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.