Iliescu crede că e nevoie de mai multe eforturi pentru integrarea în UE
Preşedintele Ion Iliescu a afirmat, sâmbătă seara, în faţa participanţilor la Conferinţa "Ziua ASPEN în România", că îndeplinirea de către România a obiectivelor de finalizare a negocierilor de aderare la UE în anul 2004 şi de integrare efectivă în anul 2007 sunt condiţionate de eforturile interne. "Este nevoie de mai multe eforturi din partea noastră", a afirmat şeful statului. El a adăugat că România este optimistă în privinţa colaborării cu preşedinţia italiană a Uniunii Europene, care va începe la 1 iulie.
Calitatea de membru al Uniunii Europene înseamnă pentru România garanţia progreselor economice, a stabilităţii sociale şi a securităţii interne şi externe, a mai spus preşedintele Iliescu. El a precizat că integrarea în UE este pentru ţara noastră cea mai bună şi mai sigură alegere pentru dezvoltarea viitoare, într-o lume tot mai puternic marcată de interdependenţe şi globalizare.
Ion Iliescu a subliniat că eforturile pe care le face România nu sunt animate exclusiv de necesitatea îndeplinirii criteriilor de aderare şi nu sunt realizate doar pentru că NATO sau Uniunea Europeană sugerează că ele trebuie făcute, ci în primul rând deoarece acestea sunt necesare pentru dezvoltarea democraţiei, stabilităţii şi prosperităţii în România. "Vorbind despre români, noi ne considerăm parte a tradiţiei, culturii şi istoriei ?vechii Europe?. După jumătate de secol în care am trăit exilaţi din cauza comunismului, acum suntem parte a Europei unite", a afirmat şeful statului.
Preşedintele Iliescu a menţionat că, în viziunea României, viitorul Europei trebuie să însemne eliminarea împărţirii economice, prin încurajarea oportunităţilor egale şi a accesului liber la oportunităţile sociale. De asemenea, a declarat că România şi alte state din centrul şi sud-estul Europei nu intenţionează să devină receptori pasivi ai securităţii şi prosperităţii din vest. Răspunsul ţărilor din regiune este dat de guvernarea democratică, bazată pe legi, pe respectarea drepturilor omului şi transparenţei faţă de cetăţean, de eficienţa administraţiei publice, eliminarea corupţiei şi a crimei organizate, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a mai menţionat că România consideră că investiţiile în infrastructură trebuie să fie o prioritate a strategiei europene de dezvoltare. El a mai spus că instituţiile europene ar trebui să contribuie la promovarea şi finanţarea unor proiecte comune ale statele membre UE, statelor candidate la aderare şi a ţărilor partenere pentru controlul frontierelor, prevenirea migraţiei ilegale, a traficului de fiinţe umane şi a criminalităţii transfrontaliere.
În final, preşedintele Iliescu a arătat că schimbările care au loc pe plan internaţional necesită o puternică relaţie transatlantică pe termen lung, pentru pacea şi stabilitatea întregii lumi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.