Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat, ieri, în sala mică a Primăriei municipiului Oradea, seminarul de informare pentru jurnalişti, intitulat ''Alegerile europene din iunie 2009''. Printre participanţi s-a numărat eurodeputatul Csibi Mogor.

Eurodeputatul PNL Magor Imre Csibi a vorbit, la început, despre experienţa sa de un an şi jumătate în Parlamentul European, menţionând că s-a implicat în situaţia defrişărilor ilegale din România şi comerţul lemnului furat. De asemenea, a avut intervenţii cu privire la controlul asupra comerţului cu masă lemnoasă în Uniunea Europeană. Acesta a precizat că unul dintre succesele sale a fost introducerea de penalităţi în cazul masei lemnoase obţinute din defrişările ilegale. Cuantumul acestor penalităţi este de cinici ori mai mare decât valoarea masei lemnoase. Csibi Mogor s-a mai implicat în problemele privind organismele modificate genetic, mineritul şi folosirii cianurilor. Eurodeputatul român a declarat că va propune Guvernului României etichetarea copacilor din ţara noastră, prin conectarea la GPS, un astfel de sistem fiind un real câştig pentru România.
În cadrul seminarului de la Oradea, directorul Centrului European de Documentare Oradea (EDCO), dr. ec. Adriana Giurgiu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Oradea, a avut o prezentare cu tema ''Parlamentul European departe şi totuşi, atât de aproape''. Ea a descris PE, rolul şi competenţele Parlamentului European în procesul decizional al UE. De asemenea, a făcut o prezentare a două dintre dosarele legislaturii 2004-2009, referitoare la schimbările climatice şi politica energetică în UE. Printre dosarele majore ce urmează să fie dezbătute de către membrii PE în actuala legislatură, până la alegerile din iunie 2009, se află liberalizarea pieţelor de electricitate şi gaz, facilitarea accesului pacienţilor la servicii medicale în toată Uniunea, costuri mai reduse pentru SMS în roaming, concilierea legată de directiva timpului de lucru şi o serie de rapoarte în contextul crizei economice (reguli pentru agenţiile de rating, supravegherea sectorului bancar şi modalităţi de calculare a cerinţelor de capital). Ziariştii prezenţi la seminarul de informare au mai avut ocazia să afle informaţii despre dosarele viitoarei legislaturi 2009 - 2014.