La jumătate de mandat au cam uitat de unde au plecat
Asociaţia Pro Democraţia - Club Oradea a organizat, vineri, o conferinţă cu tema "Parlamentarii de Rogerius: La jumătate de mandat", la care au fost invitaţi deputaţii din Colegiile 8 şi 9, respectiv senatorul care reprezintă Colegiul 4, precum şi contracandidaţii pe care aceştia i-au avut la alegerile parlamentare din 2008. Singurii care au răspuns invitaţiei au fost deputatul Peto Csilla (Colegiul 8) şi unul dintre contracandidaţii săi, Mircea Bradu.
Scopul declarat al întâlnirii a fost acela de a dezbate problema votului uninominal. Mai exact, s-a dorit o analiză a modului în care actualul sistem electoral contribuie la îmbunătăţirea reprezentării intereselor cetăţenilor. "În acest week-end se împlinesc doi ani de la alegerile parlamentare. Vrem să vedem cum putem să-i ajutăm pe parlamentari să se implice mai mult în viaţa comunităţii pe care o reprezintă", a declarat Adrian Simon, director de programe la APD Oradea. Acesta a menţionat că a făcut o statistică referitoare la continuitate în ceea ce au întreprins candidaţii la alegerile parlamentare din cele trei colegii vizate. "Doi candidaţi au fost mai vizibili - Peto Csilla şi Ioan Mang, prin intermediul paginilor web. Site-urile lui Octavian Bot şi Eduard Hellvig sunt suspendate, iar cel al lui Mihai Groza este în construcţie. Alţii au pagini web încă active, dar informaţiile sunt vechi - al lui Mircea Mălan şi al Liei Pop. Ceilalţi nu au pagini web", a menţionat Simon. Prezentă la întâlnire, deputatul Peto Csilla şi-a prezentat un raport al activităţii desfăşurate în cei doi ani de mandat, menţionând că în primele două luni de la depunerea jurământului a învăţat ce trebuie să facă în calitate de parlamentar. "Singurul lucru care s-a schimbat odată cu sistemul de vot uninominal a fost faptul că au apărut feţe noi. În rest, aproape nu s-a schimbat nimic faţă de votul pe liste. Disciplina de partid trebuie respectată, marea migrare între partide există şi acum, fără ca parlamentarii să fie pedepsiţi, iar colegiile nu au graniţe, altfel nu aş fi putut să-mi deschid cabinete în Salonta şi Tinca", a afirmat deputatul UDMR. În ceea ce-l priveşte pe Mircea Bradu, care a candidat în 2008 din partea PDL în Colegiul 8, acesta a menţionat că partidul din care face parte susţine modificarea actualului sistem de vot: ori prin organizarea a două tururi de scrutin, ori prin declararea drept câştigător al alegerilor a candidatului care a obţinut cele mai multe voturi.
Puţinii cetăţeni aflaţi în sală şi-au prezentat o parte din problemele cu care se confruntă. În mod evident însă acestea erau legate de administraţia locală, nefiind de competenţa parlamentarilor. Deranjat de faptul că Peto Csilla nu le rezolvă problemele ridicate la Primărie, unul dintre oameni a afirmat că activitatea acesteia "este zero". Pe de altă parte, nici Peto Csilla nu a înţeles că, fiind aleasă în Colegiul 8, trebuie să fie preocupată de problemele tuturor cetăţenilor din zona Oradea Centru - Nord-Vest, nu doar de ale celor care i-au acordat votul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.