Consilierii judeţeni PNL şi UDMR s-au aliat, din nou, împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Radu Ţîrle, refuzând să sprijine propunerea acestuia de a transforma cazarma Ministerului Apărării Naţionale de la Stâna de Vale în sediu pentru poliţie, jandarmerie, Salvamont, SMURD, pompieri şi STS. Ţîrle a precizat că specificarea destinaţiei clădirii este o condiţie pentru ca MApN să accepte transferul proprietăţii către judeţul Bihor. Fiind susţinut doar de consilieii PD-L şi PSD, proiectul a fost respins, el urmând să fie reintrodus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de săptămâna viitoare.


Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, le-a cerut ieri aleşilor judeţeni, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, să-şi dea votul pentru completarea unui acord de principiu privind preluarea cazărmii MApN din Stâna de Vale. Mai exact, se propunea ca în hotărârea CJ Bihor din 31 octombrie 2005 să se precizeze că respectiva clădire ca fi folosită pentru amenajarea spaţiilor necesare funcţionăriii în zonă a unităţilor de jandarmi montani, ISU, STS şi post de poliţie în scopul prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, dar şi heliport şi tabără pentru tineret. Radu Ţîrle a menţionat că precizarea destinaţiei clădirii MApN a fost cerută de ministrul Mihai Stănişoară, care, în principiu, fusese de acord cu transferul proprietăţii. Pentru a demonstra necesitatea unui astfel de sediu pentru instituţiile din subordinea Ministerului de Interne, Ţîrle i-a invitat la şedinţa de ieri pe şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai STS Bihor, reprezentanţi ai Salvamont Salvaspeo şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana". Proiectul iniţiat de Radu Ţîrle s-a bucurat de sprijinul democrat-liberalilor, consilierul Ionel Avrigeanu chiar propunând ca, până la intrarea imobilului şi a terenului aferent de 5,6 ha în proprietatea CJ, administraţia judeţeană ar putea pune la dispoziţia ISU, IJP, Salvamont şi STS cabana pe care o deţine în prezent la Stâna de Vale, pentru ca aceste instituţii să poată interveni mai rapid în cazul unor urgenţe în staţiune.


Dacă democrat-liberalii şi-au declarat susţinerea pentru proiect, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu colegii liberali ai lui Ţîrle şi cu aliaţii lor, consilierii UDMR. Primul care şi-a exprimat nemulţumirea pentru că respectiva clădire ar urma să fie amenajată pentru instituţii ale MAI a fost vicepreşedintele Alexandru Kiss. "Trebuie să discutăm cât ne costă această amenajare", a precizat Kiss, propunând amânarea discutării acestui punct. "Este o procedură pe care trebuie să o îndeplinim, altfel, Ministerul Apărării nu poate să ne dea clădirea", a fost răspunsul lui Ţîrle, care a precizat că în bugetul CJ este prevăzută suma de 10 miliarde lei vechi pentru acest obiectiv. În sprijinul lui Kiss a sărit consilierul judeţean UDMR Szabo Odon, care a afirmat că există deja o hotărâre a CJ Bihor prin care se dă acord de principiu pentru preluarea imobilului, astfel încât Ministerul poate să aprobe transferul. Szabo a mai precizat că în adresa primită de la MApN se cere şi o hotărâre a Consiliului Local Budureasa prin care acesta renunţă la pretenţia de preluare a imobilului. Consilierul UDMR a propus votarea preluării imobilului fără angajarea amenajării unui sediu pentru alte instituţii. Mai mult, el l-a acuzat pe Ţîrle de "înţelegeri" cu Ministerul Apărării. "Dacă sunt nişte înţelegeri, să se spună transparent. Dacă ni s-au cerut 10 miliarde să ni se spună", a insistat Szabo Odon. Acestuia i s-a alăturat consilierul PNL Viorel Pop, care a afirmat că ar trebui să li se spună aleşilor judeţeni adevărul, adăugând că atât MAI, cât şi MApN au cabane la Stâna de Vale şi ar putea să-şi facă sedii, el fiind totuşi contrazis de şeful IPJ Bihor, Liviu Popa, care a precizat că Ministerul de Interne nu dispune de o astfel de cabană.

Iritat, Radu Ţîrle a supus la vot proiectul, însă a primit doar susţinerea consilierilor PSD şi PD-L, liberalii şi aleşii UDMR abţinându-se, astfel încât va fi nevoie de o nouă discuţie în şedinţa de săptămâna viitoare.