La uşa alesului e vremea culesului (I) - Jocul de-a vacanţa parlamentară
Odată cu încheierea sesiunii parlamentare, senatorii şi deputaţii bihoreni au ocazia să stea mai mult în colegiile pe care le reprezintă, pentru a afla problemele cu care se confruntă cei care i-au trimis în Legislativ. Dacă unii dintre aleşi au decis să treacă pragul cabinetelor parlamentare mai des decât în cursul sesiunilor, alţii au hotărât să închidă birourile pe perioada vacanţei, contactul cu alegătorii urmând să se reia la 1 septembrie. De la preluarea mandatului, parlamentarii bihoreni susţin că cele mai multe probleme semnalate de persoanele înscrise în audienţă se referă la punerea în aplicare a legilor proprietăţii.
Având în vedere că au fost aleşi uninominal, senatorii şi deputaţii bihoreni au fost nevoiţi să-şi deschidă cabinete parlamentare în colegiile pe care le reprezintă în Parlamentul României, pentru a fi mai aproape de electorat. Întreţinerea lor costă bugetul statului în medie 10.000 lei lunar în cazul senatorilor, respectiv 5.000 lei în cazul deputaţilor. Banii sunt folosiţi pentru materiale de întreţinere, pentru plata chiriilor şi utilităţilor, precum şi pentru plata salariilor angajaţilor lor. Colegiul senatorial I (Marghita-Săcueni) este reprezentat de Cseke Attila, care, în primul an de mandat, înainte să devină ministru al Sănătăţii, ţinea audienţe atât în localităţile din acea zonă, cât şi la Oradea, unde şi-a deschis cabinet parlamentar (în Pasajul Vulturul Negru, lângă sediul UDMR Bihor). Potrivit şefei sale de cabinet, Eva Racz, mutată între timp la Ministerul Sănătăţii, cele mai multe probleme semnalate de persoanele care se înscriau în audienţe erau legate de restituirea proprietăţilor, dar şi probleme legate de drumurile naţionale, examenul pentru permis de conducere pe care îl susţin persoanele cu dizabilităţi, probleme legate de pensionarea anticipată, dar şi multe probleme care ţin de competenţa primarilor şi poliţiei. "De când domnul senator a devenit ministru, majoritatea problemelor semnalate au fost medicale. Foarte mulţi sperau să-l întâlnească personal, dar din cauza programului încărcat nu s-a putut", a menţionat Eva Racz.
În Colegiul II (Aleşd-Beiuş-Ştei), senatorul Cornel Popa a susţinut audienţe săptămânale la cabinetele de la sediile PNL din Aleşd, Beiuş, Ştei, Vaşcău etc. De asemenea, acesta s-a întâlnit şi cu cei care se prezentau la sediul PNL din Oradea. Cei mai mulţi însă s-au înscris în audienţă la Beiuş şi Aleşd, ei cerând sprijin în ceea ce priveşte acordarea pensiilor, retrocedarea terenurilor, acordarea de locuinţe. Printre cei care au solicitat ajutor s-au aflat şi deţinuţii politici.
Senatorul din Colegiul III (Oradea Sud - Salonta - Ceica - Hoşod), Petru Filip, şi-a deschis, iniţial, cabinet parlamentar la sediul PDL Bihor din Parcul Traian, în afara colegiului pe care îl reprezintă, după care, la începutul lunii iunie a acestui an, şi-a mutat lucrurile într-un spaţiu de pe strada Nufărului nr. 3. Decizia a venit în urma renunţării la şefia filialei judeţene a PDL şi a răcirii relaţiei cu ceilalţi membri din conducerea judeţeană. În ceea ce priveşte problemele ridicate de cetăţenii veniţi în audienţă, acestea variază de la probleme de fond funciar, recalculare de pensii, la propuneri de modificare a legilor, precum şi probleme de administraţie publică locală.
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, este reprezentantul Colegiului IV (Oradea) în Parlament. Acesta şi-a deschis biroul în sediul PSD din Parcul 1 Decembrie 4-6. De la preluarea mandatului, peste 100 de persoane s-au înscris în audienţe, semnalând în special probleme legale, în special legate de terenuri, dar şi reclamaţii cu privire la acordarea medicamentelor compensate, despăgubiri pentru persoanele deportate etc. Nici aici nu au lipsit problemele cu municipalitatea, care au fost însă redirecţionate către consilierii locali social-democraţi.
Pe perioada vacanţei parlamentare, cei patru senatori au anunţat că vor susţine în continuare audienţe. Mai mult, Mang a anunţat că intenţionează să organizeze întâlniri cu profesorii şi directorii şcolilor şi liceelor din Bihor pentru a discuta despre proiectul de Lege al educaţiei, care în prezent se află la Senat, la comisia din care face parte senatorul social-democrat. (va urma)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.