Entuziasmul care ne-a cuprins pe toţi la schimbarea vechii gărzi de la nivelul judeţului şi Primăriei Oradea s-a dovedit a fi de scurtă durată. Locul acestei stări de spirit a început să fie luat de trista constatare că singurele transformări care s-au produs sunt legate de mobilitatea personalului: vechile birouri ocupate de acoliţii PD-L au fost eliberate pentru a face loc parveniţilor PNL.

În spatele promisiunilor făcute că noua administraţie judeţeană se va dovedi mult mai competentă, mai hotărâtă, mai activă şi mai transparentă stă o constatare amară: la două luni de la alegerile locale, actuala conducere de la Consiliul Judeţean Bihor nu se poate lăuda cu nimic. Lucrurile descoperite la CJ Bihor par să-i fi convins pe Radu Ţîrle şi Dumitru Voloşeniuc că şefia judeţului este o pălărie mult prea mare pentru ei. Lipsa de experienţă administrativă a celor doi i-a făcut mult prea prudenţi în adoptarea deciziilor, teama de a nu greşi îi face să amâne, sine die, luarea unor măsuri care să aducă judeţul pe calea cea bună. În timp ce Bolojan la Primăria Oradea a reuşit să se scape, în mai puţin de două săptămâni de la preluarea fotoliului de primar, de vechea gardă a lui Filip, Ţîrle găseşte fel şi fel de tertipuri pentru a amâna evaluarea şi înlocuirea şefilor de instituţii subordonate CJ Bihor.
Mai mult, prin refuzul de a comunica date despre contractele derulate pe bani publici, precum şi despre firmele în contul cărora intră aceste sume, noul şef al CJ Bihor nu face decât să acopere vechile parti pris-uri patronate de UDMR şi PD-L. Tributar unei înţelegeri politice, Ţîrle se teme să-şi "toarne" partenerii de guvernare, adică pe udemerişti, făcându-se părtaş, în acest fel, la toate nelegiuirile acestora. Aşa se explică de ce, de mai bine de trei săptămâni, conducerea instituţiei refuză să ne pună la dispoziţie informaţii despre organizarea pe data de 20 august a licitaţiei privind "laptele şi cornul". Anul trecut, firma care a câştigat licitaţia pentru distribuirea laptelui pentru zece zone din Bihor, societatea Derpan, avea printre cei trei subcontractori ca furnizori de lapte, firma Biolact, care îi are asociaţi pe preşedintele Kiss Alexandru şi viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia. Probabil un nou contract pe bani publici este "caşcavalul" pe care Ţîrle trebuie să-l ofere lui Kiss.
De asemenea, aceeaşi conducere amână să ne pună la dispoziţie informaţiile legate de contractul încheiat în urmă cu câţiva ani cu firma Selina privind construcţia celor 4.000 de apartamente. Un zid de protecţie se ridică şi în faţa scandalului iscat cu privire la construirea Incubatorului de Afaceri de pe Armatei Române. Tot printr-o cerere adresată, încă de săptămâna trecută, lui Radu Ţîrle solicitam să fie făcute publice sumele alocate pentru decontaminarea solului din zona incubatorului, precum şi modul în care firma Selina a preluat, fără licitaţie, contractul de construire a clădirii acestuia. Lipsa de transparenţă promovată de noua echipă nu se opreşte aici, o nouă solicitare, rămasă tot fără răspuns, vizează sumele alocate pentru reabilitarea drumurilor judeţene, precum şi firmele care execută aceste lucrări. Aceste informaţii sunt, probabil, în opinia liberalilor de la judeţ, tot "confidenţiale".

Nu ne rămâne decât să constatăm că singurele schimbări care s-au făcut sunt la nivelul personalului: secretara, consilierii personali şi şoferii, fără ca nimic din atitudinea noii conduceri a CJ Bihor să trădeze că ar dori să fie mai hotărâtă în luarea deciziilor şi asigurarea transparenţei.