După doi ani și jumătate, ministrul Cseke Attila s-a despărțit de Ministerul Dezvoltării și s-a întors în Senat. A reușit totuși să aducă în Bihor 900 de milioane de euro, să aprobe 581 de investiții și să dubleze, la nivel național, numărul de creșe.

Transformarea Ministerului Dezvoltării din unul al spectacolului, cu tăieri de panglici în fiecare lună, în unul al eficienței este, conform fostului ministru Cseke Attila, principala realiazare a mandatului său.

„Pe perioada mandatului am gestionat patru programe mari, Anghel Saligny, PNRR, Programul guvernamental de construire de creșe și alte trei programe mai mici pe bugetul de stat. Prin aceste programe, am reușit să investim 100 de miliarde de lei în comunitățile locale, investiții care vor continua în următorii ani. Pe parte legislativă, în mandatul meu s-a aprobat prima lege a Zonelor Metropolitane care a urmărit o întărire a colaborării între UAT-uri. Alte două măsuri importante au fost ordonanțele de urgență care au rezolvat problemele creșterii prețurilor la materialele de construcție (am reușit în acest fel să salvăm 6.238 de contracte). M-am angajat să avem 40 de normative de construcție (pentru construirea de creșe, grădinițe, ambulatorii de specialitate etc) la finalul mandatului și am lăsat finalizate 32. În 2021, când nu aveam nici experiența cutremurului din Turcia, nici pe cel din Târgu Jiu sau Arad, am lucrat la un proiect de lege pentru consolidarea riscului seismic. El prevede finanțarea cu 100% a consolidării clădirilor cu risc seismic 1. Avem și două ordonanțe de urgență care se referă strict la școli și spitale cu risc seismic. Trebuie să înțelegeți însă că nu Ministerul Dezvoltării face aceste consolidări, ci primăriile trebuie să se ocupe de documentații”, a spus fostul ministru Cseke Attila, joi, 22 iunie, în cadrul unui conferințe de presă desfășurată la sediul UDMR Bihor.

O altă mare realizare a mandatului o reprezintă programul de construire de creșe, finalizat în 2021. În mandatul lui Cseke Attila a fost aprobată construirea a 255 de creșe, investiții cu o valoare de 3,7 miliarde de lei.

În ceea ce privește PNRR-ul, ministrul a spus că pe multe paliere Ministerul Dezvoltării a fost campion. „Am fost ministerul care a lucrat prima dată pe o platformă digitală, primul care a lansat un apel de proiecte pe PNRR, la 1 aprilie 2022. Am încheiat cele mai multe contracte din PNRR-ul României, 6.667 din totalul de 9.167 de contracte încheiate, adică 72,72%. Ministerul este singurul care a încheiat 100% din contractele de finanțare, adică din sumele pe care le-a avut la dispoziție. Am fost singurul minister care a încheiat contracte pe supracontractare, astăzi suntem la 125%, asta înseamnă 7,3 miliarde de euro”, a mai spus Cseke Attila.

 

900 de milioane de euro aduși în Bihor

În județul Bihor, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, au fost făcute 581 de investiții noi, în valoare totală de 4,53 de miliarde de lei. Municipiul Oradea a beneficiat de 53,8 milioane de lei pentru sezonul rece 2021-2022-2023 pentru susținerea prețului la energie termică. Contractul de realizare a rețelei de apă și canalizare a fost prelungit de două ori în timpul mandatului lui Cseke Attila.

„Cele mai mari investiții pentru județ, ca valoare, au fost: proiectul inelului metropolitan al Primăriei Oradea și Consiliului Județean Bihor - 201 milioane de lei, căminul studențesc pentru Universitatea din Oradea - 150,2 milioane de lei, Sala Polivalentă Oradea - 124,5 milioane de lei, Centrul de recreere de la Salonta - 118 milioane de lei, reabilitarea Școlii Ady Endre - 64,5 milioane de lei, reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea - 39,9 milioane de lei, reabilitarea Spitalului Municipal Salonta - 39,9 milioane de lei, construirea Centrului de Învățământ Săcueni - 39,8 milioane de lei, realizare apă-canalizare la Remetea - 36,3 milioane de lei”, a punctat fostul ministru, care a subliniat că nu a mai existat niciun minister care să aducă atâția bani în Bihor. Meritul îl au însă, conform fostului ministru, și primarii care s-au implicat și au depus proiecte.

Prin programul de construire de creșe a fost aprobată ridicarea a 6 noi creșe în Bihor, dintre care două în Oradea și două în Zona Matropolitană, lucru care, conform fostului ministru, ar trebui să rezolve în următorii doi ani problema locurilor la creșă în municipiu.

La capitolul nemulțumiri, deși Cseke a subliniat că a colaborat bine cu primarul Florin Birta, a fost faptul că noul stadion nu a reușit să ajungă în faza aprobării de către Guvern. O parte din cauze, cum au fost cele legate de exproprieri și schimbarea proiectelor inițiale, au fost obiective, dar fostul ministru crede că „lucrurile s-at fi putut mișca mai bine”.

Întrebat de reporterul Crișanei despre utilizarea Ministerului Dezvoltării, prin distribuirea de fonduri, ca un mecanism de fidelizare a primarilor, Cseke Attila a spus că nu a fost vorba despre așa ceva. Că ministerul a fost văzut de autoritățile locale ca o posibilitate de se dezvolta, iar targetul instituției a fost să creeze coeziune teritorială. Mai exact ca, prin anumite mecanisme, toate localitățile să beneficieze de bani pentru a se dezvolta. 

 

Casetă:

Fostul ministru Cseke Attila a susținut, la fel ca șefii de la București, că UDMR a fost împins în afara coaliției. „Impresia noastră a fost că, indiferent de ce făceam, s-a dorit scoaterea noastră de la Guvernare. Personal, nu am fost naiv. Știam că acest moment, legat de mandatul meu la Ministerul Dezvoltării, va veni. Finalul a fost abrupt, dar profesional și politic nu ni s-a reproșat nimic. Am speranța că noul minstru Adrian-Ioan Veștea, care este un bun cunoscător al administrației locale și care este o alegere foarte bună, va duce mai departe ce am făcut eu”, a spus Cseke Attila.