Ministrul Dezvoltării - Bilanţ la 100 de zile de mandat
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi-a prezentat un bilanţ al activităţii desfăşurate în cele 100 de zile de la preluarea mandatului din Guvernul României. Principalele măsuri au vizat realizarea unui Cod Urbanistic, modificarea regulamentului pentru examinarea experților în construcții, reglementarea problemei arhitecţilor şefi şi sprijinirea construirii de creşe.
Prezent vineri la Oradea, ministrul Cseke Attila a declarat că Ministerul Dezvoltării lucrează la un Cod Urbanistic și pentru Amenajarea Teritoriului care va unifica cele 21 de acte normative care reglementează în prezent construcțiile, intenţia fiind simplificarea legislaţiei în acest domeniu.
Ministrul a precizat că, în prezent, o persoană fizică, pentru a-şi construi o casă, are nevoie de aceleaşi avize ca un dezvoltator imobiliar care construiește un bloc de locuinţe. De asemenea, potrivit actualei legislaţii, un antreprenor trebuie să obţină aceleaşi avize, emise de aceleaşi instituţii pentru fiecare etapă a unui proiect de construire - studiu de fezabilitate, plan urbanistic zonal, autorizarea de construire. „Este un proiect ambițios, dar necesar, pe care vrem să îl prezentăm în primă variantă în acest an”, a declarat ministrul bihorean.
De asemenea, Cseke Attila a anunţat că a fost pus în dezbatere un nou regulament pentru examinarea experților în construcții. Potrivit lui Cseke, în prezent experţii au vârste înaintate şi sunt puţini. În plus, „pe anumite domenii s-au format caste”, cum ar fi în cazul experţilor în securitatea la incedii, unde sunt doar 41 de persoane, din care 18 în Bucureşti şi niciunul în 24 de judeţe. Ministrul a menţionat că în prezent examinarea candidaților este făcută de comisii formate chiar din experți, iar dacă la probele scrise unii reuşesc să treacă, la cele orale nu trece nimeni. Potrivit ptopunerii de regulament, proba orală va fi eliminată, iar comisiile să fie formate din universitari și reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării.
Pe de altă parte, în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării există un proiect de act normativ care să rezolve problema arhitecţilor şefi, având în vedere că, în prezent, din 3.228 unităţi administrativ teritoriale doar 284 au arhitecţi şefi. Proiectul propune scăderea condițiilor de vechime impuse la înscrierea arhitecţilor la concurs pe post (de la 7 ani la 5 ani în cazul oraşelor, respectiv 3 ani în cazul comunelor) şi eliminarea condiției de deţinere a unui certificat eliberat de Registrul Urbaniștilor din România. „Vom introduce şi posibilitatea colaborării între UAT-uri pe Urbanism și Amenajarea Teritoriului”, a mai declarat Cseke.
Un alt proiect derulat de Ministerul Dezvoltării vizează construirea de creşe, care reprezintă o prioritate a mandatului lui Cseke Attila. El a menţionat că au fost concepute deja trei proiecte-tip de către Compania naţională de Investiţii, care vor putea fi realizate la nivelul întregii ţări. Este vorba de creşe mici - cu 4-5 grupe, medii - cu 6-7 grupe și mari - cu 10-11 grupe. Clădirile vor fi eficiente energetic, cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură. „CNI lucrează la studiile de fezabilitate pentru celel trei tipuri de creşe, pe care le vom avea la sfârşitul lunii mai sau în iunie. Îndemn autoritățile locale și din Bihor, unde este nevoie, să identifice terenuri pentru a depune solicitări”, a spus ministrul, menţionând că va cere administraţiilor locale interesate o justificare legată de numărul de copii. „Vrem să construim creşe acolo unde este nevoie”, a declarat ministrul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.