Preşedintele Traian Băsescu a dat aviz favorabil începerii urmăririi penale pentru opt foşti şi actuali miniştri: Paul Păcuraru, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remeş, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Victor Babiuc şi Codrut Sereş. Şeful statului i-a cerut ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, să declanşeze procedurile legale pentru începerea urmăririi penale a acestora.

Urmărirea penală împotriva celor opt demnitari poate începe doar din momentul în care DNA şi Parchetul General primesc cererile de la ministrul justiţiei. "Nu am primit documentaţia, cererile de la Ministerul Justiţiei, dar imediat ce le primim, DNA poate declanşa începerea urmăririi penale", a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvânt al DNA.
Avizul pozitiv al preşedintelui vine ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, care stipulează că acesta are dreptul exclusiv să aprobe începerea urmăririi penale a miniştrilor fără a avea nevoie de acordul vreunei comisii prezidenţiale. Dintre cei opt demnitari, doar Paul Păcuraru este ministru în funcţie. Tudor Chiuariu a fost numit marţi consilier al premierului, făcând parte din aparatul guvernamental.
Cea mai complicată situaţie este cea a lui Paul Păcuraru, care a adresat la finele anului trecut o scrisoare Parlamentului, prin care cerea ca legislativul să fie cel care să decidă sau nu începerea urmăririi penale. Potrivit Constituţiei şi deciziei Curţii Constituţionale atât Camera Deputaţilor, Senatul, cât şi preşedintele României pot aviza urmărirea penală a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentar.

Paul Păcuraru - mită de la Morega.
Ministrul a devenit obiect al unui dosar penal la DNA sub suspiciunea de luare de mită, deoarece l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, anchetat şi el de DNA, să intervină pe lângă directorii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru acordarea unor contracte firmei deţinute de fiul său. Păcuraru a infirmat în repetate rânduri acuzaţia şi a precizat că îşi va da demisia dacă premierul său şi PNL îi vor cere acest lucru.

Tudor Chiuariu - abuz în serviciu, dosarul "Poşta".
Fostul ministru al justiţiei este acuzat că ar fi avizat Ordonanţa prin care un teren din patrimoniul public al statului a fost trecut în cel privat, în scopul facilitării asocierii Poştei Române cu societăţi comerciale în vederea vânzării respectivului treren. Procurorii bănuiesc că avizarea a avut ca efect posibila fraudare a patrimoniului statului.

Decebal Traian Remeş - mită, dosarul "caltaboşii şi pălinca".
Fostul ministrul liberal al agriculturii este acuzat de procurori că a luat mita 15.000 euro, caltaboşi şi pălincă de la Ioan Mureşan, pentru a aranja o serie de licitaţii în favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Remeş a fost filmat în timp ce lua plicul cu bani. Filmul a fost difuzat de TVR1, după care ministrul a fost obligat să demisioneze.

Adrian Năstase - mită, dosarul Zambaccian II.
Năstase este acuzat în acest dosar de luare de mită şi trafic de influenţă. Este un dosar cu totul diferit de celelalte două care se află în instanţă şi care au fost returnate procurorilor - mătuşa Tamara şi Zambaccian I. Năstase este cercetat în acest dosar pentru modul în care a devenit proprietarul întregului imobil din Zambaccian, evaluat la peste 1.500.000 euro.

Miron Mitrea - mită, casa din Voluntari, disjuns din Zambaccian II.
Fostul ministru PSD al Transporturilor este acuzat de procurori pentru modul în care a construit casa mamei sale din comuna Voluntari.

Victor Babiuc - mită şi abuz în serviciu.
Dosarul are ca obiect două schimburi de terenuri dintre MApN-ul condus de Victor Babiuc şi Gigi Becali, care s-a ales cu 30 de ha în cartierul Pipera, parte din acestea fiind vândute ulterior fiicei lui Babiuc. Acum terenul valorează circa 200.000 euro. În aceeaşi cauza este cercetat penal şi Gigi Becali.

Zsolt Nagy - abuz în serviciu, dosarul "Poşta"
Fostul ministru UDMR al Comunicaţiilor este cercetat în aceeaşi cauză ca şi Tudor Chiuariu. El este acuzat că ar fi iniţiat Nota de fundamentare care a stat la baza avizului dat de Chiuariu pe Ordonanţa "Poşta". Nagy mai este cercetat de Parchetul general în dosarul privatizărilor strategice.

Codruţ Sereş - dosarul privatizărilor strategice, aflat la Parchetul general.
Fostul ministru PC al Economiei este acuzat în acest dosar de constituirea unui grup infracţional organizat în scopul divulgării secretului economic. În al doilea dosar, Sereş este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale. Cu excepţia dosarului lui Codruţ Sereş, toate celelalte sunt la DNA.

Comisia prezidenţială de la Cotroceni, cea care aviza începrea urmăririi penale a miniştrilor în funcţie, a fost desfiinţată printr-o Ordonanţă iniţiată şi semnată de Tudor Chiuariu. Prin aceeaşi Ordonanţă se înfiinţa o altă Comisie, în care ar fi urmat să intre judecători. Curtea Constituţională a considerat respectiva Ordonanţă drept neconstituţională, considerând că ea limitează dreptul preşedintelui de a aviza urmărirea penală a miniştrilor.

Totodată, Curtea Constituţională a decis că şi pentru foştii miniştri este necesar avizul preşedintelui. Sub această motivaţie, şapte dosare de corupţie au fost retrimise către procurori pentru refacerea urmăririi penale. Decizia Curţii a venit la finele anului trecut, dar preşedintele a întârziat până acum avizarea urmăririi penale a acestor opt miniştri. Guvernul a fost informat de decizia preşedintelui Traian Băsescu, însă nu a făcut deocamdată niciun comentariu.