Primarul nu este dispus să se supună dispoziţiilor Prefecturii
Primarul Oradiei, Petru Filip, nu pare dispus să piardă bătălia cu Prefectura Bihor iscată în urmă cu câteva zile în cazul tarifelor stabilite pentru colectarea şi depunerea deşeurilor menajere. Acesta se va mulţumi doar să formuleze un punct de vedere la referatul întocmit de către Direcţia Juridică din cadrul Prefecturii Bihor, lăsând în sarcina altor instituţii abilitate, cum ar fi Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, să se pronunţe pe marginea acestei probleme.
"Vom elabora un punct de vedere, cred că decizia trebuie să fie în favoarea cetăţenilor, dar nu-mi permit să blochez oraşul pentru orgolii personale", a declarat edilul şef. Cu o zi înainte, prefectul Bihorului a oferit executivului două soluţii: fie să includă pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea modificarea celor două acte normative adoptate în urmă cu o lună, fie să menţină cele două hotărâri, în acest caz, Prefectura Bihor rezervându-şi dreptul să atace în contencios administrativ hotărârile, a căror aplicare se suspendă de drept. În condiţiile în care executivul local nu pare dispus să dea curs solicitării Prefecturii de a introduce această problemă pe ordinea de zi a CLO, care se va reuni miercurea viitoare, Urbana va mai trebui să aştepte ceva timp până ce instanţa de judecată va tranşa într-un fel sau altul problema redeschiderii vechii halde de gunoi.
Pentru a-şi justifica tarifele prevăzute în cele două hotărâri de luna trecută, primarul a venit şi cu exemple. Din cele 15 depozite ecologice identificate pe teritoriul ţării, primarul s-a grăbit să ne ofere cele mai concludente exemple pentru a întări hotărârea de majorare a tarifelor. "La Braşov, tariful de depozitare este 11 euro/t + TVA, iar cel de colectare, transport şi depozitare - de 46.000 lei/persoană/lună, la Arad, tariful de depozitare este de 18 euro/t + TVA, respectiv 42.000 lei/persoană/lună, la Constanţa, tariful de depozitare este 14,2 dolari/t + TVA, iar celălalt de 41.000 lei/persoană/lună, în timp ce la Sibiu se practică un tarif de 9 euro/t +TVA pentru depozitare la halda de gunoi, iar pentru colectare, se percepe 50.000 lei/persoană", a exemplificat primarul Oradiei. În cazul municipiului Oradea, la ultima şedinţă de CLO, s-a hotărât ca tariful de depozitare să fie de 12,3 euro/t +TVA, iar cel de colectare, de 38.000 lei/persoană/lună, tarife care, din punctul de vedere al Urbana, îi scot de pe piaţă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.