Consilierii judeţeni au votat ieri consultarea populaţiei judeţului, printr-un referendum, privind reorganizarea administrativă. Data referendumului se va stabili printr-o hotărâre ulterioară, în funcţie de stadiul evoluţiei proiectului privind reorganizarea teritorială. Cu ocazia referendumului cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Bihor?".

În ce priveşte costurile organizării acestei acţiuni, potrivit proiectului de hotărâre, acestea vor fi suportate de la bugetul judeţului. La dezbaterea acestui proiect de hotărâre au participat şi senatorul PSD Ioan Mang, dar şi fostul deputat PD-L Octavian Bot, care de câteva săptămâni a trecut în tabăra PNL. Bot s-a dovedit foarte virulent la adresa foştilor colegi de partid. "Referendumul se impune ca o consecinţă a principiului democraţiei. România se îndreaptă spre o republică prezidenţială, în care preşedintele dictează totul. Preşdintele nu are iniţiativă legislativă, poporul îşi exercită suveranitatea prin referendum", a declarat Octavian Bot, care le-a cerut foştilor colegi de partid, lângă care s-a şi aşezat la masa de consiliu, să se gândească la interesele judeţului. A venit rândul liderilor UDMR să-şi prezinte punctul de vedere. Vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, a dat asigurări că sunt şanse minime ca acest referendum să se organizeze, în condiţiile în care UDMR este gata să iasă de la guvernare dacă se menţine decizia de reorganizare administrativă. "Vom face acest referendum doar dacă va fi cazul. Dar vă rog să aveţi încredere în UDMR că va face să nu fie cazul, că UDMR este gata chiar să iasă de la guvernare decât să accepte această reorganizare", a precizat Kiss Alexandru. Surprinzător, chiar şi cei patru consilieri PDL prezenţi la şedinţa extraordinară de ieri s-au arătat dispuşi să voteze proiectul de referendum, însă condiţionat de votarea unui amendament. "Propunem ca toate cheltuielile cu acest referendum, care se ridică la 1 milion de lei, să fie suportate de cele patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean. Banii aceştia ar putea fi folosiţi pentru terminarea lucrărilor la Muzeu", a propus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PD-L. Propunerea acestuia a stârnit numeroase hohote de râs în rândul colegilor de Consiliu, care au respins acest amendament. "Maghiarii din Bihor o să participe la referendum din voluntariat. Bihorul merită acest lucru", a precizat Szabo Odon, consilier judeţean. Astfel de asigurări a dat şi celălalt vicepreşedinte al CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc. "Sumele necesare remunerării membrilor secţiilor de votare este de 800.000 de lei. Însă aceştia vor face voluntariat", a asigurat Voloşeniuc. Nemulţumiţi că amendamentul lor nu a fost votat, cei patru consilieri PD-L au votat împotriva organizării referendumului. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a trecut, fiind întrunite 22 de voturi "pentru". Votul este unul de principiu, urmând să se stabilească o dată exactă pentru acest referendum, dacă va mai fi cazul.

Propunerea CJ Bihor nu este singulară, zilele trecute şi alte consilii judeţene luând o hotărâre în acest sens. Însă în cazul unora dintre hotărâri, prefecturile le-au atacat în contencios. "Forma în care hotărârea a fost adoptată nu a ajuns încă la Instituţia Prefectului. Când va ajunge, o vom analiza şi, în funcţie de modul în care a fost argumentată legal necesitatea organizării referendumului, vom ataca sau nu în contencios administrativ hotărârea", ne-a precizat Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor.