Consiliul Naţional al PSD se întruneşte azi pentru a valida protocolul alianţei cu ACD. La şedinţă vor participa 22 de social-democraţi bihoreni, dintre care 12 sunt membri cu drept de vot, ceilalţi fiind primari care nu fac parte din CN al PSD. Tot azi, va avea loc semnarea protocolului dintre PSD şi ACD, care stabileşte candidaturi comune la şefia CJ, la primăriile marilor oraşe, precum şi la listele de consilieri anexate acestora.

"Mâine (n.r. - azi) se validează alianţa cu ACD şi protocolul alianţei în şedinţa Consiliului Naţional. Apoi, urmează validarea de către ACD a alianţei în forul lor naţional. Tot mâine, probabil la ora 15.00, se va semna, în cadrul festiv, protocolul alianţei", a declarat preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang. Acesta a menţionat că denumirea noii alianţe va fi Uniunea Social-Liberală. Protcocolul care va fi semnat azi stabileşte candidaturi comune la şefia CJ, la primăriile marilor oraşe, precum şi la listele de consilieri anexate acestora. "În toate judeţele se va merge cu candidaturi comune pentru Consiliul Judeţean, primăriile reşedinţă de judeţ şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ. Raportul va fi de 21 de judeţe pentru PSD, 20 pentru ACD. Candidaţii vor fi stabiliţi pe baza unor studii sociologice care vor fi realizate până în vară. Pe baza acestora se va decide ce partid îşi va desemna candidaţii în fiecare judeţ", a menţionat Ioan Mang. Acesta admite că, teoretic, este posibil ca în judeţul Bihor liberalii să desemneze candidat atât la şefia Consiliului Judeţean, cât şi la Primăria municipiului Oradea. În oraşele mici şi comunele în care va fi candidat de primar comun este obligatorie şi depunerea de liste comune, cu păstrarea proporţiei indicate de sondaje. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, liderul PSD Bihor a menţionat că s-a decis să existe o paritate de colegii pentru cele două părţi, cu menţiunea că actualii parlamentari îşi vor păstra colegiile pe care le reprezintă. "La final, însă, trebuie să existe paritate", a subliniat Mang. La nivel judeţean, va funcţiona o conducere comună a PSD şi ACD, care va funcţiona în special pe perioada alegerilor. Atunci se vor forma echipe comunde campanie, iar bugetul va fi împărţit în două. "La nivel naţional, s-a stabilit ca partidul care va avea candidatul la preşedinţie va avea şi conducerea Senatului. Celuilalt partid îi revine premierul, un vicepremier, dar şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor", a mai menţionat Ioan Mang.

Sigla Uniunii Social-Liberale va fi o alăturare a siglei PSD - trei trandafiri în roşu şi alb - şi a celei a ACD - săgeata liberală albastră pe fond galben - deasupra cărora va fi scrisă denumirea noii construcţii politice, în culorile roşu şi albastru. Victor Ponta şi Crin Antonescu vor deveni co-preşedinţi ai Uniunii Social-Liberale, protocolul nefăcând referire la niciun alt organism comun de conducere.