În calitate de cetăţean al Oradiei, avocatul Petru Trif a anunţat că a decis să declanşeze procedura pentru organizarea unui referendum pentru invalidarea lui Ilie Bolojan ca primar al municipiului de pe Crişul Repede. Potrivit legislaţiei, pentru a putea solicita prefectului organizarea unui referendum, trebuie strânse semnături din partea a 25% dintre orădenii cu drept de vot, adică demersul lui Petru Trif trebuie să fie susţinut de 48.000 de persoane.

Fostul lider PNŢ-CD Bihor şi, în toamnă, candidat la un mandat de deputat din partea PNG-CD Bihor, avocatul Petru Trif a declarat că a luat decizia de a declanşa referendumul în urma "valului de nemulţumire cvasitotală" a populaţiei din municipiul Oradea faţă de activitatea primarului Ilie Bolojan. "Dacă cetăţenii iniţiază o propunere pentru organizarea unui referendum, potrivit legii trebuie să strângă semnăturile a 25% din populaţie. Raportat la populaţia municipiului Oradea, numărul de semnături necesar pentru promovarea referendumului este de 48.000. Asta presupune bani, timp şi curaj", a declarat Petru Trif, adăugând că se aşteaptă la "fel de fel de lucruri care ar putea să se întâmple, având în vedere faptul că primarul Bolojan este cunoscut ca fiind ranchiunos şi răzbunător". Printre motivele care au stat la baza demersului său, avocatul orădean a enumerat: tendinţele autoritariste şi lipsa de comunicare ale actualului edil şef, starea de stres care s-a instaurat în Primăria Oradea şi care are impact asupra relaţiei funcţionarilor publici cu cetăţenii. "Am informaţii că audienţele nu se mai ţin. Nu mai există nici măcar scaune în anticameră. Discuţiile cu cetăţenii nu durează mai mult de două-trei minute. Iată timpul pe care-l alocă primarul cetăţenilor care l-au ales", a afirmat Petru Trif. Acesta a adăugat că un alt motiv care cauzează nemulţumiri orădenilor îl reprezintă intenţia primarului Ilie Bolojan de a dărâma clădirea Cantinei Primăriei pentru a construi în locul ei o parcare, în condiţiile în care pentru reabilitarea şi dotarea cantinei au fost făcute investiţii de 800.000 lei, iar mâncarea pregătită aici era folosită pentru hrănirea orădenilor săraci. "Aceasta este o măsură care denotă dezinteres totală pentru cetăţenii care au nevoie de ajutorul nostru", susţine Trif. Totodată, avocatul orădean a ridicat şi problema pensionarilor, nemulţumiţi atât de faptul că li se ia dreptul de a circula gratuit pe mijloacele de transport în comun, cât şi de închiderea Ştrandului Ioşia. Mai mult, municipalitatea continuă să susţină echipa de fotbal, care are rezultate jalnice, în detrimentul celorlalte sporturi care obţin rezultate bune în competiţiile naţionale. De asemenea, Trif acuză conducerea Primăriei că a folosit criterii arbitrare la selecţia personalului care rămâne în cadrul instituţiei, neluându-se în calcul competenţa profesională. "Cei care au curajul să spună lucrurilor pe nume devin indezirabili", a mai afirmat Petru Trif. Un alt motiv de nemulţumire este intenţia de a limita funcţionarea cluburilor până la ora 23.00, care ar duce la falimentarea respectivelor firme. "Demersul meu este un semnal de alarmă, o palmă morală. Vreau ca primarul să înţeleagă că nu e pus acolo pentru totdeauna, ci este în slujba noastră. Sunt convins că voi obţine semnăturile necesare. Nu sunt constrâns de un timp anume, dar cred că în două luni pot strânge 48.000 de semnături, care reprezintă aproape numărul celor care l-au votat pe Bolojan.

Pentru eventuale nereguli sau ilegalităţi care să mă ajute în întocmirea unei cereri documentate pe care să o adresez prefectului pot fi contactat la numerele de telefon 0771/316.440 şi 0744/228.628", a menţionat Petru Trif. Acesta a adăugat că acţionează în calitate de cetăţean, nemaifiind înregimentat politic din data de 9 ianuarie 2009, când a demisionat din PNG-CD Bihor.