Premierul Florin Cîțu a anunțat luni înființarea unui comitet interministerial care să asigure „revenirea la normalitate” din 1 iunie. La sfârșitul acestei luni, România ar putea ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate, ceea ce va permite o redeschidere în totalitate a economiei.

Conform premierului, pentru a reveni la normalitate, trebuie îndeplinite anumite condiții. Este însă pentru prima dată când Guvernul vine cu o dată concretă în ceea ce privește redeschiderea economiei.

„1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele pentru că toată economia trebuie să fie implicată”, a declarat premierul.

Revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare și de atingerea unui prag de 5 milioane de persoane imunizate la 1 iunie.

„Este o condiție necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a spus Florin Cîțu.

Acesta a precizat că în lunile aprilie și mai România va dispune de 8 milioane de doze de vaccin. El a mai spus că speră să fie ridicate, din 1 iunie, cât mai multe restricții și a anunțat că certificatele verzi nu vor fi obligatorii în România. „Aș vrea să avem o vacanță mai bună și mai sigură decât anul trecut”, a mai spus șeful Guvernului.

Premierul spune că în condițiile în care în aprilie sunt așteptate 8,3 milioane de doze de vaccin iar la finele lunii mai un scenariu pesimist indică vaccinarea a 5 milioane de persoane, iar unul optimist vaccinarea a 6,5 milioane de persoane, 5 milioane de persoane reprezintă 35% dintre adulți, procent care face posibilă o revenire a economiei.

Cîțu a insistat asupra necesității vaccinării și a implicării cultelor și autorităților locale, spunând că numărul persoanelor înregistrate în platformă este de 767.000, din care au fost notificate 442.000.

O parte din specialiștii în sănătate susțin însă că procesul de vaccinare ar putea fi mai dificil pentru că cei care și-au dorit vaccinarea au făcut-o deja, ceea ce înseamnă că o parte din cei rămași vor trebui convinși să se vaccineze.

Conform premierului, evoluția zilnică a numărului de cazuri se află într-o fază de platou, de circa o săptămână, remarcând o stabilizare în București, o scădere în Ilfov, precum și o scădere în Timișoara.

 

Cu certificat verde sau fără?

Florin Cîțu a mai anunțat că în România nu vor fi utilizate certificatele verzi digitale pentru călătorii. „Fără discuții. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără”, a declarat Cîțu.

Cu toate acestea, mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat pentru Economedia preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea. Acest lucru poate însemna că certificatul verde ar putea fi luat în considerare de aceștia, în ciuda declarațiilor premierului.

Mai mult, chiar dacă ceea ce spune Cîțu va fi adevărat și cei din HoReCa vor putea să nu țină cont de acest certificat verde, românii care vor dori să plece în vacanță în alte țări ar putea să aibă probleme dacă nu se încadrează în una din categoriile care vor fi trecute în acest certificat (nu sunt vaccinați, nu au anticorpi sau rezultatul unui test RT-PCR).

Conform unui proiect UE, certificatul verde digital ar trebui să conțină datele de identificare ale persoanei și informații despre vaccinul anti-Covid, despre testul PCR sau despre imunitatea dobândită în urma infectării cu virusul SARS CoV-2.