Studenții și elevii condamnă restricționarea accesului ONG-urilor la justiție - Proiecte de legi toxice
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tineretului din România (CTR) atrag atenția asupra demersurilor legislative de natură să afecteze capacitatea organizațiilor non-guvernamentale de a formula acțiuni în justiție.
„Ne opunem ferm proiectelor de lege toxice care au ca obiect limitarea drepturilor ONG-urilor de a proteja interesul public, impunându-se constrângeri absurde organismelor social interesate în vederea apărării intereselor generale în justiție, singurul scop al modificărilor fiind descurajarea oricăror astfel de demersuri.
Raportat la faptul că legislația națională deja sancționează abuzul de drept procesual, indiferent dacă abuzul este săvârșit de o persoană fizică sau juridică, este absolut evident că intenția inițiatorilor este să intimideze ONG-urile de bună-credință, să le determine să evite formularea de cereri de chemare în judecată”, se afirmă într-un comunicat semnat de cele trei organizații.
Acestea mai atrage atenția asupra faptului că motivarea inițiatorilor, conform căreia se dorește limitarea posibilității introducerilor acțiunilor de către ONG-urile care acționează ca interpuse ale unor interese economice este ridicolă, din moment ce acele ONG-uri nu vor fi afectate de modificarea legislației, dispunând de suficiente resurse financiare.
„Aducem aminte că, de-a lungul timpului, organizațiile non-guvernamentale au întreprins o serie importantă de succese în fața instanțelor de judecată, chestiune posibilă doar datorită arhitecturii normative actuale, care permite organismelor social interesate să exercite o acțiune activă, în legătură cu obiectul de activitate, atunci când consideră că un anumit comportament este nelegal. ANOSR, CNE și CTR solicită președintelui României trimiterea spre reexaminare a proiectului, în măsura în care CCR nu va constata neconstituționalitatea acestuia, și solicită Senatului României respingerea definitivă a proiectului”, se mai afirmă în comunicat, în care se subliniază că rolul organizațiilor non-guvernamentale de „câine de pază” este esențial în sistemul democratic din România.
Senatorii PSD și-au retras ieri semnăturile de pe inițiativa legislativă privind asociațiile, rămânând semnatari doar parlamentari PNL.
În ultimele luni, premierul Nicolae Ciucă, reprezentanți ai Guvernului și parlamentari liberali au promovat mai multe proiecte de lege care amintesc de „epoca Dragnea”, limitând organizarea de proteste, îngrădind activitatea organizațiilor guvernamentale și descurajând semnalarea cazurilor de corupție în presă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.