Trădare, trădare, dar să ştiţi şi voi!
Fotoliul de primar al municipiului Oradea a rămas în continuare vacant, după ce, în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Oradea, niciunul dintre cei doi viceprimari nu a primit susţinerea a cel puţin 14 dintre aleşii locali. În urma votului "secret", Rozalia Biro a obţinut 12 voturi, Mihai Groza - 13, în timp ce un vot a fost anulat, iar unul dintre consilierii social-democraţi şi-a dat demisia din consiliu. Înainte de şedinţă, negocierile purtate între partidele reprezentate în consiliu dădeau ca sigură victoria viceprimarului UDMR, însă votul nu a confirmat aşteptările liderilor politici locali.
Dimineaţa de ieri s-a dovedit una furtunoasă în special pentru PSD Bihor, în cadrul căruia deciziile privind susţinerea unuia sau altuia dintre viceprimari s-au schimbat de la o oră la alta. În timpul conferinţei de presă a organizaţiei municipale, susţinută de preşedintele Dan Matei, la ora 11.00, acesta anunţa că Biroul organizaţiei municipale a decis, cu o seară înainte, să accepte oferta făcută de PD şi să-l susţină pe candidatul democrat, Mihai Groza. "Din respect faţă de cetăţeni, Primăria Oradea trebuie să funcţioneze şi consilierii noştri vor merge la vot, iar din respect faţă de cei 70% români din Oradea, Biroul Executiv Municipal al PSD Oradea a hotărât susţinerea domnului Mihai Groza pentru funcţia de primar interimar", a afirmat Matei. După câteva minute, în timpul conferinţei a intervenit deputatul Claudiu Pop, venit de la sediul PSD Bihor unde avusese loc şedinţa Biroului Judeţean, care a invalidat hotărârea organizaţiei municipale. "Decizia PSD Bihor a fost ca, pe viitor, să se meargă pe o construcţie PSD-UDMR-PNL", a declarat Pop. El a precizat că, în timpul şedinţei, au fost unele voci care au ameninţat cu demisia dacă se schimbă decizia luată miercuri seara. Acest lucru s-a şi întâmplat, Ovidiu Copil înregistrându-şi demisia din funcţia de consilier local. Dan Matei a recunoscut că, în ultimele zile, a făcut parte alături de Mihai Bar, Alexandru Retegan, Ioan Mang şi Claudiu Pop dintr-o comisie formată a negociat cu PD, UDMR şi PNL. În schimbul celor patru voturi ale PSD, democraţii le-au oferit postul rămas vacant de viceprimar, precum şi două funcţii de director adjunct la OTL şi Compania de Apă. La rândul lor, reprezentanţii UDMR le-au oferit, pe lângă funcţia de viceprimar, un post de director în cadrul Primăriei Oradea. Liderul PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat că susţinerea candidatului UDMR era singura soluţie logică în condiţiile în care PD este principalul adversar pentru PSD la fotoliul de primar al municipiului Oradea. De altfel, Bar a anunţat că decizia în Biroul Executiv Judeţean a fost luată cu 27 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi două abţineri.
Spre deosebire de şedinţa extraordinară de luni, ieri s-au prezentat toţi consilierii, cu excepţia lui Copil, proaspăt demisionat din funcţie. Aceştia au fost supravegheaţi de liderii lor de partid. Astfel, în sală au fost prezenţi fostul primar, Petru Filip, Ştefan Seremi şi Gavrilă Ghilea, din partea PD, Cornel Popa şi Valeriu Boeriu, din partea PNL, Alexandru Kiss şi Szabo Odon - UDMR, Mihai Bar, Alexandru Retegan şi Claudiu Pop - PSD. Şedinţa a fost statutară, din cei 27 de aleşi locali fiind prezenţi 26. Negocierile purtate între liderii filialelor judeţene ar fi trebuit să aducă 15 voturi pentru Rozalia Biro: 7 de la UDMR, 4 de la PNL şi 4 de la PSD. Odată cu retragerea lui Ovidiu Copil din CLO, voturile coaliţiei ar fi scăzut la 14, suficiente însă pentru desemnarea primarului interimar în persoana viceprimarului UDMR. După desemnarea comisiei de numărare şi validare a votului, s-a trecut la împărţirea buletinelor de vot, pe care erau trecute numele celor doi candidaţi. Deşi votul a fost secret, la ieşirea din cabină consilierii PD şi cei ai UDMR au arătat presei care a fost opţiunea lor. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu ceilalţi consilieri, deşi Claudiu Pop trebuia să verifice cum au votat aleşii social-democraţi. În urma numărării buletinelor, Biro a rămas cu doar 12 din cele 14 voturi teoretice, 13 revenindu-i contracandidatului său, iar unul dintre buletine a fost anulat deoarece pe acesta erau votaţi ambii viceprimari. Potrivit impresiei generale, votul anulat a fost al consilierului PSD Ioan Mintaş, cel care nu a fost încântat de decizia luată de conducerea judeţeană a partidului. Cât priveşte celălalt vot, favorabil lui Mihai Groza, atât liderul liberal Cornel Popa, cât şi cel social-democrat Mihai Bar sunt convinşi că unul dintre consilieri a fost cumpărat de PD. "Maestrul de ceremonii, Petru Filip, a reuşit să mai convingă un consilier să voteze pentru Mihai Groza", a declarat Cornel Popa, adăugând însă că acesta nu provine din rândul PNL. "Nu este important să căutăm vinovaţii, ci cum să facem ca decizia politică să fie respectată. Sper că fiecare formaţiune are suficientă maturitate politică să-şi impună decizia. Mă bucur că s-a văzut că noi am realizat o construcţie politică, iar alţii s-au bazat pe înţelegeri subterane", a precizat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.
Următoarea şedinţă extraordinară a Consiliului Local Oradea a fost convocată pentru data de 11 decembrie, ora 12.00. Până atunci, PSD va trebui să găsească un înlocuitor pentru Ovidiu Copil. Şi, mai ştii, poate şi pentru Dan Matei...
Este vorba in fapt de razboiul intereselor dintre mafia PD si mafia UDMR din primarie. Consilierii PSD au fost prinsi la mijloc intr-o misiune ingrata. Pe cine sa sustina? Pe continuatorii structurilor create de P.Filip care, din cate stiu, au oferit 150 000 eu pentru un vot, sau pe baronii UDMR.Sunt membru PSD si nu vad interes public ]n alegerea unui primar interimar din una din cele doua structuri mafiote.