Uniunea Salvați România și-a prezentat ieri candidații pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Dacă la primărie, propunerea fostului subprefect Daniel Palaghianu era de așteptat, propunerea lui Alex Orjan pentru Consiliul Județean este surprinzătoare. Cei doi candidați și-au propus însă obiective realiste.

 

Deputatul Silviu Dehelean, președintele USR Bihor, a susținut, la începutul evenimentului, că momentul este unul trist pentru electoratul din România. „Vom avea pe buletine un partid unic așa că, indiferent de ce gândesc românii când pun ștampila în cabina de vot, voința lor este deturnată prin negocoieri desfășurate în spatele scenei. Ei spun că vor stabilitate, dar, în realitate, această stabilitate este pentru stagnare și pentru hrănirea clientelei de partid. Între timp, tranșa 3 din PNRR, de 3,7 miliarde, este neacordată. Sunt foarte multe jaloane care nu au fost duse la bun sfârșit, iar asta înseamnă întârzierea unor reforme pentru modernizarea statului”, a spus Dehelean, care a mai vorbit și despre proiectul de dezincriminare a evaziunii fiscale până la un milion de euro, susținând că „practic, îți faci niște stocuri, niște rezerve și poți să furi în voie, nu mai este nevoie să plătești niciun leu taxe și impozite către bugetul de stat”. Dehelean a întrebat retoric partidele dacă au stabilit deja că Adrian Madar sau Liviu Sabău Popa vor fi viceprimari la Primăria Oradea și Aurel Mohan va fi vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor „sau mai contează ce se va vota în alegerile din 9 iunie?”.   

 

Ținta setată pe accederea în consilii

 

Primul candidat prezentat a fost Alex Orjan, care va candida la șefia Consiliului Județean Bihor. Născut în Beiuș, 35 de ani, absolvent al Facultății de Drept a Universității din Oradea, cu un master în Politici publice, angajat la o multinațională, Alex a declarat că își bazează candidatura pe trei măsuri: încurajarea producătorilor locali, care nu au unde să își desfacă marfa, supermarketurile preferând marfă din alte țări, creșterea venitului pe cap de locuitor, prin impunerea unor plafoane salariale în schimbul beneficiilor din parcurile indstriale și susținerea și continuarea proiectelor pe infrastructură începute de actuala administrație. „M-aș bucura să continuăm și să ducem aceste proiecte de infrastructură și la nivelul orașelor mai mici”, a mai spus Alex Orjan.

Așa cum se știe deja de un an, candidatul pentru Primăria Oradea este fostul subprefect Daniel Palaghianu, 48 de ani, economist, antreprenor, membru USR din 2020. Acesta a spus, din capul locului, că formațiunea pe care o reprezintă își propune să depășească pragul de 5% și să acceadă în Consiliul Local, unde să susțină mai multe proiecte care ar aduce un plus în viața orădenilor.

„Oradea are nevoie de mai multe proiecte în educație, cultură, mediu, democrație participativă și mediu de afaceri. Vom propune și vom susține, din partea oricui, proiecte în aceste direcții. Un exemplu îl reprezintă dezbaterile. După mulți ani, s-a făcut o dezbatere pe bugetul municipiului Oradea. Au participat 9 oameni. Unul a fost din greșeală, unul de la presă, 3 am fost noi, de la USR, doi de la PSD și 2 ONG-iști. Asta a ajuns Oradea din punctul de vedere al educației participative și al dezbaterilor. Noi vrem ca orașul acesta să fie mult mai viu, să înceapă să respire. Tot în partea de cultură, sunt mereu surprins că toți banii se dau la APTOR. Pentru cultura independentă s-au dat întotdeauna în jur de 100 de mii de lei. 12-13 milioane de lei se dau anual la APTOR. Mi se pare nepotrivit să dai pe mâna unei singure asociații atât cutura, cât și turismul unui oraș cum e Oradea. Cu 100 de mii, ONG-urile nu pot face nimic”, a spus Palaghianu, care a mai adăugat că participarea USR în Consiliul Local ar putea aduce un echilibru.

Spre finalul conferinței, deputatul Silviu Dehelean a spus că situația în România este din ce în ce mai tristă: „Este inacceptabil să schimbi regulile jocului cu trei luni înainte de finală. Avem un partid care ne ține în loc sub pretextul stabilității și niște partide extremiste care câștigă tot mai mult teren”.