Peste medie, dar pe lângă podium
Rezultatele finale ale procesului electoral din Bihor arată că democraţii au primit 30,18% din voturi, foarte aproape de rezultatul PD la nivel naţional, în condiţiile în care, cel puţin până acum, filiala bihoreană era creditată, potrivit rezultatelor de până acum, drept una dintre cele mai puternice din ţară, fiind întrecută doar de cele din Bucureşti şi Cluj. Conducerea PD Bihor justifică acest scor prin prezenţa redusă a românilor la vot, coroborată cu votul masiv al populaţiei de etnie maghiară. "Am obţinut 30,18% din voturi, fiind peste media pe ţară. Ne clasăm între primele 10 organizaţii din ţară", a declarat secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei.

După Filip, potopul?!
Datorită voturilor primite de PD, actualul primar al Oradiei, Petru Filip, şi-a cumpărat bilet pentru Bruxelles, locul său în fruntea administraţiei locale urmând să fie disputat de cei doi viceprimari, Rozalia Biro şi Mihai Groza. Niciuna din cele două formaţiuni din care provin viceprimarii, UDMR, respectiv PD, nu vor să renunţe la fotoliul de primar interimar. Astfel, secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei, a declarat că nu există niciun fel de negociere între democraţi şi celelalte partide reprezentate în Consiliul Local Oradea pentru a-şi asigura voturile necesare numirii lui Groza în şedinţa din luna decembrie a acestui an.

Ladies first...
De cealaltă parte, UDMR consideră că viceprimăriţa Rozalia Biro, aflată la un pas de a intra în Parlamentul European, este cea mai competentă persoană pentru postul de primar interimar. Ca argument, UDMR Bihor susţine că Biro are experienţa celor şase ani în care a fost "adjuncta" lui Filip, precum şi faptul că are în subordine peste 400 de angajaţi. De asemenea, UDMR invocă un act din 2000 potrivit căruia, în cazul absenţei primarului, atribuţiile acestuia vor fi preluate de nimeni alta decât de Rozalia Biro. Mai mult, conducerea Uniunii sugerează că, în perioada în care interimatul va fi asigurat de reprezentanta UDMR, democraţii vor avea timp să-şi pregătească un candidat pentru alegerile locale din vara anului viitor.

(Epi)scopul scuză mijloacele (foto Lakatos)
La euroalegeri, divizarea electoratului maghiar a determinat obţinerea în Bihor, de către UDMR, a unui procent de numai 17,97%, comparativ cu peste 25% la alegerile locale din 2004, asta în condiţiile în care, participare populaţiei maghiare la scrutinul din 25 noiembrie a fost mai ridicată decât a românilor. Candidatul independent Laszlo Tokes a obţinut 9,92%. "Rezultatul obţinut de UDMR este mulţumitor, dacă ţinem seama de uriaşa campanie negativă desfăşurată cu sprijinul FIDESZ de către staff-ul de campanie al candidatului independent", a declarat deputatul Lakatos Petru, adăugând însă că obţinerea de către UDMR a doi europarlamentari, la care se adaugă Laslo Tokes, a depins de prezenţa scăzută la vot a populaţiei majoritare.

Pe patru fronturi
Pe de altă parte, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat că Uniunea a învins pe patru fronturi. Unul a fost deschis de preşedintele Traian Băsescu atât cu referendumul, cât şi cu încercarea de scoatere a UDMR dintre partidele care depăşesc pragul de 5% prin susţinerea lui Tokes. Al doilea front a fost cel intern, unde, în majoritatea localităţilor bihorene, UDMR l-a depăşit pe Tokes, al treilea, al neîncrederii, având în vedere că mulţi membri nu credeau că vor atinge pragul, iar cel de-al patrulea front a fost cel al sondajelor de opinie. Acestea arătau UDMR cu doar 3% ca intenţie de vot. Pe de altă parte, Szabo Odon a precizat că UDMR nu a făcut campanie negativă împotriva lui Tokes şi a anunţat că aşteaptă scuze din partea episcopului reformat cu privire la acuzaţiile nefondate aduse în timpul campaniei.

Cel mai tare din parcare

Episcopul reformat Laszlo Tokes nu numai că nu şi-a cerut scuze pentru declaraţiile făcute în timpul campaniei, dar a şi reluat atacurile la adresa UDMR, susţinând că Uniunea a făcut tot posibilul să-i îngreuneze accesul în Parlamentul European. De asemenea, Tokes a afirmat că acuzele aduse de Uniune potrivită cărora episcopul reformat ar reprezenta un pericol pentru reprezentarea comunităţii maghiare în PE şi că va divide voturile nu s-au confirmat. Tokes a declarat că în judeţul Harghita a obţinut cu 13.000 de voturi mai mult decât UDMR. "Aritmetica arată că UDMR a obţinut cu 70.000 de voturi mai puţin decât semnăturile pentru susţinerea listei strânse în luna martie, în timp ce Tokes a obţinut cu 30.000 voturi mai multe decât semnături", a declarat şeful de campanie al lui Tokes, Szilagyi Zsolt.

Mihai Bar îşi pune cenuşă în cap, dar ţine strâns de scaun
"Dacă la alegerile locale situaţia nu se va îmbunătăţi, Biroul Executiv Judeţean PSD în frunte cu preşedintele său trebuie să plece"



Supărare mare la PSD Bihor, rezultatul obţinut fiind mult sub media partidului. Astfel, spre deosebire de cele 21 de procente onţinute la nivelul întregii ţări, social-democraţii au primit susţinerea a dost 12,51% dintre bihoreni. "Este un rezultat sub aşteptări. Firesc este ca rezultatul să şi-l asume Biroul Executiv Judeţean în frunte cu preşedintele său. Dacă la alegerile locale din 2008 situaţia nu se va îmbunătăţi, această echipă trebuie să plece, lăsând locul alteia care să fie capabilă să obţină rezultate mai bune", a declarat preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar.

Scor mic la România Mare
În tendinţa naţională, PRM a obţinut în Bihor doar 3,99% din voturi. Imediat după anunţarea sondajelor de la ieşirea de la vot, Corneliu Vadim Tudor anunţa că-şi va da demisia din Parlament şi le va cere acelaşi lucru tuturor parlamentarilor PRM sub ameninţarea excluderii din partid. "La supărare, omul poate greşi sau se poate grăbi. Decizia se va lua în funcţie de decizia colectivă, însă nu cred că se va ajunge până acolo. Vadim e supărat. Şi eu sunt supărat. Sper să se convingă că din Parlament poţi să-ţi reprezinţi mai bine partidul", a declarat preşedintele PRM Bihor, deputatul Paul Magheru. Acesta a adăugat că rezultatul obţinut de partid e greu digerabil.