Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, a sărbătorit 30 de ani de la sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată la rang de Sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria, încredinţată păstoririi Călugărilor Franciscani Minori Conventuali.

Primul rector al „Sanctuarului Eparhial Maica Domnului” este preacucernicul părinte Iulian Robu OFMConv. Din istoria existenței Bisericii, se consemnează următoarele evenimente: Călugării franciscani sunt încredințați de către episcopul Valeriu Traian Frenţiu, încă din 1929, pentru apostolatul cultului greco-catolic, în zona Bihorului, la Drăgești, Calea Mare, Grui Lung și Dicănești. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1992-1994, după un proiect canadian. În anul 1993, la cererea şi dorinţa episcopului greco-catolic de Oradea, Vasile Hossu, părintele Ştefan Tătaru preia lucrările începute la biserica închinată Maicii Domnului din Oradea, pe teritoriul fostului cimitir Olosig, o termină de construit şi inaugurează primul pelerinaj în 1994. 

Preotul călugăr franciscan Ştefan Tătaru OFMConv. și preotul călugăr franciscan Iosif Sabău OFMConv. au avut un rol important în construirea bisericii şi a Mănăstirii Franciscane din Oradea. După finalizarea lucrărilor de construcție, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințită în data 4 octombrie 1994.

Entuziasmul credincioșilor participanți la această sărbătoare a încărcat sufletele de evlavie și mulțumire prin ridicarea spre Cerul Divin a rugăciunilor și prin devoțiunia Rozariului și a altor devoțiuni mariantiste  specifice, dedicate Sfintei Fecioare Maria.

Frumusețea lăcașului de cult, prin vitraliile care împodobesc interiorul, a contribuit la exprimarea cuvintelor de felicitare față de antemergătorii ale căror dăruire și persevereță pentru înălțarea sfintei biserici vor rămâne veșnic în amintire, spre preamărirea lor. 

Un vitraliu deosebit înfăţişează „Cina cea de taină”, unicat în țară, nu numai prin dimensiunile sale, ci, mai ales, prin modul în care a fost realizat. S-au montat şi alte vitralii, reprezentându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, precum şi scenete din viaţa Fecioarei Maria sau pe diferiţi sfinţi.

Episcopul Iuliu Hossu încredinţează, prin act oficial, grija Bisercii „Adormirea Maicii Domnului” preoţilor franciscani de rit oriental.

Trebuie să amintim preoții și călugătii care au păstorit credincișii din Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

În perioada 1995-2008, preotul Damian Blăjuţ a fost parohul bisericii. În perioada următoare, a fost investit în funcția de paroh părintele Augustin Budău, apoi părintele Tiba Cristian, iar ulterior, părintele Mihai Blăjuț.

Din 9 august 2018, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a încredințat „Sanctuarul Eparhial Maica Domnului” primului rector, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, părintelui călugăr franciscan, Iulian Robu OFMConv.

Au trecut 30 de ani de la sfințirea bisercii la data de 4 octombrie. Acest eveniment a fost marcat printr-un Te Deum, care a exprimat îndeosebi sentimentele credincioșilor de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primite de la El. Pentru că trebuie să dăm, „Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu binevoire”, preacucernicul părinte paroh a oficiat rugăciunile rânduite, prin care credincioșii prezenți au avut ocazia să mulțumească Bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite. Răspunsurile, în decursul rostirii rugăciunilor de către părintele paroh, au fost auzite la orgă și din strana bisericii prin glasul călugărului franciscan Mihai Dumea. O adevărată bucurie a cuprins sufletul enoriașilor pentru amintirea zilei de 4 octombrie, eveniment care a marcat sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Sărbătorirea zilei de 4 octombrie a scos în evidență și a reamintit credincioșilor data la care s-au deschis larg porțile bisericii pentru a oferi enoriașilor posibilitatea de a vizita și a se închina în sfântul lăcaș, de a participa la sfintele Liturghii, de a asculta cuvintele Apostolului și, în special, de a medita asupra Cuvintelor Sfintei Evanghelii, preluând astfel învățămitele predicate de precucernicii preoți, slujitori ai Sfântului Altar ai Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Miorița SĂTEANU