Zi de mare sărbătoare joi, 30 noiembrie, la Biserica "Sfântul Apostol Andrei din Oradea". Aproximativ o mie de credincioşi şi înalţi prelaţi au participat la slujba ce a avut loc în această zi specială, când s-a sărbătorit Hramul lăcaşului de cult.
Religie
Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României
Credincioşii îl prăznuiesc azi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. În 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat "Ocrotitorul României". Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească naţională. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012. Numele "Andrei" derivă din grecescul "Andreas", care înseamnă "viteaz", "bărbătesc".
- 30 Noiembrie 2017
- Citeste
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - Sărbătoarea zilei
Ne aflăm în postul Crăciunului, iar marți, 21 noiembrie, sărbătorim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zi în care avem dezlegare la peşte. Evenimentul marchează împlinirea a trei ani de la naşterea Preacuratei Fecioare, moment în care părinţii ei, Ioachim şi Ana, şi-au amintit de făgăduinţa lor: să o dăruiască lui Dumnezeu.
- 20 Noiembrie 2017
- Citeste
Un nou protopop pentru Oradea - Simion Goga
Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a avut loc marți, 14 noiembrie 2017, ceremonia de hirotesie și instalare a noului protopop al Protopopiatului Oradiei, Peștișului și Aleșdului.
- 16 Noiembrie 2017
- Citeste
Începând de marți, Simion Goga este noul protopop al Oradiei
Părintele Simion Goga este noul protopop al Oradiei, Peștișului și Aleșdului. Acesta a fost numit marți, 14 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial.
- 14 Noiembrie 2017
- Citeste
Începând de mâine, intrăm în Postul Crăciunului
Astăzi, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”. Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își „dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.
- 13 Noiembrie 2017
- Citeste
Sfântul Necarie, la Catedrala din Oradea
Ca în fiecare an, pe data de 9 noiembrie, ziua de cinstire a Sf. Nectarie, cu binecuvântarea PS Sofronie, episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală din Oradea Sfântul vine pentru a alina durerile sufletești și trupești ale poporului lui Dumnezeu cel binecredincios.
- 08 Noiembrie 2017
- Citeste
Sărbătoarea zilei - Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Biserica îi sărbătoreşte, astăzi, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, „mai marii cetelor fără de trup”, îngeri ai lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură, denumirea de „înger” (anghelos, în greaca veche) înseamnă „trimis, vestitor”.
- 07 Noiembrie 2017
- Citeste
„Sfântul Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”- Hramul bisericii de pe deal
În jur de 200 de credincioși au participat joi la slujba religioasă oficiată în paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, situat în Oradea, pe strada Dimitrie Bolintineanu nr.1, la intrarea în Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură - Bihor.
- 27 Octombrie 2017
- Citeste
Sărbătoarea zilei - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
S-a născut într-o familie nobilă de macedoneni din Tesalonic, fiind crescut şi botezat în religia creştină a părinţilor săi. A fost unul dintre martirii credinţei creştine, care a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305 d.Hr.).
- 25 Octombrie 2017
- Citeste