Se apropie sărbătoarea evreilor, Pesah. De aceea, încă de dimineaţă, Iisus îi trimite pe Petru şi Ioan să pregătească locul unde avea să mănânce Paştele.

Iisus şi-a petrecut această zi cu Mama Sa, care încerca să-L convingă să nu plece la Ierusalim, iar Iisus o mângâia, spunându-i că a venit vremea şi că trebuie să meargă la Ierusalim. Odată cu venirea serii, Iisus se îndreaptă spre locul unde va cina pentru ultima oară cu ucenicii Săi. Înainte de a se aşeza la masă, spală picioarele ucenicilor, inclusiv ale lui Iuda, cel care peste doar câteva ore avea să-I dea sărutul trădării. Prin spălarea picioarelor ucenicilor, Iisus oferă cel mai adânc şi bun exemplu de smerenie şi iubire faţă de aproapele. După ce s-a aşezat la masă, Iisus binecuvântează pâinea şi vinul, altfel spus, Trupul şi Sângele, al legii celei noi. În acelaşi timp, Iisus dezvăluie planul vânzării, zicând: “Adevărat zic vouă că unul dintre voi Mă va vinde!”

După ce cină, Iisus se retrage în grădina Ghetsimani, şi iată că, dintr-o dată, grădina se umple de ostaşi, având în frunte pe Iuda, cel care L-a vândut pentru 30 de arginţi. Iisus este dus la Pilat şi la arhierii Ana şi Caiafa. Pilat îl întreabă: “De ce eşti Tu vinovat?”, dar Iisus lăcrimează, fără să răspundă. Gloata şi fariseii cereau moartea Lui, strigând: “Răstigneşte- L, Răstigneşte-L”.

 

Tradiţii şi obiceiuri populare

Se spune că nu e bine să speli rufe în Joia Mare, pentru că la morţi, în loc să ajungă pomana, se duce apa murdară de la spălat.

În Zona Clujului, de Joia Mare se striga peste sat. Însă strigarea o făcea Voevoda Ţiganilor - un flăcău căruia i se comunicau abaterile fetelor şi feciorilor din Postul Mare. În noaptea de Joimari, oamenii dintr-un sat din Dolj cred că se deschid mormintele, cerul, Iadul și Raiul, iar cei morți se întorc la casele lor să petrească Paștele alături de cei dragi. În satul Salcia, comuna Argetoaia, din județul Dolj, în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor are loc obiceiul pomenirii morților.

Se spune că, în noaptea de Joimari, se deschid mormintele, cerul, uşile Raiului şi ale Iadului, iar spiritele celor morţi se întorc la casele lor spre a petrece Sărbătorile Pascale printre cei vii.

Morţii reveniţi pe la vechile lor locuinţe rămân printre ai lor până la Înălţarea Domnului Iisus Hristos, zi în care se fac pomeni, iar aceştia se întorc de unde au venit, luând colacul şi oala cu apă pe care le-au primit de pomană, potrivit obiceiului păstrat de sute de ani.