Cine a fost Maria? Părinţii ei erau oameni simpli, dar foarte credincioşi. Deoarece în acele timpuri era ruşinos să nu ai copii, ei s-au rugat la Dumnezeu să-i binecuvânteze şi pe ei cu unul. Dumnezeu le-a îndeplinit ruga şi astfel s-a născut Maria, a cărei zi de naştere se sărbătoreşte astăzi, 8 septembrie.

 

La o vârstă fragedă, părinţii ei, Ioachim şi Ana, au dus-o la Templu, unde a rămas până la vârsta de 14-15 ani. Acest eveniment este sărbătorit pe 21 noiembrie ca Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ceea ce a urmat cunoaştem din Biblie, cea mai "binecuvântată între femei" (Luca 1:28) fiind logodită cu Iosif, un bărbat din casa lui David, a fost vizitată de îngerul Gavril, care i-a spus: "...Nu te teme, Marie, fiindcă ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei lua în pântece şi vei zămisli şi vei naşte fiu şi numele Lui îl vei chema Iisus". Se presupune că aceea este ziua când s-a zămislit Pruncul, fiind prăznuită ca "Buna Vestire" pe 25 martie. Fecioara Maria apare aici ca fiind aleasa, cea prin care Dumnezeu a voit să-Şi descopere iubirea Sa neţărmurită către oameni. Harul pe care îl aflase la Dumnezeu reprezenta tocmai "cinstea şi numele de Născătoare de Dumnezeu... har mai înalt decât toate harurile, pe care mintea nu-l poate pătrunde şi limba nu-l poate rosti".

 

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Potrivit reprezentanţilor Episcopiei ortodoxe a Oradiei, în Bihor există şase lăcaşuri de cult care poartă hramul Naşterii Maicii Domnului, după cum urmează: Biserica Oradea Tei, Biserica Oradea Velenţa II, Mănăstirea Voivozi, la Lugaşu de Jos, Homorog şi Stânceşti.