Sf Ap Andronic a propovaduit si in partile Bihorului. In sec I dupa Hristos alaturi de alti apostoli pune bazele crestinismului in mai multe parti ale lumii printre care si la sud de Dunare si in Campia Panonica unde a stat o perioada mai lunga ca episcop. In aceasta perioada a propovaduit si in vestul Romaniei pana la M-tii Apuseni. Biserica il praznuieste la 17 Mai.

Sf Ap Andronic face parte din cei 70 de apostoli, asemenea lui Pavel cu care era si rudenie. Andronic a primit credinta crestina inainte de unchiul sau Pavel iar in calatoriile sale misionare l-a insotit in foarte multe locuri, umbland astfel in intreaga Asie si Europa. Propovaduind la sud de Dunare impreuna cu Ap Pavel si alti ucenici ai acestuia, Sf Andronic impreuna cu Sf Ap Epenet intemeiaza o episcopie ortodoxa la Sirmium (azi Moravita in Serbia). In episcopiile intemeiate au hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit si in nordul Dunarii, in Dacia. Dupa plecarea din Sirmium se desparte de ceilalti apostoli si urca spre nord impreuna cu Sf Iunia, ajutatoarea sa, pana in Campia Panoniei unde infiinteaza o episcopie. Ramane o perioada ca episcop al acestei cetati propovaduind evanghelia la popoarele pe care le-a gasit aici, inclusiv la dacii liberi din tribul predavensilor care populau si locul dintre cele trei crisuri (Negru, Alb si Repede - dupa denumirile de azi). Impreuna cu Sf Iunia a reusit sa increstineze multi dintre inchinatorii la idoli din aceste tinuturi.

Dupa ce a propovaduit in aceste locuri a mers in Imperiul Roman unde crestinii erau prigoniti. Imparatul Traian, un inversunat prigonitor al crestinilor, era politeist. In timpul domniei acestuia, Andronic ajunge in Evghenia unde primeste mucenicescul sfarsit impreuna cu Iunia si alti propovaduitori ai crestinismului. Trupurile lor au fost aruncate in camp pentru a fi mancate de fiare iar crestinii le-au ingropat cu cinste noaptea in ascuns. In locul unde au fost ingropati se savarseau tamaduiri si minuni, multi demonizati se izbaveau. Dupa incetarea prigoanei in Imperiul Roman arhiereul cetatii Evgheniei, impreuna cu clerul si poporul, au dezgropat trupurile mucenicilor si au vazut ca acestea erau neputrezite si izvorau miros de mir. Sfintele lor moaste au fost aduse in biserica din Evghenia unde le-au asezat cu mare cinste. Despre patimirea Sf Ap Andronic si a Sf Iunia, mentioneaza si Ap Pavel in epistola catre Romani: "Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au primit pe Hristos" (16:7).

 Ieromonah Eftimie Mitra