La începutul lunii decembrie, în data de întâi a acestei ultime file din anul 2024, pe lângă sărbătorirea Zilei Naționale a României, la Sfânta Mănăstire Izbuc, a fost un ales prilej de sărbătoare duhovnicească, fiind, totodată, și prima duminică din lună, când, după un obicei vechi de peste 15 ani, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.
    
Mănăstirea Izbuc este cea mai veche așezare monahală din Bihorul Crișanei străbune, situată la poalele Munților Codru Moma și Bihorului, într-o poieniță preafrumoasă din satul Călugări a localității Cărpinet.
Urmând tradiția ca, în fiecare prima duminică din lună, să se săvârșească Taina Sfântului Maslu, și în cea dintâi duminică a lunii decembrie, la lavra Izbucului, s-au săvârșit sfintele slujbe. Astfel, în zorii zilei, în Catholiconul mănăstirii, Catedrala Munților Codru Moma, a început programul liturgic cu săvârșirea Rânduielii Ceasurilor și a Acatistului Domnului Iisus Hristos. Apogeul duhovnicesc al zilei a fost atins prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni de mulțumire și laudă adresate lui Dumnezeu, pentru toate binefacerile și darurile revărsate cu îmbelșugare în anul care se apropie cu pași repezi de final, asupra obștii monahale și asupra credincioșilor și pelerinilor, dar, mai ales, asupra poporului român de pretutindeni, care a sărbătorit Ziua Națională a României. De asemenea, fiind perioada de pregătire duhovnicească pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, în cadrul Liturghiei, un număr mare de credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. În continuarea dumnezeieștii slujbe, a fost oficiată îndătinata slujbă de Te Deum, în cinstea marii sărbători naționale a românilor.
După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitor, împreună cu credincioșii prezenți au ieșit în procesiune la Altarul de vară, situat în incinta mănăstrii, unde au săvârșit Taina Sfântului Maslu.
Fiind o zi cu o simbolistică aparte pentru poporul român de pretutindeni, dar și pentru faptul că ne aflăm în răstimpul binecuvântat al Postului Nașterii Domnului, în încheierea programului liturgic, Corul „Solemnis” al Parohiei „Nașterea Domnului” din Satu Mare, dirijat de doamna preoteasă prof. Maria Chiș, care a dat și răspunsurile la Sfânta Liturghie, a susținut un frumos recital de colinde și cântece patriotice.
La finele programului liturgic dedicat acestei zile însemnate pentru comunitatea bihoreană, dar și pentru toți cei prezenți, Preacuviosul Părinte Arhimadrit și Stareț Mihail Tărău a adresat un cuvânt festiv în care a mulțumit Preabunului Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria, a cărei Icoană Făcătoare de minuni sălășluiește în această străveche mănăstire, dar și tuturor Sfinților pentru toate binecuvântările, bucuriile și încercările revărsate asupra obștii și a poporului lui Dumnezeu din România. De asemenea, părintele stareț a mulțumit corului pentru frumoasa prestație din această binecuvântată zi, dar și tuturor credincioșilor care au venit în număr impresionant la Sfânta mănăstire.
Sfintele slujbe din ziua de 1 Decembrie, prima duminică din această lună, au fost săvârșite de un ales sobor de ieromonahi, preoți și ierodiaconi sub protia starețului mănăstirii. 
Ierom. Silvestru VID, Mănăstirea Izbuc