6 august 1917. Frontul românesc din Moldova nu cedează - "Pe aici nu se trece"
Mausoleul Mărășești a fost luminat, miercuri seara, între orele 22.00 și 24.00, în culorile drapelului național, moment care a prefațat debutul manifestărilor care marchează împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni, în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăști - Mărășești - Soveja - Oituz.
Joi seara, în cadrul unei ceremonii militare și religioase care a avut loc la Mausoleul din Mărășești, "Torța libertății și mândriei naționale", care a fost aprinsă miercuri seara la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București, a fost înmânată militarilor din Garnizoana Focșani de către un copil de trupă de 12 ani care a purtat o uniformă din perioada Primului Război Mondial, în prezența unui Detașament de Onoare format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Cu lumina Torței au fost apoi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.
Momentul solemn a fost urmat de ceremonia depunerii unor coroane de flori în memoria eroilor căzuți în luptele de la Mărășești. Comemorarea de la Mausoleul Mărășești s-a încheiat cu o paradă militară și retragerea cu torțe executată de două plutoane ale Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", două plutoane ale Unității Speciale de Gardă, Onoare și Protecție Instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie "Căpitan Valter Mărăcineanu", Focșani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Anghel Saligny", Vrancea.
Suita de manifestări omagiale a fost prefațată, în cursul dimineții de joi, de startul, din fața Mausoleului de la Mărășești, semi-maratonului având genericul ''Pe aici nu se trece", deviza ostașilor români în luptele pentru apărarea teritoriului țării în prima conflagrație mondială, eveniment organizată de organizaţii şi autorităţi din Vrancea.
Eroii neamului
Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost așezată la 6 august 1923, adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămășițele pământești a 5.073 de ostași și ofițeri, printre care și cele ale fetiței-erou Măriuca Zaharia. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toți eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaște identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.
Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele "Întru Slava Eroilor Neamului" și apar indicate numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în Primul Război Mondial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.