Pelerinajul este un drum, dar nu ca oricare altul. Un drum pe care l-au început în anul 2000 preoţii şi membrii inimoşi ai Congregaţiei Don Orione, cu binecuvântarea directă a Episcopiei Greco-Catolice Oradea, cărora li se alătură an de an noi pelerini în lunga cale către întâlnirea cu Dumnezeu. În rândurile de mai jos transmise ziarului Crişana veţi regăsi mesajul unui pelerin, aşa cum a trăit el, timp de o săptămână, lungul drum al credinţei, rugăciunii şi al jertfei.

Pelerinaj drag nouă și rodnic de fiecare dată. Un pelerinaj coordonat de Dumnezeu pas cu pas și, recunoaștem, nu sunt puțini pași, sunt peste 165 de km. Acest drum parcurs pe jos prin ploaie, prin soare, pe munți, pe văi, pe străzi și poteci, cu popasuri în parohiile prin care trecem - unde dormim în șuri pe fân, în corturi sau în casele sătenilor care ne așteaptă cu toată dragostea - ne antrenează curajul, încrederea în propriile persoane și încrederea în Dumnezeu, ne deschide noi drumuri, ne deschide ochii minții și ai sufletului. De ce? E simplu. Învățăm răbdarea, învățăm ascultarea, învățăm simplitatea, dăruirea. În acest pelerinaj avem ocazia de a ne dărui și de a dărui colegului de drum un zâmbet, un cuvânt, o îmbrățișare, un pahar cu apă, o rugăciune și nu numai. Acest pelerinaj deschide ochii minții deoarece timp de zece zile aflăm informații și realități despre care poate nici nu ne-am întrebat vreodată sau pe care nici nu știm unde să le căutăm. Deschide ochii sufletului, deoarece aici învățăm să ne rugăm, învățăm să observăm bogăția din jurul nostru, învățăm să fim simpli și să ne mulțumim cu puțin, avem ocazia de a participa zilnic la Sfintele Liturghii, avem ocazia de a ne face prieteni care-L au în inimă pe Christos, ni se oferă timpul de a-L lăuda și de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru viața noastră, pentru familiile noastre, pentru tot ceea ce ne-a oferit.  Acest pelerinaj de la Șimleu Silvaniei la Sighetu Marmaţiei este un mare Dar pentru fiecare pelerin și pentru toți aceia care se încredințează rugăciunilor pelerinilor. Scopul principal al acestuia este de a-i cunoaște și de a-i cinsti pe martirii Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice care au murit sub regimul comunist. Pe lângă episcopii și preoții martiri, facem cunoștință cu alte personalități marcante ale istoriei în general și ale bisericii, în special.

Meditare

Anul acesta, în cel de-al 15-lea pelerinaj, am meditat la viața, slujirea și jertfa episcopilor Tit Liviu Chinezu, Iuliu Hirțe, Fericitul Anton Durcovici, precum și la viețile marcante ale lui Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, credincioşi ai Bisericii Greco-Catolice; am vorbit despre Sfântul Luigi Orione și despre Fericitul Vladimir Ghika - de la toți luând exemplu de credință. Sunt sfinți și oameni care au trăit în sfințenie făcând binele tuturor, ducându-L pe Isus în toate locurile prin care au ajuns: fie în închisori, fie la catedre, fie în partidele politice, oamenilor săraci sau bogați, bolnavilor, copiilor sau adulților. Toată viața lor a fost precum o lumină care i-a inspirat pe cei din jur, o lumină care dăinuie și azi. Faptele lor sunt cele mai puternice exemple de credință și de iubire. Au murit jertfindu-se pentru binele neamului românesc, pentru binele bisericii. Am mai meditat la viaţa Sfinţilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea. De asemenea am mai aprofundat identitatea noii Episcopii Greco-Catolice de Bucureşti şi a primului său păstor, Presfinţitul Mihai Frăţilă.

Memorial

Așa cum este deja obiceiul, în 22 august, la Șimleu Silvaniei s-au întâlnit peste 80 de pelerini de diferite vârste, toți, însă, cu suflete tinere, din diferite localități și județe, pentru a străbate un drum a cărui destinație a fost Sighetu Marmației, Cimitirul săracilor, un loc care pretinde tăcere, un loc sfânt în care se odihnesc episcopii noștri, fără un mormânt anume, fără o cruce anume, alături de alte și alte trupuri chinuite și aruncate în aceeași groapă, după moartea lor în închisoarea din Sighet. O închisoare care azi se numește "Memorial" tocmai pentru a aduce în memoria noastră, a noii generații, o tânără generație care s-a maturizat în interiorul acelor ziduri, dar şi pe cei care au murit aici. Pentru toți aceștia, în memoria acestora, noi, pelerinii, străbatem pe jos mai bine de 165 km, ne rugăm pentru ei, ne rugăm pentru beatificarea episcopilor, le descoperim viața și încercăm să luăm exemplu, renunțând timp de zece zile la televizor, la telefon, la internet și la alte mofturi care ne sunt permise acasă. În data de 29 august, ne-am bucurat să putem celebra Sfânta Liturghie în Închisoarea din Sighet alături de câțiva foști deținuți, tineri atunci, bătrâni acum, dar care ne-au emoționat prin modestia lor și prin mărturia lor.

„Cuvântul este una din cele mai mari creații ale lui Dumnezeu", după cum spunea profesorul Nistor Man, fost deținut. Așa și este deoarece prin cuvânt noi am reușit să-i descoperim. Mulțumim lui Dumnezeu! (...)

Un nou început

După câteva zile petrecute la Sighetu Marmației, în 30 august, familia pelerinilor s-a bucurat de o zi de reculegere spirituală, de o zi cu un program cultural-istoric în care au parcurs diferitele teme din broșura pelerinului, o zi încheiată printr-o frumoasă Adorație Euharistică - timp în care au avut ocazia de a-și pune ordine în gânduri, în inimi, de a se spovedi, de a se împărtăși la Liturghia care a urmat. A doua zi, 31 august, după un alt program spiritual și cultural, cu toții am sărbătorit „revelionul bisericii", trecerea într-un nou an bisericesc. O seară în care ne-am bucurat împreună rugându-ne, cântând, dansând, făcând scenete.  Noul an bisericesc, l-am început de bună-dimineață cu o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru aceste frumoase zile petrecute împreună, apoi ne-am luat rămas  bun unii de la alții, cu lacrimi în ochi, cu zâmbete, cu dorința de a ne revedea cât mai repede posibil și cu promisiunea de a fi mai buni și mai activi în viața bisericii. Am promis să fim pelerini pe tot parcursul anului, nu doar în perioada 22 august - 1 septembrie. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă lecție de viață care se repetă an de an, dar care se reîmprospătează an de an cu noi subiecte, cu noi suflete. Mulțumim organizatorilor, Preasfințitului Virgil Bercea și Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Congregației „Don Orione" din Oradea, pentru tot efortul depus în această nobilă acțiune. Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri, preoților, credincioșilor și autorităților din Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Bocșa, Bocșița, Bulgari, Cehu Silvaniei, Ulmeni, Remeți pe Someș, Mireșu-Mare, Lăpușel, Baia Sprie, Hărnicești, Sighet-Șugău și Congregației Surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației! De asemenea, mulțumim tuturor susținătorilor, pelerinilor și familiilor lor care au contribuit la împlinirea pelerinajului și de anul acesta! Isus și Fecioara Maria să trimită binecuvântările lor asupra noastră!

Ana Maria OROS