Colegiul Național "Samuil Vulcan", în marele întuneric din imperiul austro-ungar - Luminiță a culturii naționale
Fiind în vizită la Chișinău în mai 2013, ducând cărți școlilor din Chișinău am cunoscut un mare român, Aurelian Silvestru, scriitor, profesor de psihologie, director al celui mai bun liceu din Chișinău - "Prometeu". Cu acest prilej, vizitând liceul, am avut lungi discuții cu acest mare cărturar.
Mi-a povestit cum a înființat liceul în anii `90, neavând profesori suficienți în capitala Chișinău, a apelat la Ministerul Educației din România pentru a fi sprijinit cu cadre didactice din țară. Timp de mai mulți ani a avut detașați 18 profesori de la diferite școli din România care l-au ajutat în organizarea liceului, în îmbunătățirea procesului instructiv-educativ, în pregătirea de cadre didactice autohtone pentru liceu. După mai mulți ani liceul funcționează, cu cadre didactice din localitate, care, între timp, a devenit un liceu de elită. Cu acest prilej scriitorul mi-a spus că dorește să aibă schimburi de experiență cu liceele din țară și m-a întrebat dacă pot să-i găsesc un asemenea liceu și în județul Bihor. Acasă m-am gândit că cel mai potrivit ar fi Colegiul Național "Samuil Vulcan", veche școală românească cu tradiție din Bihor care a dat mari intelectuali României.
Parteneriat între "Prometeu" şi "Samuil Vulcan"
Invitat de Uniunea "Vatra Românească" filiala Bihor în zilele de 11, 12 iunie, Aurelian Silvestru a semnat un Acord de parteneriat cu conducerea Colegiului Național "Samuil Vulcan" din Beiuș. Acordul de parteneriat are în vedere vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, să pună bazele unei colaborări de durată, care să asigure formarea de deprinderi și abilități elevilor, creșterea calității educației. Am recomandat Colegiul Național "Samuil Vulcan" deoarece această cetate de învățământ este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Dragoș Lazăr, a fost prima unitate de învățământ din județul Bihor care a primit titlul de Colegiu Național (1 martie 1998).
Colegiul Național "Samuil Vulcan" din Beiuș este Mica Romă a Ardealului întemeiat la 6 octombrie 1828, reprezentând o impresionantă cetate de cultură națională. Rolul acestui colegiu de-a lungul anilor a fost reliefat de mari istorici ai neamului. Nicolae Iorga semna telegrama trimisă școlii cu ocazia aniversării centenarului: "școlii care în marele întuneric a ridicat întâia luminiță a culturii naționale". Aprecierea ne spune totul.
După semnarea acordului de parteneriat, Aurelian Silvestru împreună cu Nicolae Dabija au participat la o întâlnire de suflet cu elevii colegiului. Cei doi scriitori au vorbit elevilor despre Mișcarea de Eliberare Națională, despre Declarația de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991), despre prims Constituţie a Republicii Moldova. Elevii au ascultat cu mare atenţie despre lupta de renaştere naţională a Basarabiei, pentru reîntregirea şi reafirmarea neamului românesc. Elevii au ascultat despre revenirea la limba română cu grafie latină, propagarea adevărului istoric asupra originii româneşti a moldovenilor din Republica Moldova, redeschiderea bisericilor din Basarabia, cum s-a transformat Chişinăul dintr-un oraş rusificat într-un municipiu cu administraţie şi atmosferă românească.
Oaspeţii de seamă au vizitat Muzeul Colegiului care ne vorbeşte despre trecutul acestui lăcaş de învăţământ care a depăşit puterea întunericului din timpul Imperiului austro-ungar, aducând românismul la lumină, după care au semnat în cartea de onoare împreună cu reprezentanţii "Vetrei Româneşti" - Filiala Bihor. A urmat apoi un program cultural-artistic susţinut de corul elevilor din Colegiu. Corul Colegiului cântă dorul şi frumosul neamului ce vine din suferinţă şi speranţă, doinele lui Eminescu, atmosfera este înălţătoare când soprana Bihorului, Maria Matei, se sincronizează cu vocea caldă, frumoasă a tinerilor elevi, momentul ne-a răscolit sufletul, frumoasele doine exprimau dorul de Basarabia, vestirea sacră a revenirii Basarabiei acasă. A fost o frumoasă sărbătoare românească la Beiuş, o bucurie a întâlnirii elevilor cu mari scriitori ai neamului de dincolo de Prut.
Despre rădăcinile comune
Cunoscând că fraţii lor de dincolo de Prut nu au carte românească, fiecare elev a adus cel puţin o carte care va ajunge în curând la Chişinău. "Vatra Românească" a făcut apel la şcolile din judeţ şi la Universitatea din Oradea, a propus un proiect de interes naţional - fiecare elev şi student să doneze cel puţin o carte pentru fraţii lor din Republica Moldova. Ar fi un lucru minunat, s-ar putea înfiinţa zeci de biblioteci în Republica Moldova. Este un lucru greu?
Nu este vorba de educaţie, de educaţie patriotică. Dacă educaţia patriotică este un obiectiv fundamental pentru şcoli şi universităţi, atunci acest proiect ar trebui să prindă viaţă. Aştept răspunsul şcolilor şi universităţii. La Colegiul "Samuil Vulcan" s-a vorbit despre alungarea ocupaţiei ruseşti, s-a blamat ura rusească faţă de alte ţări, s-a vorbit despre lupta umanităţii asupra forţei şi geniul răului rusesc.
A fost o întâlnire care a evocat rădăcinile comune ale românilor de dincolo de Prut cu ale noastre, cu ale tuturor românilor. A fost o evocare a plânsului neamului românesc cauzată de furtul Basarabiei, dor şi speranţă a bucuriei că Basarabia va reveni la Ţară. Până la urmă fapta bună este totul, intrarea în "piaţa demnităţii neamului" se face doar dacă ai acoperire în fapte, dacă participi cu toată dragostea şi puterea ta la înălţarea neamului tău românesc.
Colegiul Național "Samuil Vulcan" a intrat demult în "piața demnității neamului românesc" prin marii intelectuali pe care i-a dat Țării.
Această întâlnire de suflet a avut loc datorită distinsului director al Colegiului, prof. Viorel Gavra, care ne-a invitat şi a creat condiţii pentru a putea participa la această frumoasă sărbătoare românească.
Îi mulţumesc domnului director Viorel Gavra pentru că face educaţie patriotică. Cu asemenea intelectuali care îşi iubesc ţara, care educă elevii pentru a fi buni cetăţeni, buni români, putem da strălucire Ţării, neamului nostru românesc. Domniei sale nu-i e teamă să fie român patriot, nu se sfieşte să arate că-şi iubeşte Ţara, îi îndeamnă şi îi educă şi pe elevi să fie la fel.
Prof. Teodor David
Comentarii
Nu există nici un comentariu.