De la Aleşd pentru tabăra copiilor din Valea Plopului - Caritatea înnobilează sufletul
Activităţile caritabile ne permit să păşim de pe calea inegalităţii şi diferenţelor pe cea a umanităţii şi umilinţei, cea care ne va purta spre tărâmul divin. Nu contează ce facem, ci câtă dragoste punem în ceea ce facem. Nu contează cât dăruim, ci contează câtă dragoste punem în ceea ce dăruim. Aceste adevăruri au stat la baza iniţiativei caritabile sub genericul "Dar din dar se face rai" a prof. Alina Buzle, director al Liceului Teoretic "Constantin Şerban" din Aleşd, în favoarea celor 413 copii din tabăra Valea Plopului, judeţul Prahova.
Printr-o intensă şi eficientă popularizare, prin elevi, biserici şi mass-media (cotidianul Crişana şi Radio Transilvania), oameni săraci dar cu suflet mare, unităţi economice şi instituţii din Aleşd, Oradea şi comunităţile rurale din Lugaşul de Jos, Auşeu, Vadu Crişului, Şuncuiuş au răspuns apelului umanitar în colecta de bunuri (alimente, îmbrăcăminte, jucării etc.) Duminică, 20 octombrie, din sala de sport a Liceului Teoretic "Constantin Şerban" s-au încărcat într-un tir în jur de 12 tone de ajutoare, care au luat drumul spre Valea Plopului. Un microbuz cu 19 locuri ocupate de cadre didactice, preoţi şi elevi a însoţit transportul, din dorinţa de a cunoaşte la faţa locului "miracolul" înfăptuit de părintele Nicolae Tănase. Împreună cu ei a participat şi semnatarul acestor rânduri, în calitate de ziarist şi colaborator în acest proiect. Impresiile transcrise pe hârtie sunt prea sărace în exprimare ca să prezinte realitatea şi evoluţia evenimentelor ce s-au derulat în cei 22 de ani de existenţă a acestui "fenomen". De-a lungul timpului, locaţia a fost vizitată de multe personalităţi din viaţa publică sau privată, reprezentanţi din mass media. Toţi au făcut aprecieri, au adus laude părintelui Tănase, dar mai puţini au fost cei care au finalizat aceste vizite cu contribuţii concrete pentru menţinerea şi continuarea proiectului.
Un viitor pentru orfani
După 9 ore de călătorie, în jurul orei 10.00 s-a ajuns la destinaţie. Ne-a întâmpinat directoarea centrului, iar câţiva copii care nu aveau cursuri dimineaţa şi oaspeţii care au însoţit transportul au descărcat camionul. În jurul orei 11.00 a sosit în tabără şi părintele Tănase care ne-a invitat la o gustare. O persoană jovială, de un calm enervant, deschis la comunicare, cu o ţinută obişnuită de preot, cu o barbă respectabilă ce-i acoperă faţa, cu o privire iscoditoare şi pătrunzătoare, ce te fixa prin ochelarii săi de vedere, părintele Tănase s-a angajat într-o discuţie amicală fără protocol, răspunzând cu detalii la întrebările puse de oaspeţi. Şi-a expus fără ocolişuri crezul său, neîmplinirile şi perspectivele natalităţii în România, una din principalele idei pentru care luptă. Ne-a condus apoi prin "patrimoniul imobiliar", realizat prin forţe proprii, alcătuit din zeci de case, sală de mese, anexe gospodăreşti şi, nu în ultimul rând, capele şi biserici, ca locuri de închinăciune şi educaţie creştină pentru copii. Impresionant este un cuvânt ce nu poate exprima în totalitate măreţia acestor realizări, gândirea inginerească, gustul artistic dovedit în ridicarea acestor construcţii, îmbinate cu utilitatea lor. Ne-a uimit cunoştinţele sale în diverse domenii, dobândite ca autodidact, născute din nevoile zilnice cu care s-a confruntat în demersul său, de a salva vieţi, de a proteja mama şi copilul, de a încuraja natalitatea. O "Maica Tereza" în variantă masculină, care a devenit un permanent suport moral şi material pentru cei aflaţi în dificultate, copii orfani, cerşetori sau abandonaţi de părinţi iresponsabili. Aceşti "paria" ai societăţii şi-au găsit sprijinul şi sensul vieţii alături de părintele Tănase, care le-a devenit părinte spiritual, confident, pedagog şi psiholog. O discuţie interesantă am purtat-o în legătură cu perspectivele şi gândurile de viitor legate de acest proiect. Scopul declarat, căruia şi-a dăruit tinereţea şi maturitatea, a fost lupta pentru viaţă: "viaţa unui copil este valoroasă, indiferent de modul în care a fost conceput".
Un dezastru demografic
Politica demografică în România, conform statisticilor, prognozează că în anul 2056 populaţia ţării va fi de 6-9 milioane locuitori, ceea ce însemnă dezastru. Orice popor cu un procent de natalitate sub 2,8 la mie este sortit pieirii. Aceleaşi statistici sunt edificatoare în privinţa nenaşterilor. În perioada 1958 - 2010, numărul avorturilor înregistrate a fost de 22.395.869, de zece ori mai multe decât morţii din cele două războaie mondiale. Ceea ce se face la Valea Plopului este o picătură într-un ocean, dar este totuşi un început. "Dacă în vremea lui Constantin Brâncoveanu politica demografică în ţările de sub tutela otomană era dictată de la Istambul, azi, în Europa, această politică este susţinută de la Bruxelles, când se împart prezervative gratuite prin şcoli, oferind o armă împotriva natalităţii, cea ce înseamnă pieirea neamului". Avorturile şi anticoncepţionalele utilizate legal duc implacabil la acest dezastru demografic. Populaţia şcolară a scăzut, multe şcoli au fost desfiinţate. Unica soluţie pentru a asigura un viitor naţiunii române este naşterea. Dar ca să naşti trebuie să ai credinţă, să elimini avortul şi anticoncepţionalele, care sunt cauzele nenaşterii, susţine părintele Tănase, care promovează o politică de educaţie cu tinerele femei care nu vor să nască sau doresc avortul. "Noi cerem copiii nedoriţi şi îi adoptăm. Până acum am salvat viaţă a cel puţin 3.000 de copii. Nu toţi au rămas la noi. Unii au fost preluaţi de familii. Dumnezeu poate face orice minune, în afară de una. Niciodată nu va ploua cu oameni. Oamenii se vor înmulţi pe calea ştiută. Bărbat, femeie şi Dumnezeu, care sădeşte în corp sufletul. Nu există trup fără suflet şi invers". Despre viitorul copiilor care trăiesc în tabără afirmă că urmează aceeaşi evoluţie şcolară ca şi cei din familiile normale, dar că aici se pune un accent mai mare pe educaţie şi credinţă. Ajutor din partea statului, doar alocaţia lunară de 40 lei. În prezent, în tabără sunt 413 copii, 22 bătrâni şi 26 mame. Impresionată de cele realizate în această comunitate şi pătrunsă de spiritul ajutorării aproapelui, prof. Alina Buzle a propus încheierea unui parteneriat cu această tabără, care să cuprindă schimburi de vizite, acţiuni de voluntariat etc. care să apropie copiii, să le lărgească orizontul cunoaşterii, să realizeze prietenii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.