Timp de zece zile, un grup de 68 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul istoric, din dreapta Tisei - Ucraina, au petrecut în Oradea clipe unice într-o tabără organizată anual în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier: "Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere şi schimburi culturale reciproce, de elevi şi cadre didactice", prin parteneriatul Asociaţiei Morăriţa din Oradea şi Fundaţiei Dacia din Maramureşul istoric din dreapta Tisei, începând cu anul 2004.

Ediţia a XI-a a avut loc, în perioada 27.06 - 6.07.2014, în Oradea, Băile Felix şi Băile 1 Mai. Domnul primar Ilie Bolojan a primit şi în acest an salutul emoţionant al grupului, salut meritat pe deplin pentru buna purtare de grijă a tuturor detaliilor organizatorice ale taberei, pentru cercetarea comunităţii româneşti din Maramureşul istoric acasă la ea, folosind paşaportul, un document necesar tuturor celor care trec astăzi frontiera, în Ucraina. Pentru prima oară de când maramureşenii vin în tabăra orădeană, a fost vizitat sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Muzeul Centrului Eparhial Oradea, îndrumaţi de muzeograful Lucia Ciordaş, de consilierul cultural preot inspector Radu Rus, elevii şi dascălii maramureşeni închinându-se aici la plecare, în frumoasa capelă a Episcopiei cu hramul Sfinţii Ierarhi Sava Brancovici, Ilie Iorest şi Simion Ştefan.

Într-o notă de continuitate a proiectului nostru, a urmat Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, care a primit cu bucurie grupul maramureşan, prin grija preşedintei Asociaţiei Culturale Gheorghe Şincai de pe lângă bibliotecă, d-na bibliotecar metodist Delia Pantea, a d-nei bibliotecar Marcela Năsăudean şi a voluntarilor Adina Luca, Radu Moraru, Tavi Ghindea, toţi elevii şi cadrele didactice au primit în dar câte o carte nouă, cu tematică din literatura română. Acelaşi lucru a fost repetat două zile mai târziu la vizitarea Bibliotecii Universităţii Oradea, unde directorul Florica Ujoc şi bibliotecar Rozalia Barta au condus grupul prin fiecare secţie a instituţiei. De zece ani, musafirii din Maramureşul istoric deschid uşile universităţii cu acceaşi speranţă a întăriri limbii române prin fapte, dorinţa identificării şi aplicării unui proiect de referinţă specific, dar conducerea anunţată scriptic din timp, nu a găsit timpul şi simţirea românească a întâlnirii grupului maramureşan!... poate la anul... domnule rector...

Vecernia şi slujba Sfântului Maslu de la Biserica ortodoxă Buna Vestire, alături de preotul paroh Ion Marian, Lucian Laurean, Vasile Ungur, Adrian Mărcuţ şi preot inspector Alin Sonea, au luminat şi alinat sufletul maramureşenilor, prin rugăciunile şi binecuvântările preoţilor. Agapa creştină de încheiere a fost prilejul de comunicare al grupului cu ceilalţi credincioşi, o frumoasă tradiţie bineplăcută în ultimii ani. Cu mare mulţămită, părinte Marian!

Muzeul Militar Oradea a primit cu drag interesul maramureşenilor pentru macheta Columnei Traiane, Mausoleul de la Adamclisi ori Monumentul eroilor de la Mărăşeşti, în care dorm îngropaţi peste opt mii de eroi. Domnul profesor Mircea Dulca a prezentat cu aplomb frumuseţea istoriei românilor prin exponatele muzeului (puştile fiind cele mai solicitate!), primind în semn de respect invitaţia de a vizita, în această toamnă, cu ocazia unui simpozion care se pregăteşte, ţinuturile maramureşului voivodal din dreapta Tisei! Cel mai emoţionant şi important eveniment al taberei a fost manifestarea de comemorare a diplomatului dr. Mihai Marina, care a marcat în simţirea maramureşenilor bucuria spiritului naţional, vibrând la intonarea de către Formaţia de muzică militară a Imnului României. Şaptezeci de flori albe şi roşii, asigurate de Consiliul Judeţean Bihor, au fost depuse de elvii şi dascălii maramureşeni pentru cinstirea memoriei fiului satului lor Apşa de Jos, care prin activitatea sa a statuat aici, la Oradea, o punte a omeniei valabilă în timp de război, dar şi de pace, prin românul care a salvat din poziţia riscantă de diplomat sute de evrei de la trimiterea în lagărele morţii de la Auschwitz ori Dachau. Cu emoţie patriotică, au plecat genunchiul lângă placa comemorativă dr. Mihai Marina, placă fixată pe casa avocatului făuritor al Marii Uniri, dr. Aurel  Lazăr, casă în care a funcţionat o perioadă Consulatul României Mari la Oradea, mai exact între anii 1941-1943, mutat apoi în clădirea Episcopiei Ortodoxe... Pe lângă instituţiile care au răspuns invitaţiei noastre publice depunând jerbe de flori, întru cinstirea memoriei fiului satului Apşa de Jos din Maramureşul voievodal, şi florile celor două eleve de la Liceul Tehnologic nr. 1 Popeşti - Andreea Burlău şi Simina Fritea - care au încheiat clasa a zecea cu media generală zece, fiind recompensate pentru performanţa lor cu participarea gratuită la tabăra maramureşenilor, au însemnat o nouă şi promiţătoare punte culturală între Oradea şi Maramureşul istoric, între Popeşti şi Apşa de Jos! Felicitări dascălilor popăscani, mare cinste părinţilor care cresc şi educă asemenea copii cu dragoste de credinţă, respect pentru trecut şi înaintaşi, cu sete de carte, de învăţătură...

Cazarea şi hrănirea grupului, a fost asigurată de Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", prin bunăvoinţa d-lui director, prof. dr. Ruben Filimon, şi a administratorului şcolii, dl. Mircea Patca. Transportul grupului, de la Sighetul Marmaţiei la Oradea, a fost efectuat de S..C. Acular Com S.R.L. - director dl. Ioan Boloş, şef transport dl. Mircea Iacob. Transportul grupului în oraş, Băile 1 Mai şi Băile Felix a fost efectuat de S.C. Ovis Tour S.R.L., director dl. Samuel Morna, şef transport d-ra Tabita Morna. Un gând special conducerii S.C.Turism Felix S.A., d-lui director general Florian Serac, d-lui dir. Constantin Oprinoiu, d-lui dir. Alin Vandici, pentru deschiderea, şi în acest an, pentru întregul grup a porţilor ştrandurilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai. Ştim bine ce eforturi financiare se fac, pentru ca toţi musafirii noştri să poată face baie în apele termale... Cu nominalizarea contribuţiei esenţiale a d-lui primar Ilie Bolojan de la Primăria Oradea, a inimosului director dl Lucian Silaghi, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Bihor, a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, la reuşita şi împlinirea acestei noi ediţii a proiectului, convinşi că punţile culturale ale Bihorului cu Maramureşul istoric vor înseamna noi ediţii derulate fără întrerupere, Vă mulţămim tuturor! Peste un an, la bună vedere! Dumnezeu să vă răsplătească aplecarea, înţelegerea şi dania cu sănătate, cu spor în toate, cu voie bună! Doamne ajută!

Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din dreapta Tisei "Dacia" - Ucraina

Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa Oradea