Parcul Industrial Lugaşu de Jos, va deveni realitate sau va fi blocat de interese personale?
În plină criză economică Primăria comunei Lugaşu de Jos încearcă din răsputeri să atragă investitori şi a propus un plan îndrăzneţ, crearea unui Parc Industrial. De menţionat că astfel de parcuri industriale funcţionale sunt numai în Oradea şi în comuna Borş. Locaţia parcului constituie principalul atu, existând acces direct la DN1 Oradea-Cluj. Iniţiativa îi aparţine primarului comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente, şi conducerii asociaţiei Lugăşana, fiind vorba despre un parteneriat între cele două entităţi. Unicitatea acestui Parc Industrial constă în faptul că, în prima fază, atât infrastructura necesară, cât şi investiţiile vor fi realizate exclusiv din fonduri europene. Mai multe detalii despre acest proiect ne-au oferit primarul comunei Lugaşu de Jos, Levente Sorban, şi preşedintele Asociaţiei "Lugăşana", Octavian Gabrian.
Reporter: Care este scopul acestei iniţiative?
Levente Sorban: Ne dorim ca prin această iniţiativă, împreună cu Asociaţia "Lugăşana", să atragem investitori în comună cu scopul de a genera resurse financiare la bugetul local al comunei, la bugetul asociaţiei şi mai ales de a crea noi locuri de muncă în comuna noastră.
Rep.: Care este contribuţia Asociaţiei „Lugăşana" la această iniţiativă?
Octavian Gabrian: Această iniţiativă a fost votată în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Lugăşana în 2012, urmând ca Asociaţia să pună la dispoziţia potenţialilor investitori terenul intravilan din postata Râtul-Biţi, zonă industrială a comunei Lugaşu de Jos încă din anii 90.
Rep.: Unde se află această zonă industrială?
Levente Sorban: Se situează la sud de DN1, la ieşire din localitatea Lugaşu de Jos, înspre oraşul Aleşd, cu front stradal, asigurând accesul direct la această şosea.
Rep.: Ce condiţii trebuie să îndeplinească investitorii interesaţi de această oportunitate?
Octavian Gabrian: Condiţiile stabilite de adunarea generală sunt cât se poate de prielnice, atât pentru membrii asociaţiei, cât şi pentru investitori, cei care trebuie să respecte termenii şi condiţiile de plată impuse prin contractul de superficie (închiriere, cu drept asupra construcţiei de pe terenul asociaţiei), iar investiţia ce urmează a fi realizată să fie din surse cu finanţare europeană sau surse proprii, dar obligatoriu generatoare de locuri de muncă, minim opt locuri de muncă/investitor.
Rep.: Care credeţi că va fi impactul realizării proiectului de parc industrial pe termen scurt şi mediu pentru comuna dvs.?
Levente Sorban: Pe termen scurt, respectiv primul an de funcţionare şi producţie al firmelor implicate, eu văd o creştere a bunăstării şi a nivelului de trai al locuitorilor prin crearea de noi locuri de muncă şi implicit creşterea veniturilor acestora, respectiv dividentele provenite din chirie pentru proprietarii terenului. Pe termen mediu, prevedem o creştere a preţului imobilelor (clădiri, terenuri) de pe raza comunei noastre, fapt care ar avantaja proprietarii care locuiesc în comună. În acelaşi timp, se evită îmbătrânirea populaţiei comunei prin reducerea migraţiei tinerilor aflaţi în căutarea unor locuri de muncă.
Rep.: Această iniţiativă a fost demarată în anul 2012, care sunt rezultatele până în prezent?
Octavian Gabrian: Atunci şi-au exprimat dorinţa de a investi 13 firme, iar în momentul de faţă, mai există solicitarea fermă a opt firme start-up şi toţi investitorii au obţinut finanţare europeană fiindcă vârsta administratorilor acestora este sub 35 de ani, alte cinci firme fiind încă în studiu. Dar avem speranţa că vor dori să investească şi alte firme în viitor.
Rep.: Ce dificultăţi întâmpinaţi la demararea acestui proiect?
Octavian Gabrian: Din punct de vedere tehnic şi juridic, nu sunt probleme. Problemele pe care le întâmpinăm sunt de dezinformare pe plan local din partea unor persoane rău intenţionate cu interese economico-politice de grup sau personale, care, procedând astfel, doresc să întârzie sau să blocheze demararea proiectului şi implicit dezvoltarea comunei.
Rep.: În ce constau aceste dezinformări?
Octavian Gabrian: În primul rând, că se explică eronat termenul de superficie, acuzându-se înstrăinarea terenului pus la dispoziţia parcului industrial, lucru total fals, superficia însemnând un contract de închiriere pe termen mai lung, fără lezarea proprietăţii. Se atacă conducerea Asociaţiei „Lugăşana", aducându-se acuzaţii nejustificate legat de acest proiect.
Rep.: Cine sunt aceste persoane şi ce interese au?
Octavian Gabrian: Nu aş vrea să fac nominalizări, dar, din păcate, sunt persoane care, în trecut şi în prezent, au deţinut sau deţin funcţii de conducere în administraţia locală, având acum obiective meschine fără a ţine cont de necesităţile economice ale comunei şi locuitorilor acestora. Unii dintre ei îşi doresc cu ardoare conducerea Asociaţiei „Lugăşana" pe care o consideră o vacă bună de muls, datorită faptului că aceasta deţine conturi bancare grase (peste 3 miliarde lei vechi), prin grija şi munca conducerii actuale. Alţii vor să discrediteze conducerea Primăriei pentru dobândirea de viitoare avantaje electorale.
Rep.: Credeţi în viabilitatea şi realizarea acestui proiect în Lugaşu de Jos?
Levente Sorban: Am fost convins de viabilitatea acestui proiect încă de dinaintea demarării lui, considerând că acest Parc Industrial ar putea condiţiona existenţa comunei Lugaşu de Jos prin independenţa sa faţă de bugetul central sau judeţean. Implicit va garanta independenţa administrativă a comunei, având în vedere o viitoare reorganizare administrativă a României, în cadrul căreia comuna Lugaşu de Jos ar fi desfiinţată datorită bugetului redus al acesteia şi arondat la o comună limitrofă. De aceea fac apel la toţi locuitorii comunei să nu cadă în capcana acelor răuvoitori care vor blocarea acestui proiect, obiectivul lor fiind să obţină avantaje politice sau financiare personale, fără să se gândească la viitorul comunei. Cred în continuare că noi, lugăşenii, avem puterea să ne alegem şi să ne clădim viitorul şi cred că viaţa ne dă uneori o singură şansă.
Loredana BUZ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.