În proiectul Asociaţiei Morăriţa din Oradea, având coorganizatori Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia "Dacia" - Apşa de Jos - Ucraina, Asociaţia culturală "Familia Română" - Baia Mare şi Universitatea Oradea s-au desfăşurat "Manifestările culturale judeţene pe Valea Bistrei, dedicate omagierii conf. dr. Constantin Mălinaş - Popeşti - Ciutelec - Tăuteu -  ediţia a IV-a".

În ocolul casei părinteşti din Ciutelec, deşi era sfârşit de februarie, e dimineaţă de primăvară - prietenia jucăuşă a câinelui familiei Mălinaş confirmând din coadă starea vremii. Grupul de elevi ai şcolii Ciutelec susţine emoţia prezentării invitaţilor la manifestările anunţate, momentul parastasului şi al depunerilor de coroane. Preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Ciutelec,  părintele Cristian Mihuţ slujeşte sub privirile înlăcrimate ale măicuţei, doamna învăţător Laura Mălinaş, aflată la vârsta de 94 de ani, doamnele Anca Mureşan şi Otilia Ştefanovici, fiica, respectiv sora profesorului Mălinaş. Se depun coroanele sub placa comemorativă prinsă cu doi ani în urmă pe peretele casei de la stradă: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Biblioteca Universităţii Oradea, Primăria Tăuteu, Asociaţia Morăriţa, URRDT "Dacia", PSD - Filiala Bihor, Uniunea Vatra Românească Filiala Bihor, Cenaclul Literar Barbu Ştefănescu Delavrancea, familia fostului protopop al Marghitei, preotul Gheorghe Ciobai, SC Vulturul Negru SA. Bune gazde, măicuţa şi fiica, Otilia, ne invită pe toţi cei prezenţi la o agapă creştinească, la bătaie fiind toate bunătăţile pregătite pentru parastas. E momentul de dezmorţire al invitaţilor, veniţi de la Oradea, Cluj, Apşa de Jos - Ucraina, se vorbeşte despre situaţia critică din Ucraina, despre drumurile bune din comuna Tăuteu, seriozitatea şi neseriozitatea edililor zonei, despre mersul lucrurilor pe Valea Bistrei...

Simpozion public la Şcoala din Popeşti

Delegaţiile prezente la parastas, se întăresc cu primarul comunei Popeşti dl. Dorin Curtean, directorul Liceului Tehnologic nr.1 Popeşti, prof. Florentina Baciu-Borz, d-na. învăţător Viorica Maghiar şi soţul - consilierul judeţean Călin Maghiar (implicat eficient în organizarea manifestărilor, cu mandat pesonal al prof. Ioan Mang), prof. Dumitru şi Ovidiu Băncescu, prof. Viorel Boldiş, dr. Judith Kekedi de la Spitalul Popeşti. Prima comunicare îl prezină pe prof. Mălinaş, drept un dascăl de excepţie al Şcolii din Popeşti, model actual generaţiilor de elevi şi cadre didactice care învaţă astăzi în şcoală. Omagiatul manifestărilor, rămâne părintele celei mai cunoscute reviste româneşti în lume: "Familia Română". O revistă, destinată solidarităţii românilor de pretutindeni, care, în ultimii cinci ani, a ajuns şi la Popeşti, 25 de exemplare noul număr fiind direcţionate dascălilor şi elevilor şcolii. Aceştia au putut citi astfel articole interesante, unele referitoare chiar la manifestările desfăşurate în şcoala lor. Distribuirea revistelor şi a ziarului APŞA, din Maramureşul istoric, o face chiar autorul expunerii prezentate, prof. Ovidiu Băncescu. Directorul Bibliotecii Universităţii Oradea, Florica Ujoc: "Activitatea prof. Constantin Mălinaş în biblioteca noastră este prelungirea acivităţii didactice de lector şi conferenţiar universitar pe care a desfăţurat-o între anii 1998 şi 2008, în cadrul Facultăţii de Litere, la specializarea Biblioteconomie. A pregătit astfel viitoare generaţii de bibliotecari în cadrul cursurilor de Teorii şi tehnici de catalogare, iar pe mulţi dintre ei i-a îndrumat în realizarea lucrărilor de licenţă ca şi coordonator ştiinţific. O parte din sufletul omului Constantin Mălinaş se află la noi în bibliotecă, printre cărţile sale", spune aceasta. Bibliotecar Rozalia Barta, din aceiaşi instituţie, realizatoarea şi prezentatoarea expoziţiei de carte "Conf. univ. dr. Constantin Mălinaş (1943-2010) - cercetător, bibliograf, colecţionar":

"Opera profesorului Constantin Mălinaş este una extrem de vastă şi complexă, cuprinzând subiecte din cele mai variate. În mod sigur, regiunea Crişana şi promovarea valorilor naţionale au stat în centrul acestei opere, prezentând prin cărţile sale excelenţa, originalitatea şi pasiunea. A fost un model de intelectual curajos, talentat şi sensibil, reuşind să-şi exprime prin versuri, cu profund înţeles, gândurile şi trăirile sale interioare."

Eroul manifestărilor de omagiere din acest an, un prieten adevărat al profesorului  Mălinaş, dr. Ion Botoş, a venit din Maramureşul istoric ucrainian însoţit de doamna Ileana, trecând frontiera într-un moment de luptă dură, a populaţiei cu autorităţile, pentru democraţie. O stare de tensiune de mai bine de o lună de zile, prevestitoare de mari schimbări în ţara vecină! 

A fost prezent la Cernăuţi, iar acum prezintă la manifestări salutul românilor din Apşa de Jos, din salba de sate româneşti ale "României mici" cum îi place să spună, cu o jerbă de flori, pentru memoria profesorului, aici, la casa natală din Ciutelec. O altă jerbă a fost depusă pentru  fostului protopop al Marghitei, părintele Gheorghe Ciobai.

"Prietenia dovedită faţă de noi românii Maramureşului istoric din dreapta Tisei, a însemnat cercetarea de către profesorul Mălinaş a satelor noastre, a manifestărilor culturale. S-a dovedit un mare patriot, care a ştiut să adune românii din preajma ţării, la simpozioane de mare interes dinOradea, aşa cum a fost cel din anul 2002, "De la Eminovici la Eminescu", un subiect drag inimii lui.

Au fost prezente atunci şi de multe ori încă, delegaţii din Voivodina, Chişinău, Giula, Valea Timocului, Maramureşul istoric. A fost o personalitate culturală deosebită, care ar putea onora cu numele său această şcoală, dându-i astfel nobleţea blazonului valorii sale a muncii de excelenţă şi performanţă, puterea de creştere continuă a şcolii, elevilor şi cadrelor didactice de aici. Nu ştiu cine stăruieşte să împiedice acest lucru de mare cinste pentru şcoala dumneavoastră! Sunt mulţi profesori în şcoala aceasta şi în judeţul Bihor, dar rezultatele profesorului Mălinaş rămân o adevărată pildă peste toţi, prin opera literară, culturală şi de cercetare rămasă, un model bun întregii şcoli româneşti. Asociaţia Morăriţa a înţeles acest lucru. De patru ani vă prezintă, prin acest proiect de comemorare, noi dimensiuni ale acestei personalităţi a Văii Bistrei şi a şcolii din Popeşti!  În drumul meu, am adus o diplomă trimisă de la Cernăuţi de Consulul general al României, Dr. Eleonora Moldovan, fratelui Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa pentru merite deosebite în promovarea limbii, culturii şi spiritualităţii româneşti, o dovadă că a avut de la cine învăţa aceste lucruri, poate şi la şcoala din Popeşti unde a fost elev.  O înmânez public aici la Popeşti la aceste manifestări din împuternicirea doamnei consul general, să audă toţi popăscanii. Vă mulţumesc!" 

Învăţător Viorica Maghiar, Şcoala Popeşti: "Activitatea culturală desfăşurată de profsorul Mălinaş, în şcoala din Popeşti, merită să fie evidenţiată. Au fost generaţii de elevi, în special cei de la liceu, care au cunoscut aceste activităţi prin participarea directă, sau ca simpli spectatori. Montaje literare sau piese de teatru interpretate de elevi, brigăzi artistice, sunt astăzi activităţi care lipsesc în şcolile noastre. Să nu mai fie la modă?"

Avocat Paşcu Balaci, preşedintele Cenaclului Literar Barbu Ştefănescu Delavrancea:

"Profesorul Mălinaş, a fost un înaintemergător pentru mine! Sunt aici la manifestările de comemorare cu o parte a membrilor cenaclului, Voicu David, Ionel Vidican, prof. Constantin Butişcă, în semn de respect pentru cel care a pus o piatră grea la temelia cenaclului nostru, lansând apoi public câteva cărţi semnate personal, cu bună audienţă la public. Vă rog să-mi permiteţi să recit un sonet, pe care îl dedic in memoriam fostului meu prieten, Constantin Mălinaş."

Cetăţean de onoare al comunei Tăuteu

Doamna prof. Doina Bunea, consilier local Primăria Municipiului Oradea -PSD Bihor: "Constantin Mălinaş (Titel) era un băieţel cu faţa luminoasă, privirea blândă şi prietenoasă, cu vorba calmă şi caldă. Am fost colegi la Liceul "Emanuil Gojdu". Am fost apoi, imediat după 1990, colegi în marea familie a PSD Bihor. Apreciat de colegii de partid pentru calităţile sale deosebite: om de cultură, onest, colegial, deosebit de activ, personalitate cu spirit de iniţiativă, a fost mereu ales în structurile de conducere ale PSD. A făcut parte de la început din Biroul Executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD. A fost primul purtător de cuvânt al partidului nostru. A fost preşedinte al organizaţiei de cartier, consilier municipal în perioada 2000÷2004 în cadrul Consiliului Local Oradea, a făcut parte din diferite consilii de administraţie. A participat la campaniile electorale, un exemplu pentru formarea şi promovarea unui mod de lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei şi a diversităţii opiniilor. A lăsat în urma sa numai fapte bune!"

Delegaţia comunei Tăuteu la manifestări este condusă de viceprimar Cornel Brindea (primarul Ştefan Nandor Vincze, fiind bolnav), alături de secretar Florian Pasc şi referentul Călin Drimbău, preşedintele PNL Tăuteu, prietenul Asociaţiei Morăriţa. Cu eşarfa tricoloră peste piept, drept semn al autorităţii, viceprimarul a punctat biografia profesorului Constantin Mălinaş. Încă din anul trecut, Consiliul Local Tăuteu a adoptat această hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem profesorului Constantin Mălinaş. Se dorea înmânarea  festivă în cadrul serbării Zilelor comunei Tăuteu, dar nu au fost bani pentru organizare. Domnul primar a acceptat propunerea de a organiza ceremonia de acordare a titlului în cadrul manifestărilor de comemorare prezente.

Cu emoţie vizibilă, Anca Mureşan, fiica profesorului Mălinaş, a fost invitată în faţa sălii pentru a i se înmâna cea mai preţioasă distincţie a unei comunităţi locale: În baza Hotărârii Consiliului Local se conferă post mortem, titlul de Cetăţean de onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturale locale şi naţionale, Conf. univ. dr. Constantin Mălinaş - Tăuteu, 21 Februarie 2014!

Felicitări primarului semnatar şi tuturor consilierilor locali ai Tăuteului, care spre deosebire de cei de la Popeşti, au votat cu unanimitate acordarea titlului.

Anca Mureşan: "Vă mulţumesc pentru acordarea acestui titlu onorant, în memoria tatălui meu. Este o recunoaştere a muncii lui, a implicării în comunităţile locale în care a trăit, scrierile lui fiind o mărturie în acest sens. Apreciez demersurile de promovare publică şi popularizare în mediul şcolar iniţiate de Asociaţia Morăriţa încă din anul 2011, modelul activităţii de dascăl şi om de cultură al tatălui meu, fiind generator de idei noi, decenţă şi seriozitate în munca dascălilor şi elevilor".  

De la Popeşti, la cimitirul satului Voivozi

Feciorul mai mic al familiei fostului protopop şi fostului preot Geprghe Ciobai, a vorbit în cadrul simpozionului, cuvântul său cu titlul "Din dragoste pentru oameni" fiind o prezentare generală a părintelui său, petrecut exact cu o lună în urmă de la Biserica Albă din Marghita, în cimitirul satului Voivozi, aproape de locul drag al Mănăstirii Voivozi pe care a pomenit-o mereu în umblările sale.

Am fost invitaţi la plecarea din Popeşti să însoţim familia la mormântul părintelui unde "Dacia" şi "Morăriţa" au depus o jerbă de flori, amintind despre activitate şi colaborări avocatul Paşcu Balaci, dr. Ion Botoş, Voicu David şi prof. Constantin Butişcă. Se face frig de înserare, dar colacii, vinul şi ţuica pregătite la capela cimitirului de preoteasa Valeria, dezleagă limbile şi încălzesc sufletele! Sărutăm mâna doamnă preoteasă, ne rugăm dimpreună cu însoţitorii prezenţi ca  Dumnezeu să-l odihnească în pace pe vrednicul de pomenire protopop al Marghitei, preotul Gheorghe Ciobai.

 

Mănăstirea Voivozi, reper de hotar al voievozilor maramureşeni Drag şi Baliţă Vodă, simbolul monahismului Ţării Bihorului

Voicu David este "patriarhul" cenaclului literar condus de Paşcu Balaci şi doamna Antiţa, funcţionar la Baroul avocaţilor din Oradea. Îl recomandă vârsta, atitudinea profund religioasă, prietenia cu Titus Liviu Roşu alături de care a adunat materialele şi studiile primei cărţi prezentând Mănăstirea Voivozi. Apoi, disponibilitatea la reeditarea şi actualizarea cărţii în anul 2000, sub sigla Asociaţiei Morăriţa, avându-i consilieri ştiinţifici pe Stelian Vasilescu şi protopopul Gheorghe Ciobai. Împlinesc dorinţa "patriarhului", îndreptând microbuzul nostru către mănăstire. La ceasurile serii, lângă biserica nouă, proiect maramureşan al arhitectului Dorel Cordoş, ne întâmpină părintele Chesarie, unicul vieţuitor din mănăstire.

Vizităm biserica impresionaţi de măreţia ei, de stadiul înaintat al lucrărilor de construcţie şi amenajare. Încrederea transmisă nouă monahul Paşcu este cu pomelnicul şi donaţiile mai mari, semn că se duce pe drumul cel bun. Ne rugăm pentru sănătate, ne închinăm şi primim binecuvântarea părintelui de drum bun.

De sus, din dealul mănăstirii, ne petrece chipul bisericuţei de lemn, monumentul arhitectonic, mutat de la Sacalasău, amintindu-mi de frumoasele hramuri de Sântămăria mică, petrecute, aici, alături de credincioşii Văii Bistrei, de părinţi şi neamuri, veniţi în cântări creştine cu preoţii din sate şi preapuri în fruntea lor, cu cereri şi mulţumiri, adresate Sfintei Fecioare. Un pelerinaj al oamenilor simpli, întăritor în credinţa ortodoxă, un simbol al monahismului împletit cu istoria neamului în aceste locuri, simbolul monahismului Ţării Bihorului, pentru totdeauna. Doamne ajută!

Tiberiu MORARU