Ouranopolis, 13 - 14 noiembrie 2017, Hotelul Zeus, camera  106

Drumul din Salonic spre Ouranopolis a fost destul de dificil din cauza căderii întunericului şi a trâmbelor de ploaie care  parcă nu se mai sfârşeau. După o călătorie de peste două ore, ajungem în oraşul Ouranopolis, oraş al cerului, în limba greacă, dar acum, vădit, al unui cer vrăşmaş care îşi varsă urgia ploioasă peste pământ... 

Mă hotărăsc să fac mâine câteva fotografii la frontiera greco-athonită, dacă voi vedea tăbliţele de metal cu cuvântul celebru AVATON înscris pe ele. Părintele mi-a povestit că au existat încercări de a încălca regula AVATON în mai multe rânduri. Despre o astfel de încercare vorbeşte icoana Maicii Domnului numita "Antifonitria", adică "Împotrivă Grăitoarea",  una dintre cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos. Icoana se păstrează încă şi astăzi în Mânăstirea Vatopedu, zugrăvită pe peretele stâng al pronaosului bisericii celei mari denumită katholikon.Aceasta icoană îşi leagă numele de fiica împăratului Teodosie cel Mare (379-395), numită Galla Placidia. În anul 385, dupa moartea primei sale  soţii, Plachila, prăznuită ca sfântă în data de 14 septembrie, basileul Teodosie cel Mare s-a căsătorit cu Galla. Din prima căsătorie, împăratul a avut trei copii (Arcadius, Honorius şi Pulcheria), iar din a doua căsătorie el a mai avut o fiică, pe nume Galla Placidia, viitoarea mamă a împăratului Valentinian al III-lea. În anul 382, trecând cu corabia de la Roma în drum spre Constantinopol, fiica împăratului, Galla Pacidia, a vrut să debarce în Sfântul Munte Athos, spre a admira şi ea  ctitoria tatălui ei. Prinţesa bizantină a coborât cu bine pe mal, dar, dorind să intre în biserică, ea a auzit o voce ca de tunet, venind dinspre icoana Maicii Domnului:  Rămâi pe loc şi să nu mai cutezi a veni aici, de acum înainte. Cum îndrăzneşti tu, o femeie, să calci în acest loc?" Credincioasă şi cu frică de cele sfinte fiind, odrasla împăratului s-a smerit şi a ieşit în grabă din Sfântul Munte Athos. Neuitând acest episod al puterii, dar şi al miosârdiei Fecioarei, în semn  de mare pocăinţă, prinţesa a ctitorit în incinta mânăstirii un paraclis, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Dar mai apropiat în timp de noi a fost cazul unei grecoaice, frumoasa Alice Diplarakou, care a fost aleasă Miss Grecia şi Miss Europa în anul 1930. Ea a încălcat regula avaton-ului, dar, îmbolnăvindu-se, după acest eveniment a scris următoarea epistolă de pocăinţă călugărilor:

Din Davos, Elveția…

         Cuvioși Părinți, vă mărturisesc din tot sufletul greșeala pe care am săvârșit-o în luna Mai ce a trecut la Mănăstirea Vatoped. Am ajuns acolo cu vaporul logodnicului meu Dl. Moran și s-a întâmplat să fie acolo ancorate și navele de război „Limnos” și „Kilkis”. Atunci vicleanul mi-a insuflat gândul să urc la Mănăstire, deși știam că este interzis pentru femei. Am împrumutat o uniformă de marinar și astfel am intrat (în Mănăstire) împreună cu logodnicul meu, am înconjurat biserica și alte locuri ca un marinar, fără să mă cunoască cineva.

De atunci, Părinților, mi-am pierdut sănătatea și am ajuns aici în sanatoriile Elveției pentru a mi-o dobândi, însă, din păcate, nu văd nici o îmbunătățire. Am cunoscut și cred cu fermitate că aceasta este o pedeapsă din partea Maicii Domnului, pe care am necinstit-o, căci nu trebuia ca eu, o fată cultivată, să fac ceea ce am făcut. Pentru aceasta acum mă pocăiesc, rugând-o pe Maica Domnului să mă ierte. Rugați-o și voi, sfințiților Părinți. Iar pentru aceasta primiți 5.000 de drahme, ca să faceți Liturghii și paraclise pentru sănătatea mea.

Cu mult respect…

După ce a trimis această amară scrisoare de pocăinţă  şi după iertarea monahilor din Sfântul Munte, frumoasa grecoaică şi-a redobândit iar  sănătatea, după cum reiese dintr-un articol scris de arhimandritul Gavriil Dionisiatul, Avatonul Sfântului Munte, „Orthodoxos filotheos martyria”, nr. 38-39, Tesalonic 1990, p. 59.

 Mă uit pe fereastra întunecată a camerei mele de hotel afară, pe strada pustie şi bântuită de furtună a oraşului Ouranopolis. Văd cu amărăciune cum vremea rea din România, din Bihor, unde furtuna năprasnică din 17 septembrie 2017 a distrus multe biserici vechi de lemn din Ţara Beiuşului, inclusiv biserica din satul meu Şebiş a ajuns acum şi aici pe meleagurile greceşti cu aceeaşi stăruinţă a distrugerii. Aflăm că Grecia este lovită de furtuni şi de un val de inundaţii aproape fără precedent, astfel încât Guvernul elen  a decretat stare de urgenţă. Au fost afectate regiuni din vestul Atenei cu oraşele Mandra, Nea Peramos şi Megara, s-au înregistrat l4 morţi,  37 de răniţi, peste 1000 de case inundate în oraşul Nea Peramos. Oamenii în vârstă n-au avut şansă când apa a năvălit peste ei în subsoluri, cei mai norocoşi au urcat în balcoane, s-au refugiat pe acoperişuri de unde au văzut cu groază torentele de noroi prăvălite de pe dealurile din apropiere. S-a decretat stare de urgenţă şi în insula Symi. Dar unde este insula Symi? - întreabă careva. Cu un telefon performant se află imediat că această insulă se află în sudul insulelor Dodecanese, la nord de  marea insulă Rhodos şi în apropiere de coasta din sud-vestul Turciei, având doar puţin peste 13 km de la nord la sud şi aproximativ 8 km de la est la vest,  cu o suprafaţă de numai 68 km patraţi. Pe cât a fost ea de mică, pe atât a fost prăpădul de mare. Iar ploaia cade, cade într-una, amintindu-ne parcă de  episodul biblic al potopului cu ploi de peste patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi şi când s-au deslegat izvoarele de sus din cer şi cele de jos de pe pământ… Chiar din pământul stâncos şi sterp al Helladei…  Ce  s-a întâmplat în insula Symi? Dar ce se întâmplă în Sfântul Munte Athos pe vremea asta? Mă duce gândul la eventualitatea decretării stării de urgenţă în sfânta republică monastică: cine are dreptul să constate şi să proclame starea de urgenţă, Guvernul de la Atena sau Sfânta Chinotită, guvernul Sfântului Munte?   Dar furtuna de care se teme părintele nu ne va împiedica, totuşi, să traversăm istmul pe uscat, apoi să trecem frontiera dintre Grecia şi Muntele Athos şi nu peste graniţa de peste apele mării, atât de neprimitoare acum... Poate pentru păcatele noastre, îmi spun în gând.

Cu astfel de hotărâre de nestrămutat de a trece frontiera pe uscat am adormit în gând în camera nr. 106 a hotelului cu numele stăpânului Olimpului grecesc, Zeus…  Dimineţa am fost trezit de părintele Arsenie, care se dusese dis-de-dimineaţă să ne scoată diamonitirioanele, permisele de acces spre Sfântul Munte.  Din nou sunt emoţionat când iau din mâna monahului bihorean fila pătrată şi galbenă a acestui paşaport orthodox spre raiul Muntelui Athos. A fost eliberat pentru perioada  l4.11.2017 – 17.11.2017,  are seria AA- 0/1, nr. 062484 pentru  pelerinul  Χριστιανός  Ορθόδοξος (cristianos ortodoxos) Balaci Nelu Pașcu şi este semnat manu propria de către patru stareţi conducători (epistatos) ai mânăstirilor Iviron, Pantocratoros, Filoteos, Simonospetras. Împăturesc diamonitirionul cu mare grijă şi mi-l pun  în buzunarul de la piept să nu fie udat sau distrus de valpurgica vreme de afară...

Explicații foto:

1: Copii din Ouranopolis participând la Ziua naţională a Greciei
2: Grecoaica Alice Diplarakou, aleasă Miss Grecia şi Miss Europa în 1930
3: Icoana Maicii Domnului numita „Antifonitria”, adică „Împotrivă Grăitoarea”

4-5: Inundaţii catastrofale în insula Symi

(Va urma)