Numărul bolnavilor cu Covid-19, deși oscilant, este în scădere, dar Spitalul Municipal este pregătit pentru ce e mai rău. Conform Primarului Florin Birta, din cele 379 de paturi sunt ocupate în jur de 200 ceea ce înseamnă că 180 sunt disponibile pentru cei care ar avea nevoie.

 

87 de cazuri noi confirmate și 12 decese, este bilanțul ultimelor 24 de ore în Bihor. Cele două locații în care sunt internați pacienții cu Covid-19 au fost dotate cu stocatoare de oxigen și sunt pregătite să primească un număr și mai

mare de pacienți, dacă va fi cazul. 

„La Municipal a fost montat un stocator de 20 de mii de metri cubi pentru a asigura oxigenul, la Infecțioase, pe Republicii, a fost montat un stocator de 6 mii de metri cubi iar la Pneumoftiziologie, pe Izvorului, un alt stocator de 6 mii de metri cubi, cu tot cu instalații de oxigen. În total, Spitalul Municipal, atât la Curteanu, cât și la Infecțioase, pe Republicii, dispune de 379 de paturi pentru coronavirus, 300 la Spitalul Municipal și 79 pe Republicii. În ultimele zile, rata de incidență a scăzut sub 3 la mie în Oradea, vreau să vă spun că a scăzut și numărul de paturi ocupate, ceea ce este un idicator foarte bun pentru noi. În acest moment, avem internați 169 de pacienți în Spitalul Municipal și 31 pe Republicii. Avem 180 de paturi disponibile în acest moment pentru cei care vor avea nevoie. Eu cred că orădenii au înțeles că acest virus este foarte periculos, ne protejăm din ce în ce mai bine și sper ca odată cu apariția vaccinului, undeva, până la mijlocul anului viitor, să scăpăm de această pandemie. Până atunci însă trebuie să fim precauți și să avem grijă de noi, de sănătatea noastră și a celor din jur”, a spus ieri, într-o conferință de presă, primarul Florin Birta.

Întrebat de reporterul Crișanei de ce Spitalul Municipal nu este pe lista unităților medicale în care se distribuie vaccinuri pentru medici, deși s-au distribuit deja două tranșe la nivel național, edilul a spus: „Vor veni. Au fost tranșele care au venit, nu din prima tură, din cele 10 mii de doze care au ajuns la București. Au fost discuții inclusiv ieri (n.r. marți) la Prefectură privind transportul acestui vaccin de la Cluj sau de la Timișoara care să ajungă în Oradea. De această problemă se va ocupa Mihai Jurcă de la Primăria Oradea. El a participat la aceste discuții. Am înțeles că acest transport se face doar cu o mașină agreată de Ministerul Sănătății de la Cluj la Oradea și acum discutăm cum vor fi distribuite către celelalte centre de vaccinare din oraș. Undeva, la începutul lunii ianuarie, va începe vaccinarea și în Oradea”.

În ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu virusul care proavoacă Covid-19, la nivel național situația continuă să fie stabilă. Din 4.775.921 teste prelucrate 24.822 făcute de marți până miercuri dimineața), numărul persoanelor infectate a ajuns la 627.941.

Miercuri s-au identificat 4.875 cazuri noi, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 839 de persoane au fost reconfirmate pozitiv (10 în județul Bihor).

Coeficientul infectărilor cumulat la 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică ale județelor, pentru ziua de marți, 29 decembrie, este următorul: Ilfov – 4,84, București – 4,02, Timiș - 3,44, Cluj – 3,32, Brașov – 3,11, Constanța – 3,01, Bihor – 2,01.

În spitale, numărul total de persoane internate cu Covid-19 era, miercuri, de 9.512, dintre care 1.149 la ATI. Pe teritoriul țării, 32.969 persoane erau confirmate cu infecție cu noul coronavirus și erau în izolare la domiciliu, iar 9.207 se aflau în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.973 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 64 persoane.

Până miercuri, 15.596 persoane diagnosticate cu Covid-19 au murit, 127 decese fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.