Sute de specialiști în medicină și în tehnică medicală vor fi prezenți, timp de cinci zile, la Oradea, în cadrul celei de-a şasea ediții a Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală SSIMA RE: Imagine Healthcare. Festivitatea de deschidere a avut loc ieri, la Primăria Municipiului Oradea.

 

Reputați medici și profesori de la Harvard, Oxford, John Hopkins, Stanford, Technion, dar și șefi de spitale, reprezentanți ai mediului academic și lideri de business vor dezbate la Oradea implicațiile tehnologiei în sistemul medical.

La festivitatea de deschidere care a avut loc ieri, de la ora 9.00, la Primăria Oradea, au vorbit dr. Elena Ovreiu de la Universitatea Politehnic din București, Alfred M. Bruckstein de la Institutul de Tehnologie Technion din Israel, Bart ter Haar Romeny de la Universitatea Tehnică din Eindhoven Olanda și Gheorghe Carp managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

„La prima conferință organizată în urmă cu 6 ani au participat doar 50 de persoane, iar astăzi avem 180 de participanți din toată lumea, 40 de speakeri și patronajul Președinției României. Ținta noastră este să devenim cel mai cunoscut eveniment din această regiune. Trebuie să concentrăm acest ecosistem într-un program inovativ în care cercetătorii, medicii și specialiștii din lumea medicală să creeze împreună proiecte importante pentru spitale. Avem un robot chirurgical adus din Anglia pentru acest eveniment pentru a fi arătat medicilor, care îl vor putea testa, prin demonstraţii live, dar şi alte inovaţii tehnologice care folosesc inteligenţa artificială”, a spus, printre altele, Elena Ovreiu, fondatoarea International Summer School on Imaging for Medical Applications (SSIMA). 

Referindu-se la dezvoltarea conferinței, la faptul că ceea ce părea un eveniment unic, dar izolat, a devenit o conferință medicală de tradiție, Alfred M. Bruckstein a spus că „dacă nu crezi în miracole înseamnă că nu ești realist. Nu se poate să nu continuăm și în anii viitori această conferință pentru că tehnologia este tot mai prezentă în spitale și ajută la salvarea de vieți”.

Foarte încântat de eveniment și de faptul că se desfășoară la Oradea a fost și dr. Gheorghe Carp.

„În vizitele pe care le-am făcut prin spitalele din întreaga lume am constatat că aparatura medicală tot mai performantă este prezentă peste tot și îi ajută pe medici în diagnosticare și trament. Se tot vorbește despre orașe smart, dar nu și despre spitale smart. Vrem să realizăm contacte cu specialiști și producători pentru ca Spitalul Județean să devină, în câțiva ani, spital smart”, a spus Carp. 

Olandezul Bart ter Haar Romeny a mulțumit pentru deschiderea municiaplității orădene față de eveniment subliniind că specialiștii vor discuta despre tehnologia de cel mai înalt nivel care există în medicina de astăzi.

 

Inovația în prim-plan

 

Printre experţii care sunt prezenți la Oradea se află dr. Marco Zenati, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Harvard și chirurgul cardiovascular care a realizat prima operație cu un robot chirurgical din SUA; Natalia Trayanova, profesor la Universitatea Johns Hopkins, care a dezvoltat singurul algoritm care determină riscul de moarte subită la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, folosind inteligența artificială; dr. Dorin Comaniciu, vicepreședintele global al Diviziei de sănătate a companiei Siemens; profesorul Michael Halberthal, directorul general al Spitalului Rambam, cel mai mare spital din nordul Israelului.

După festivitatea de deschidere, ziua a început cu un panel de „Masterclass Deep Learning” (care se întinde pe mai multe zile), cu prezentări ale profesorilor Bart ter Haar Romeny, Alejandro Frangi, Mirabela Rusu, Andrei Baciu, Marius Saines, Alon Wolf, Ron Kimmel, Lihi Zelnic Manor, Edmond Sabo, Ehud Rivlin, Marco Zenati, Alex Bronstein, Tammy Riklin-Raviv, Alex Frangi, Natalia Trayanova, Elena Ovreiu, Sebastian Burduja, Sevda Memet, Roxana Vitan și Răzvan Crăciunescu.

Al doilea panel va avea în centru investițiile în digitalizarea sistemului de sănătate și îl va avea ca vorbitor pe George T. Haber de la CrestaFund, USA.

În paralel se va desfășura panelul „SSIMA Industry Day” la care vor vorbi Lihi Zelnic Manor, Alexander Leemans și Ayelet Akselrod-Balli. Va urma panelul, „Managementul situațiilor de urgență”, care va fi împărțit în două părți și îl va avea ca speaker pe Michael Halberthal. La final, despre inteligența artificială pentru sistemul de sănătate va vorbi Dorin Comaniciu iar despre dezvoltarea ecosistemului de tehnologie medicală inovativă în Japonia va vorbi Masakazu Yagi. Ultimul subiect, care nu era încă stabilit la începutul conferinței, îl va avea ca speaker pe Benjamin Rolnik directorul Stanford Healthcare Innovation Lab.