Aleşd - Medic penalizat pentru nerespectarea programului
Numai cine n-a fost bolnav în România nu ştie cât se stă pe la uşile cabinetelor medicale. Dacă în Oradea - unde oferta de medici specialişti este mai bogată şi bolnavii au mai multe variante - lucrurile au intrat oarecum în normalitate, în oraşele din provincie este jale. Bolnavii sunt, în majoritatea cazurilor, la cheremul unuia, maxim doi medici specialişti, care îi tratează după bunul plac. O situaţie de acest gen ne-a fost semnalată de un cetăţean din Aleşd, nemulţumit de medicul oftalmolog care dă pe la cabinet rar de tot.
„În clădirea fostei policilinici situată în Piaţa Unirii din oraşul nostru, îşi desfăşoară activitatea câteva cabinete medicale individuale, între acestea şi cel în care ar trebui să lucreze în program de 7 ore/zi dna doctor oftalmolog, care nu respectă programul de lucru, venind la ora 11.00 şi plecând la ora 12.00 sau 13.00", arată, într-o sesizare adresată Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor, Florian Matei, din Aleşd. Cetăţeanul spune că pacienţii cu probleme de vedere sunt sătui să o caute degeaba pe doctoriţa Valeria Jarca şi pleacă la consult ori pentru diverse tratamente la Oradea, deoarece nu au altă variantă. „Cunoscând că medicul oftalmolog are relaţii contractuale cu instituţia d-voastră (CAS Bihor - n.r.), iar activitatea o desfăşoară într-o încăpere din clădirea ce aparţine domeniului public, pentru care probabil plăteşte chirie, precum şi faptul că populaţia nu poate beneficia de serviciile sale, consider că s-ar impune rezilierea contractului cu acest medic, iar spaţiul să fie închiriat unui specialist care să-şi respecte programul de lucru", consideră pensionarul din Aleşd. Aceeaşi sesizare cetăţeanul o îndreaptă spre ştiinţa Primăriei din Aleşd şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Cum era de aşteptat, Primăria Aleşd îi răspunde petiţionarului că nu este în măsură să impună un program de lucru medicului respectiv, care are concesionat un cabinet în incinta Policlinicii orăşeneşti. În schimb, CAS şi DSP Bihor verifică situaţia semnalată şi constată că omul are dreptate. „Sesizarea respectivă a fost verificată la faţa locului de către o echipă a CAS Bihor, ea fiind instituţia care are relaţii contractuale cu acest furnizor de servicii medicale. Într-adevăr, medicul respectiv nu îşi respecta programul de lucru, motiv pentru care s-a dispus sancţiunea diminuării cu 10% a contractului încheiat cu CAS. Ţin să mulţumesc acelor cetăţeni care ne semnalează acest gen de practici, pentru că astfel putem să facem verificările de rigoare şi să stabilim sancţiuni pentru furnizorii de servicii medicale care nu îşi exercită corect atribuţiile", ne-a declarat directorul executiv al DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.
Deşi am încercat să consemnăm eventualele precizări pe care dr. Valeria Jarca le-ar avea de făcut în caz, fiind direct implicată, nu am reuşit să o găsim. La cabinetul medical individual pe care îl ocupă în Aleşd, din Piaţa Unirii nr. 16, la numărul de telefon aflat în evidenţele CAS Bihor nu răspunde nimeni. De la un alt număr de telefon din Policlinica orăşenească Aleşd ni s-a comunicat că medicul respectiv are în incinta respectivă un cabinet, dar nu ar exista telefon. Din surse medicale am aflat însă că doctoriţa ar trece printr-o perioadă nu tocmai fastă, având atât probleme de sănătate, cât şi un deces în familie.
Cei de la CAS si DSP ar trebui sa urmareasca mai des prezenta, punctualitatea, modul de lucru al medicilor. Cazuri sunt mai multe, chiar in Alesd, si nu numai.
Cei de la CAS si DSP ar trebui sa urmareasca mai des prezenta, punctualitatea, modul de lucru al medicilor. Cazuri sunt mai multe, chiar in Alesd, si nu numai.