Având în vedere menținerea condițiilor meteorologice caracterizate prin umiditate crescută și temperaturi excesive, Direcția de Sănătate Publică Bihor recomandă populației mai multe măsuri împotriva țânțarilor a căpușelor și cu privire la consumul ciupercilor.

Cea mai importantă măsură de protecție împotriva mușcăturii de țânțar este autoprotecția. „Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor - îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente conținând DEET pe părțile neacoperite ale corpului, evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide, măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, aplicarea măsurilor de dezinsecție împotriva vectorilor în gospodăriile personale, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.). Țânțarii transmit o serie de boli, cum sunt encefalitele (West Nile și Encefalita Europei Centrale). În cazul în care prezentați semne sau simptome de boală prezentaţi-vă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical” se afirmă într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Și căpușele sunt periculoase

În ceea ce privește mușcăturile de căpușe, când faceți o drumeție sau ieșiți la iarbă verde, purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete, bluze cu mânecă lungă, șapcă și, eventual, mănuși. E de preferat să folosiți încălțăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale. Evitați să treceți prin tufișuri sau zone cu iarbă înaltă. Folosiți pături pentru picnic deschise la culoare, folosiți plase anti-insecte/folie de protecție când dormiți în aer liber sau în cort. Se pot folosi substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn infectarea cu căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii. Atenție! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor. După activitățile în aer liber, inspectați în întregime cu atenție corpul dumneavoastră, al copiilor și blana animalelor care v-au însoțit. Faceți un duș când vă întoarceți din excursie sau de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar e posibil să scăpați de cele nefixate. Dacă locuiți la curte, îngrijiți cu mare atenție grădina, spațiile de depozitare, pereții casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curățați corespunzător tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare. Este foarte important să deparazitați extern, conform indicațiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară. Persoanele care desfășoară activități în zone frecvent populate de căpușe sau în ferme de animale, vor purta echipamente specifice de protecție.

„Căpușele pot transmite, prin mușcătură, o serie de boli precum encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza Lyme). Nu tratați cu indiferență mușcătura de căpușă! Căpușele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sunt descoperite. Îndepărtarea corectă și completă a căpușelor se poate efectua doar de către personal medical calificat! Pentru orice suspiciune de boală adresați-vă medicului!”, se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor.

Atenție la ciuperci!

Pentru a preveni intoxicaţiile cu ciuperci se recomandă consumul celor de cultură, provenite din unităţi autorizate sau însoţite de certificate de calitate, evitarea cumpărării ciupercilor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor; evitarea culesului sau consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni), neimplicarea copiilor în procesul de culegere a  ciupercilor, supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale.

„Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă! Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug. Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului. Evitați conservarea ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice. În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă”, se afirmă în comunicatul semnat de Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Merită subliniate și măsurile pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, anume: păstrați produsele alimentare la temperaturi adecvate, înainte de preparea alimentelor, de servirea mesei și după folosirea toaletei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, preparați și serviți masa în spații curate, evitați consumul alimentelor al căror aspect, miros și gust sunt modificate, cumpărați numai produse alimentare păstrate și comercializate în condiții corespunzătoare de igienă, protejați alimentele de contactul cu insecte sau rozătoare, în cazul alimentelor gătite, asigurați o temperatură de peste 70°C în toată masa alimentului, atât la preparare, cât și la reîncălzire, spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma, alimentele pregătite pentru sugari trebuie să fie consumate imediat după preparare, fără a fi încălzite sau păstrate la frigider.