Zvonul potrivit căruia managerul Spitalului de Recuperare din Băile Felix, Ritli Laszlo, va fi schimbat a alertat tot personalul din unitate. Schimbarea, obicei politic care se poartă acum, ar avea la bază o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care managerii spitalelor clinice trebuie să fie cadre universitare şi să aibă profesia de medic. Domnul Ritli "păcătuieşte", neîndeplinind a doua condiţie.

Aceste măsuri abuzive, care nu au la bază capacitatea, profesionalismul şi rezultatele muncii, au urmări dintre cele mai nefaste asupra bunului mers al spitalelor. În primul rând, opreşte derularea unor proiecte începute, iar perioada de acomodare a noului manager creează nesiguranţă şi neîncredere pe o perioadă în care procesul de evoluţie şi dezvoltare stagnează. Unde mai pui că noul conducător poate să nu aibă calităţile necesare pentru performanţă.
Analizând pe scurt bilanţul bogat în realizări a lui Ritli Laszlo, obţinute în doar doi ani şi jumătate, am putea să ne formăm o imagine de ansamblu, cu principalele proiecte îndeplinite din programul său managerial. În iunie 2008 intră în funcţiune ambulatoriul integrat, a cărui investiţie totală a fost de 900.000 lei. Pe baza calculului de eficienţă, investiţia s-a amortizat în 18 luni, cu un excedent de 100.000 lei. Prioritatea tuturor investiţiilor a fost creşterea calităţii serviciilor medicale, prin dotarea unităţii cu aparatură medicală modernă, reabilitarea spaţiilor bazei de tratament şi a confortului termic. Bucătăria şi blocul alimentar au fost modernizate la standardele şi eficienţa cerute de normele igienico-sanitare. Paralel, s-a îmbunătăţit substanţial hrana, care în prezent asigură regimul dietetic, în patru variante, în funcţie de afecţiunile bolnavilor. În vederea restabilirii psihice, post-traumatice, paralel cu cea fizică, au fost angajaţi doi psihologi pentru cele două secţii (1 Mai şi Felix). Procesul de îmbunătăţire şi modernizare a confortului a continuat cu instalarea în jurul piscinei a cabinelor de duş, a celor de schimbat, supravegherea electronică, precum şi instalarea în spaţiile de aşteptare şi în sălile de mese a televizoarelor, care să creeze un ansamblu ambiental atât de necesar în procesul de recuperare al bolnavilor. Deşi spitalul nu are în titulatura sa cuvântul "universitar", acesta îndeplineşte această funcţie prin existenţa în unitate a Catedrei de recuperare medicală a Facultăţii de Medicină din Oradea, care asigură îndrumarea şi practica studenţilor de la acest profil, precum şi o bogată activitate ştiinţifică şi de cercetare. În prezent sunt în derulare trei proiecte ştiinţifice. Sunt organizate, de asemenea, simpozioane, sesiuni de comunicări şi conferinţe naţionale, în care protagonişti sunt medicii din acest spital. Pe baza experienţei acumulate în acest domeniu şi a unei permanente cercetări ştiinţifice, medicii de la Spitalul de Recuperare au publicat cărţi şi tratate de specialitate, având un aport important în acest domeniu. Toate aceste realizări situează Spitalul Clinic de Recuperare Felix în topul spitalelor din ţară, iar acordarea calificativului "foarte bine" la evaluarea realizată de minister pentru managerul spitalului confirmă acest lucru. La acestea se mai adaugă faptul că, la această oră, spitalul nu are datorii, ci un excedent de 600.000 lei în cont. În atari condiţii, schimbarea pe criterii politice a managerului, ce înfăptuieşte "politica" de recuperare medicală şi redarea societăţii a unor oameni sănătoşi, apţi de muncă, constituie o gravă greşeală, care va avea urmări nefaste, unele de nerecuperat. Un asemenea act necugetat va duce la acţiuni sindicale extreme, pe care personalul spitalului este hotărât să le declanşeze.