Băile Felix - Sistemul de urgenţă românesc, un model copiat şi de alte ţări
„Sistemul de urgenţă integrat - Modelul românesc" a fost titlul unei interesante dezbateri susţinută ieri la Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale desfăşurat în Băile Felix. Moderată de subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi completată prin expunerile a trei înalţi responsabili din intituţiile statului, întâlnirea medicilor „de urgenţă" din întreaga ţară a întors pe toate feţele problemele şi realizările din sistem.
Sistemul de urgenţă integrat românesc nu este perfect, ci în evoluţie, care a făcut paşi importanţi pe care alte ţări nu i-au făcut. Afirmaţia aparţine dr. Raed Arafat, care şi-a argumentat convingător ideile. Alături i-au fost col. Marcel Iancu, inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. lt. ing. Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, şi comandorul Romeo Lupu de la Inspectoratul General de Aviaţie. De altfel, aceştia sunt şi reprezentanţii instituţiilor care, prin colaborare, au pus bazele sistemului de urgenţă integrat. Cu toţi paşii făcuţi - încorporarea SMURD la Pompieri, folosirea numărului unic de urgenţă 112, înfiinţarea unităţilor de intervenţie aeropurtate, implementarea sistemului de telemedicină - „există încă mult orgoliu instituţional, vorbim, dar nu ne auzim", a punctat col. Marcel Iancu. Acesta a subliniat că încă nu există o procedură unică pentru toate instituţiile care intervin în situaţii de urgenţă, exemplificând că există încă probleme cu Poliţia, cu cei de la Gaze sau de la Agenţia de Protecţia Mediului. Fiecare invocă propriile proceduri, nu există un comandament unic şi fiecare aplică regulamentul propriu pentru astfel de situaţii.
Cutie neagră auto
Şeful STS a vorbit depre implementarea sistemelor de comunicaţii de urgenţă unice în cazul instituţiilor care intervin în situaţii speciale, amintind şi de un viitor proiect. Astfel, din 2015, la nivel european, fiecare maşină nou produsă în Europa va fi dotată cu o cutie neagră, care, în cazul unui accident, va emite automat semnalul 112. Comandorul Romeo Lupu a făcut o prezentare a elicopterelor care compun flotila Inspectoratului şi veleităţile lor în salvarea de vieţi omeneşti. Dacă în acest moment există trei elicoptere SMURD, dispuse în Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara, în viitor vor exista opt puncte aeromedicale care vor acoperi mult mai eficient întreg teritoriul ţării. Comandorul a deplâns lipsa platformelor balizate, fapt care face imposibilă aterizarea pe timp de noapte în afara aeroporturilor. Realizarea unei astfel de platforme chiar şi în comune, nefiind o investiţie foarte mare, ar uşura enorm accesul elicopterelor şi implicit ar spori şansele pacienţilor.
Privatizarea sistemului - o catastrofă
În acest moment se poate vorbi de un sistem de urgenţă românesc, model copiat şi de alte ţări - Franţa a preluat la pompieri sistemul 112 cu SMURD, iar Israelul a copiat modelul de telemedicină. „Există însă şi riscuri care pândesc acest sistem. Primul risc provine exact din partea noastră, a celor care lucrăm în sistem, prin nerespectarea procedurilor. O greşeală a unuia se transmite în întreg sistemul integrat. Al doilea provine din rândul celora care susţin că se investeşte prea mult în urgenţe. Şi al treilea provine de la falşii experţi care propun privatizarea sistemului", a afirmat dr. Raed Arafat. Ca atare, pericolele sunt ruperea sistemului în bucăţi şi descentralizarea, precum şi introducerea factorului comercial. „Am fost chemat în Parlament la discuţii privind externalizarea acestor servicii. Le-am spus că întâi să accepte doar două propuneri ale mele: să privatizeze apărarea naţională şi ordinea publică şi apoi mă supun", a spus dr. Raed Arafat, care speră ca astfel de abordări să nu mai apară. Participanţii la conferinţă au avut tot ieri ocazia să vadă dotările elicopterului SMURD adus de la Târgu Mureş, echipajul care îl deserveşte răspunzând întrebărilor medicilor şi invitaţilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.