Bonitas. Final de proiect - „Câinii - o șansă pentru copiii cu dizabilități”
Câinii special antrenați pentru terapie sunt primiți cu o dragoste fără margini de către copiii cu dizabilități. La rândul lor, simpaticii patrupezi îi răsplătesc pe micuți cu tot atâta dragoste și atenție.
La Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas” din Oradea, a avut loc vineri, 26 noiembrie, încheierea proiectului „Câinii - o șansă pentru copiii cu dizabilități”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Coordonatoarea proiectului a fost Eva Zita Balogh, psiholog.
„Proiectul a început în primăvară, iar de atunci, atât câinii, cât și terapeuții au participat la nenumărate activități interactive, în urma cărora sute de copii au avut parte de prezența benefică, drăgăstoasă, a câinilor”, ne-a declarat coordonatoarea proiectului.
West, un superb labrador auriu, și Becky, un adorabil lagotto romagnolo maroniu, sunt cei doi câini instruiți să devină câini de terapie. Până în prezent, simpaticii patrupezi au umplut de bucurie și râsete curțile școlilor și grădinițelor din Oradea. Peste 400 de copiii s-au putut bucura de activitatea specială oferită de membrii Asociației pentru copii și tineri cu dizabilități Bonitas din Oradea și ai Asociației Angel Dog din Satu Mare.
Vineri, 26 noiembrie, în ziua de încheiere a proiectului, copiii cu dizabilități de la Bonitas au participat la un program inedit alături de câinii de terapie. Am aflat cu surprindere că acești câini sunt prezenți regulat încă din luna septembrie în incinta instituției, iar copiii sunt familiarizați cu prezența lor. Câinii de terapie West și Becky sunt foarte calmi, tolerează elegant atingerea mâinilor mici, îmbrățișările timide, uneori chiar apucăturile aspre.
Terapeutul, psiholog Eva Zita Balogh, coordonatoarea proiectului și stăpâna câinelui West, ne-a vorbit despre avantajele terapiei asistate de câine.
„Ocupația este încorporată în viața de zi cu zi a copiilor din instituția cu educație specială, ceea ce este un joc pentru ei, dar o muncă grea pentru câini și însoțitorii lor. Am putut observa că, odată cu derularea ședințelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea interacțiunilor cu câinele. În prezența câinelui, totul se întâmplă într-un mod plăcut, jucăuș, atât pentru adulți, cât și pentru copii. În plus, câinii noștri de terapie oferă oricui ocazia de a încerca cum să depășească propriile obstacole”, ne-a mărturisit intelocutoarea noastră.
Pe tot parcursul proiectului, copiii care au venit în legătură cu câinii terapeuți au fost mai cooperanți, mai disciplinați și mai amabili, dragostea și grija față de câine oferindu-le imense beneficii personale.
„Comunicarea non-verbală are o mare importanță la un copil preșcolar, câinele comunică non-verbal, de aceea este important atât pentru el, cât și pentru copil să-l atingă și să-l mângâie. Prin imitație, copilul încearcă să instruiască câinele, așa cum vede de la adulți. Imitația este un mod de învățare pentru acești copiii. Câinele poate fi deosebit de util în rezolvarea problemelor, atunci când este dificil să motivezi și să susții copiii, sau este dificil să se dezvolte canale de comunicare, care sunt esențiale pentru o muncă de succes, productivă”, explică Eva Zita Balogh.
Potrivit psihologului, copiii cu autism se deschid mai ușor față de câine, iar prin activitățile cu simpaticii patrupezi, copilul cu autism poate învăța o rutină de stabilire a contactului social pe care o poate aplica ulterior semenilor săi.
„Copiii care trăiesc închiși în propria lor lume sunt incapabili să realizeze contacte cu alții, însă spre câine se îndreaptă cu o încredere și deschidere surprinzătoare în timpul ședințelor de terapie și, astfel, treptat, devin mai abordabili și pentru terapeut. În acest fel, câinele realizează decalajul de comunicare dintre terapeut și copilul care refuza interacțiunea, deschizând astfel calea spre dezvoltare”, a mai spus interlocutoarea noastră.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.