Veste bună pentru bihorenii din etapa a doua (vârsta de peste 65 de ani, boli cronice și meserii esențiale), care vor să se vaccineze și care nu au reușit încă să se înscrie pe platforma de vaccinare. În prima săptămână din martie se vor putea face din nou programări la vaccin urmând să se deschidă progresiv toate cabinetele de vaccinare din județ.

România își propune ca începând din martie să vaccineze zilnic 12.000 de persoane astfel încât până în vară să ajungă la o acoperire vaccinală de 50% iar în toamnă să atingă rata de imunizare de 60-70%. Asta ar putea face ca un al treilea val de infectări să nu mai aibă impact sau impactul să fie unul scăzut și controlat.

„În martie vom deschide cel puțin 200 de centre noi de vaccinare în toată țara astfel încât să ajungem la o rată de vaccinare de 12.000 de persoane zilnic. La sfârșitul primei săptămâni din martie se vor putea face din nou programări iar de la jumătatea lunii se vor începe și vaccinările. În prezent funcționăm cu 30% din centre active, dar până în aprilie vrem să le deschidem pe toate cele pe care le avem pregătire județe. Când vor fi deschise vom putea ajunge la o rată de vaccinare de 100.000 de persoane zilnic, astfel încât până în iunie-iulie să avem o acoperire de 50%, iar în septembrie să atingem ținta de 60-70% de pesoane vaccinate în întreaga țară. Avem toate dozele pregătite, astfel că nu vom mai ajunge să facem reprogramări. Pentru cazuri excepționale vom avea câte o unitate mobilă de vaccinare în fiecare județ”, a spus ieri, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce privește noul vaccin Johnson & Johnson, președintele CNCAV a spus că României ar trebui să îi revină 8 milioane de doze și că, datorită faptului că se poate administra într-o singură doză, ar fi cel mai potrivit pentru utilizarea în unitățile mobile de vaccinare. În ceea ce privește situația celor care se îmbolnăvesc după ce primesc prima doză de vaccin, Gheorghiță a spus că este indicat ca aceștia, după ce se vindecă, să își facă cea de-a doua doză.

Situația epidemiologică de ieri indica o ușoară creștere a numărului de cazuri, dar directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a spus că dacă vor fi respectate măsurile de protecție, creșterea poate fi una controlată.

„Este firesc să ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri. Ar trebui să fie o creștere controlată, dacă continuăm să respectăm măsurile prevăzute în acest moment. Nu pot să numesc asta un val neapărat, nici cât de mare va fi creșterea”, a afirmat Adriana Pistol, care a mai adăugat că mai întâi trebuie văzut dacă creșterea înregistrată ieri (3.382 de cazuri și 119 decese) este o excepție sau începutul unui trend.

La această oră, România este pe locul 6 în lume și pe locul 3 în Europa la numărul de persoane vaccinate (7,26%) și pe locul 2 în Europa la numărul de persoane vaccinate cu ambele doze (3%).