Campania pentru depistarea hepatitei C a început - Orădenii se pot testa la jumătate de preţ
Compania MSD România şi laboratoarele Bioclinica au demarat o nouă campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C în 24 de oraşe din ţară şi în centrele Bioclinica din Oradea. Persoanele care vor decide să se testeze vor beneficia de o reducere consistentă, de 55%.
Compania MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica, a demarat, în cadrul platformei "Împreună pentru viaţă - Sănatate prin cunoaştere". Anul acesta, campania se va desfăşura în centrele Bioclinica din Oradea şi în alte 24 de oraşe din ţară, în lunile august şi septembrie, iar persoanele care vor merge să se testeze în cadrul campaniei vor plăti aproximativ 18 lei, cu 55% mai puţin decât preţul iniţial (39 lei). "Campania se află deja în desfăşurare, iar orădenii pot veni să se testeze la laboratorul din str. Locomotivei nr. 40 sau la cele două puncte de recoltare din Calea Aradului nr. 40 şi str. Nufarului nr. 27", a spus, pentru Crişana un reprezentant al Bioclinicii Oradea. Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virusul Hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru această boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 de ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti.
Boală fără simptome, dar cu urmări grave
Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, în cazul transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace sau tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut sau pe alte căi. Aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala. Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, boala poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie. Din cauza faptului că adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii. Singura cale de a şti dacă aveţi sau nu această boală este efectuarea unui test de sânge pentru hepatita C. Hepatita C poate fi totuşi tratată, terapia completă putând dura şi până la un an de zile. Boala plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa infecţiei cu VHC.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.