Caravana cu Medici, în Șinteu - Consultații gratuite pentru cei neajutorați
Caravana cu Medici a oferit consultații medicale gratuite la aproximativ 170 de pacienți din comuna Șinteu, județul Bihor, în weekendul precedent.
În weekendul 27-28 mai, Caravana cu Medici Bihor a transformat școala din Șinteu în cabinete medicale. O echipă multidisciplinară, formată din studenți la medicină, asistenți medicali, medici rezidenți și medici specialiști au consultat, în cele două zile, aproximativ 170 de pacienți.
Traseul pacienților a fost unul bine stabilit. Sala de sport a școlii a fost transformată în pretriaj și triaj - unde localnicilor le-au fost înmânate rezultatele analizelor recoltate cu o săptămână înainte, li s-au efectuat investigațiile de bază (măsurarea tensiunii, cântărirea, efectuarea EKG) și au fost consultați de medici urgentiști, urmând a fi direcționați, în funcție de necesitatea cazului, spre cabinetele medicale organizate în școală.
Au fost efectuate ecografii cardiace, abdomino-pelvine, tiroidiene și doppler de membre inferioare. Pacienții au avut parte de interpretarea analizelor și consulturi de medicină internă, diabetologie, reumatologie, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, urologie, oftalmologie și stomatologie.
Cele mai frecvente patologii depistate au fost cele cardio-vasculare, de tipul Hipertensiunii arteriale și Cardiopatiei ischemice cronice. Un număr mare de pacienți a fost diagnosticat cu Dislipidemie și Steatoza hepatică. Au mai fost descoperite destul de frecvent Infecții urinare, Anemii, Sindroame vertiginoase, Hipoacuzii, Cataracte și Adenoame de prostată. A fost descoperit un caz particular de insufiență tricuspidiană, la un pacient pediatric în vârsta de 15 ani. S-au ridicat și suspiciuni de diagnostice hematologice și gastro-intestinale.
În funcție de particularitatea cazului, pacienților li s-au făcut recomandări de regim alimentar, tratament medicamentos sau efectuare de investigații suplimentare.
„Lipsa totală a educației medicale și mentalitatea total nepreventivă a populației, la care se adaugă lipsa posibilităților materiale, conduc la prezentarea la medic a pacienților într-o fază mult prea avansată a bolilor. De aceea, prin aceste caravane mobile pe care le organizăm, ne-am propus descoperirea precoce a unor astfel de diagnostice, fapt care conduce la creșterea ratei de succes a tratamentului și intervențiilor ulterioare”, se afirmă într-un comunicat al organizatorilor Caravanei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.