Cazurile de hepatită A în judeţul Bihor - Într-un an s-au dublat!
Anul trecut, în județul Bihor au fost înregistrate 284 de cazuri de hepatită virală A, confirmate serologic. De la începutul anului 2018, până în 26 septembrie, au fost înregistrate 547 de cazuri de hepatită virală A, confirmate serologic, din care în mediul urban 280 de cazuri iar în mediul rural 267 cazuri.
Pe localităţi, repartiţia cazurilor noi de hepatită acută virală tip A în anul 2018, este următoarea: 34 de cazuri în Oradea, două cazuri Valea lui Mihai, 86 cazuri Săcueni, cinci cazuri Diosig, un caz Ciocaia, un caz Cherechiu, trei cazuri Petreu, un caz Chiraleu, un caz Balc, un caz Sâniob, un caz Curtuişeni, cinci cazuri Sălard, opt cazuri Cadea, 31 cazuri Tinca, două cazuri Ghenetea, 144 de cazuri în Aleşd, două cazuri Cubulcut, două cazuri Văşad, nouă cazuri Suplacu de Barcău, patru cazuri Biharia, un caz Săldăbagiu de Munte, un caz Cheresig, 11 cazuri Parhida, un caz Cordău, un caz Gepiu, două cazuri Cauaceu, trei cazuri Marghita, un caz Sânnicolau de Munte, un caz Şişterea, un caz Călacea, șapte cazuri Vaşcau, 18 cazuri Tamaşda, un caz Albiş, un caz Adoni, șase cazuri Rontău, 36 cazuri Ortiteag, două cazuri Salonta, 15 cazuri Tinăud, un caz Subpiatră, cinci cazuri Ghiorac, un caz Săldăbagiu de Barcău, trei cazuri Hidişelu de Sus, patru cazuri Gepiş, un caz Chistag, nouă cazuri Tăşad, șapte cazuri Sântelec, cinci cazuri Ineu, două cazuri Nucet, trei cazuri Hotar, 22 de cazuri Lăzăreni, un caz Niuved, șase cazuri Haieu, patru cazuri Tulca, un caz Girişu Negru, șase cazuri Fonău, un caz Ciumeghiu, un caz Sălacea, un caz Dumbrava, un caz Batăr, un caz Vadu Crişului, un caz Miersig, un caz Sărsig, un caz Borş, un caz Sânmartin, un caz Gurbediu, un caz Sărand, un caz Bălnaca și un caz Roit.
Primele trei grupe de vârstă, cele mai frecvent afectate, sunt, în ordine, grupa de vârstă 5-9 ani cu 265 cazuri, grupa de vârstă 0-4 ani cu 105 cazuri și grupa de vârstă 10-14 ani cu 73 cazuri.
26 de focare, încă active
Pe 26 septembrie mai erau active 12 focare în Aleşd - 201 cazuri, Tinca - 28 cazuri, Lăzăreni - 25 cazuri, Rontău - 15 cazuri, Tămaşda - 12 cazuri, Oradea, pe str. Voltaire - 11 cazuri, Taşad - 11 cazuri, Sântelec - 8 cazuri, Suplacu de Barcău - 7 cazuri, Fonău - 6 cazuri, Ineu - 5 cazuri și Ghiorac - 5 cazuri.
Hepatita virală A este o problemă de sănătate publică, fiind o boală infecto-contagioasă acută produsă de virusul hepatitic A. Boala apare în focare epidemice sau epidemii, mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor. Surse de infecție sunt bolnavii, purtătorii asimptomatici (frecvent copii, fără semne clinice evidente). Transmiterea se realizează pe cale fecal-orală, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare: direct - prin intermediul mâinii murdare - „boală a mâinilor murdare” (sunt mai afectaţi copiii) și indirect - prin obiecte folosite și contaminate de către persoane infectate, prin consumul alimentelor și a apei contaminate, prin vectori (insecte, rozătoare).
Perioada de incubație a virusului variază, de regulă, între două și şase săptămâni, timp în care boala poate rămâne asimptomatică, existând riscul ca o persoană infectată să transmită boala anturajului, fără să știe că este contagioasă.
Semnele clinice nu apar întotdeauna, unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. Când apar, acestea pot fi similare cu ale unei gripe obișnuite, incluzând printre altele: stare generală alterată, oboseală, indispoziție, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, grețuri, vărsături, dureri abdominale, colorația galbenă a pielii și mucoaselor, urina închisă la culoare (aspect de „bere brună”).
Hepatita A poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, prin asigurarea și respectarea curățeniei, precum şi prin vaccinare.
Igiena personală riguroasă, în special spălatul corect şi un stil de viaţă sănătos, constituie modalități eficiente de prevenire și limitare a apariției de noi cazuri. Curățarea și dezinfectarea frecventă a grupurilor sanitare, consumul de apă numai din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consum în formă crudă, utilizarea veselei şi tacâmurilor indivuduale şi utilizarea prosoapelor de hârtie sunt măsuri elementare de protecție împotriva hepatitei A.
În cazul apariției oricăror suspiciuni de boală este recomandată prezentarea la medic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.