Ce mâncăm?
Când, oricât de mult am căuta prin piaţă, nu găsim legumele pe care ni le-am dori, cea mai simplă soluţie pentru a rezolva problema aportului natural de vitamine este să apelăm la produsele congelate.
Consumul de legume este recomandat de toti doctorii, fie ca este vorba de medici generalişti sau de specialişti în nutriţie. Există perioade când nu găsim legume de calitate, ci doar surogate moi, necoapte sau, dimpotrivă, prea coapte. Soluţia în acest caz este să apelăm la raioanele cu produse congelate, unde găsim o gamă variată de fructe şi legume păstrate „la rece". Deşi cei mai pretenţioşi dintre dumneavoastră ar putea considera că aceste produse sunt, de fapt, o păcăleală, adevărul este că, din punct de vedere al gustului şi conţinutului de vitamine şi minerale, legumele congelate sunt cel mai aproape de adevăr, prin urmare nu există motive serioase pentru care să renunţăm la ele. Producătorii de fructe şi legume congelate susţin că acestea conţin chiar mai multe vitamine decât cele proaspete. Care ar fi explicaţia pentru o asemenea afirmaţie? În mod normal, intervalul maxim de timp care trece de la momentul când legumele sunt culese până la momentul când sunt procesate este de cinci ore. Atunci când cumpărăm legume şi fructe de la piaţă, ele sunt, într-adevăr, proaspete, însă pierd cam jumătate din conţinutul de vitamine dacă nu sunt consumate în termen de 24 de ore de când sunt culese. Pentru ca fructele şi legumele să ofere maximum de beneficii, ele trebuie consumate imediat după ce sunt culese, iar acest lucru este mai greu. Alt motiv pentru care produsele congelate sunt mai avantajoase este faptul că se găsesc pe tot parcursul anului, aşa că puteţi găti oricând o ciorbă gustoasă de legume sau un ghiveci aromat, fără să fiţi nevoit să plătiţi cine ştie ce preţuri exorbitante pentru legumele importate. Congelarea rapidă este un procedeu industrial: temperatura produsului scade foarte repede (în câteva minute), tocmai pentru a evita alterarea legumelor. Prin congelarea rapidă efectuată la scară largă, toate calităţile nutritive ale produsului sunt menţinute. Alt avantaj al legumelor congelate este acela că acestea primesc o bila albă şi atunci când vine vorba de economia de timp. Multe persoane se feresc să cumpere şi să folosească legume congelate, motivând că, după părerea lor, în timpul procesării se folosesc anumiţi coloranţi, pentru a păstra culoarea vie a legumelor. Adevărul este că intensitatea culorii legumelor congelate se fixează în timpul procesului de spălare industrială, dinainte de congelarea rapidă. Prin urmare, culoarea verde a fasolei sau spanacului ori portocaliul intens al morcovilor nu se datorează coloranţilor, ci sunt doar efectul pigmenţilor naturali ai legumelor respective.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.