O abordare holistică a sănătăţii şi bunăstării organismului începe prin asigurarea că produsele pe care le aplicăm pe corp sunt la fel de naturale ca şi cele pe care le introducem în corp.

Produsele organice conţin doar ingrediente naturale. Dar produsele naturale nu sunt întotdeauna şi organice. În industria cosmetică, organic nu este acelaşi lucru cu natural. Principala diferenţă este cauzată de lipsa unei legislaţii în ceea ce priveşte produsele cosmetice naturale, în timp ce toate produsele organice trebuie să respecte reguli şi standarde foarte stricte.

Un produs se poate numi „organic" şi afişa pe etichetă acest lucru dacă ingredientele şi procesul de fabricaţie nu implică pesticide, îngrăşăminte chimice, radiaţii şi modificare genetică. Este garantat faptul că plantele se cultivă pe terenuri pe care nu a fost aplicat niciun fel de îngrăşământ chimic de cel puţin 3 ani, sunt culese fără a li se aplica procedee chimice şi sunt ambalate fără conservanţi sau alţi substituienţi chimici.

În schimb, un produs se poate numi „natural" şi dacă doar 1% din ingredientele sale sunt naturale, iar restul de 99% sunt chimice. Natural presupune folosirea de ingrediente ce provin din plante, dar produsul poate să conţină conservanţi, parfumuri artificiale sau alte substanţe chimice de sinteză. În plus, plantele pot să fi suferit modificări genetice sau să provină din culturi stropite sau tratate.

Putem deosebi cosmeticele organice de cele naturale citind cu atenţie etichetele. Tot ce este 100% organic şi certificat de către autorităţile abilitate va purta eticheta „100% organic". Pentru produsele care au minimum 95% ingrediente organice, se poate folosi eticheta „produs organic" sau "certificat organic", iar pentru cele cu minim 70% ingrediente organice, se poate folosi termenul ca atare în numele produsului, "fabricat cu ingrediente organice", dar vor lipsi sigiliile autorităţilor de certificare în domeniu (sigilii care diferă de la ţară la ţară). În cazul produselor în conţinutul cărora mai puţin de 70% din ingrediente sunt organice, nu se poate utiliza pe etichetă termenul organic.

Alternativa există: cosmeticele ORGANICE, cu adevărat naturale! Haideţi să alegem responsabil, mai sănătos, să alegem organic!

P.S.: Din luna noiembrie veţi putea găsi produse cosmetice organice în Oradea, în magazinul ORGANIQUE (str. Republicii nr. 7)! Încercaţi-le şi dumneavoastră împreună cu familia!