Centrul de Transfuzie Sanguină pune garou informaţiilor de interes public
Ştirile apărute în mai multe cotidiene centrale, care semnalau probleme majore la centrele de transfuzie din anumite oraşe, generate de reducerea stocului de sânge, unele ajungând până într-acolo încât să-şi pună lacătul în absenţa donatorilor, ne-au determinat să investigăm starea în care se află Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea.
Reveniţi mâine...
În data de 11 septembrie a.c., am luat legătura telefonică cu instituţia amintită solicitând o întrevedere cu directoarea sau cu purtătorul de cuvânt al centrului. De la centralistă am aflat că singura persoană autorizată să dea informaţii este directoarea generală Burtă, dar în concediu fiind, atribuţiile domniei sale fuseseră preluate de directoarea adjunctă, dr. Maier. Rugând-o pe centralistă să ne facă legătura cu doamna Maier, am aflat că este pe teren şi să revenim mai târziu, când ni se va comunica dacă poate să-şi facă timp pentru întâlnirea cu noi. În jurul orei 9.00, am sunat din nou, aceeaşi centralistă informându-ne că "azi" (n.r. - joi) doamna directoare este foarte ocupată şi să revenim în ziua următoare.
"Doamna directoare nu poate să vă primească"
A doua zi, la prima oră, am revenit cu o nouă solicitare. Spre surprinderea noastră, "amabila" centralistă ne-a rugat să-i lăsăm un număr de telefon de la redacţie, unde ne va contacta dacă directorul adjunct este dispus să poarte o discuţie cu noi. Peste nici câteva minute răspunsul a venit: "Doamna Maier nu poate să vă primească", a fost mesajul comunicat de secretară.
Cum nu puteam să acceptăm un refuz, am revenit cu un nou telefon pentru a ne lămuri care sunt motivele ce au determinat-o pe angajata instituţiei să refuze orice dialog cu noi. Iniţial, centralista a refuzat să ne facă legătura, motivând că se află la "Recoltare", însă la invocarea Legii 544/2001 cu privire la liberul acces la informaţie a reuşit totuşi să o localizeze pe doamna în cauză.
"Căutaţi articole de senzaţie"
Scopul nostru era realizarea unei documentări cu privire la situaţia donatorilor de sânge, a numărului lor, a avantajelor pe care le au aceştia şi dacă stocul de sânge este sau nu suficient. De asemenea, am fi dorit să informăm cititorii interesaţi care este programul de recoltare şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească în acest sens, întrebări la care se putea răspunde în câteva minute şi nu era nevoie de aprobări de la forurile superiaore. Nu în ultimul rând, prin demersul nostru, am fi putut sensibiliza potenţialii donatori de sânge, invitându-i să contribuie la consolidarea acestor rezerve vitale. Din păcate, dorinţa noastă de a veni în sprijinul centrului şi al populaţiei a fost greşit interpretată, fiind catalogaţi drept căutători ai unor subiecte de senzaţie. Astfel, ni s-a îngrădit accesul la o informaţie de interes public pentru simplul motiv că dna director adjunct primise, chipurile, interdicţie de la directorul general să dea relaţii presei până la întoarcerea domniei sale din concediu, la 1 octombrie.
Cu legea în mână, dreptul ne este îngrădit
Pentru a ne convinge că lucrurile stau întocmai, am luat legătura cu directorul general al centrului, care ne-a informat că lipsa de personal nu i-ar permite dnei Maier să irosească preţiosul său timp cu probleme care nu pot suporta o amânare (adică cu un interviu acordat ziariştilor). Ne-a asigurat, însă, că luni am putea primi răspunsul la întrebările respective. Aşadar, nici vorbă de interdicţie. Oricum, nu era o scuză plauzibilă, deoarece nu este permis acest lucru. Este firesc ca într-o instituţie de interes public persoana care preia atribuţiile directorului general pe o anumită perioadă să gestioneze toate problemele cu care se confruntă instituţia respectivă, inclusiv relaţiile cu presa. De fapt, amânarea de pe o zi pe alta şi refuzul categoric al directoarei adjuncte să stea de vorbă cu presa, ne-a făcut să credem că situaţia nu e chiar atât de roz, cum ni s-a dat de înţeles, ci dimpotrivă, chiar ...albastră.
Ca o concluzie, le reamintim celor ce-şi desfăşoară activitatea în instituţiile publice, ale căror salarii sunt plătite prin contribuţia noastră, a tuturor, să-şi însuşească ad literam prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public..
Comentarii
Nu există nici un comentariu.