Centrul Oncologic: program extins pentru cât mai mulţi pacienţi - Tratament în trei ture
De la începutul lunii echipa de oncologi de la Spitalul Municipal s-a focalizat pe brahiterapie, procedură care se face doar în două centre din România, la Oradea şi la Institutul Oncologic din Bucureşti. „Fiecare dintre colegii mei au câte o listă de aşteptare. Asta pentru că nu mai există un astfel de aparat în regiune iar numărul bolnavilor este în creştere. Avem promisiuni că anul viitor vom mai avea un accelerator liniar de particule, ceea ce ne va ajuta să putem trata mai multe persoane. Pentru a îmbunătăţi situaţia la această oră, echipa de oncologi va lucra în trei ture, de la 7.00 dimineaţa până la ora 22.00", a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Ovidiu Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.
Pentru rezolvarea cazurilor de cancer, procedurile care se fac cu acceleratorul de particule reprezintă însă doar o verigă în cadrul tratamentului pacienţilor, adică 30-35% din tot volumul activităţii oncologice.
„E ca şi cum am pilota un avion supersonic!"
Alături de managerul Spitalului Municipal la conferinţă au mai fost prezente doctoriţele Szabo Edina, Teodora Flonta şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp. „Echipa este formată din patru medici, patru fizicieni, nouă asistenţi şi mai multe infirmiere. Aparatura este foarte performantă, iradiind pacientul doar acolo unde este necesar. Este ca şi cum a pilota un avion supersonic, tocmai de aceea, fiecare lucru trebuie efectuat la micron. În acest moment avem 62 de pacienţi. Prin suplimentarea numărului de ture vom putea creşte numărul de pacienţi la 80 - 85, dar asta nu va rezolva problema. Avem nu mai puţin de 120 de pacienţi care aşteaptă pentru iradiere. Lucrurile se mişcă greu pentru că pacienţii trebuie să facă peste 30 de ore de tratament, ceea ce înseamnă că pentru a trata un singur pacient avem nevoie de 5-6 săptămâni. Nu este uşor, dar sperăm ca anul viitor, odată ce va veni noul accelerator, să putem ajuta mai mulţi bolnavi", a spus, Szabo Edina care a mai adăugat că în judeţul Bihor sunt înregistrate în jur de 2.000 de cazuri noi de cancer pe an şi că României îi lipsesc 30 de acceleratoare liniare de particule pentru a face faţă acesteor situaţii. Conform aceleiaşi surse, 40% din pacienţii oncologici din România nici măcar nu ajung la radioterapie.
Piedici de la Universitate
În loc să fie ajutaţi în demersul lor, reprezentanţii Universităţii din Oradea au în proiect să elimine din programă masteratul de fizică medicală, singurul care poate ajuta la pregătirea specialiştilor care lucrează cu aceste aparate. „România are nevoie de 500 de fizicieni medicali în următorii 15 ani dar reprezentanţii Universităţii din Oradea vor să desfiinţeze masterul de fizică medicală pe motiv că nu au suficienţi masteranzi. În loc să profite de acest lucru, de faptul că aici, la Oradea, există o astfel de aparatură, ei se leagă de numărul de masteranzi", a spus dezamăgit managaerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp care a precizat că nu este vorba despre decanul şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe, acolo unde se înţelege necesitatea acestei specializări, ci de conducerea Universităţii. Problema nu este aici legată doar de numărul de studenţi ci şi de slaba salarizare a fizicienilor medicali, problemă discutată săptămâna trecută la Conferinţa Fizicienilor Medicali de la Băile Felix, şi pe care dr. Gheorghe Carp a spus că o va supune atenţiei ministrului Eugen Nicolăescu.
Cu toate acestea, în primul semestru al anului viitor sunt şanse mari ca în Oradea să sosească al doilea accelerator liniar de particule pentru că aici există deja două buncăre speciale şi un personal medical calificat în domeniu, capabil să deserevească problemele oncologice ale întregii zone de vest a ţării.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.