Colegiul Medicilor Dentişti Bihor şi-a prezentat ieri atât conducerea executivă, organizarea departamentelor, cât şi principalele obiective ale mandatului de patru ani. În plus, pe lângă faptul că se consideră prea mulţi pentru numărul de locuitori ai judeţului, cum prind o ofertă externă medicii dentişti emigrează. Astfel, în ultimele şase luni 30 de stomatologi au plecat la muncă în străinătate. Dentiştii se mai plâng şi de relaţia dificilă pe care o au cu CAS - un veritabil „stat în stat" - şi birocraţia excesivă din sistem.

Biroul Executiv Judeţean al Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) Bihor a fost ales prin vot secret după validarea alegerilor şi constituirea Consiliului Judeţean al CMD Bihor, în prima şedinţă din 10 martie. Membrii Biroului împreună cu câţiva reprezentanţi ai departamentelor de activitate al Colegiului şi-au prezentat ieri într-o conferinţă de presă obiectivele şi intenţiile. „Sperăm într-o comunicare mai bună cu opinia publică, motiv pentru care ne vom concentra eforturile în campanii de conştientizare şi prevenire a populaţiei privind igiena şi sănătatea bucală, a riscurilor pe care le implică paradontoza, dar şi în popularizarea tratamentelor stomatologice diverse", a spus preşedintele nou ales, dr. Alin Şandru. Bihorul stă cam prea bine la numărul de medici stomatologi, fiind înscrişi 637 de membri (70% activează în mediul urban - n.r.), apreciază conducerea Colegiului. Pentru că sunt prea mulţi raportat la numărul de locuitori, veniturile obţinute de medici sunt cam mici. Poate acest lucru i-a determinat pe unii dintre ei să emigreze. „În ultimele şase luni 30 de medici dentişti au ales să trateze sănătatea buco-dentară în alte ţări", a spus preşedintele CMD Bihor. Fenomenul de saturaţie al pieţei serviciilor medicale dentare prin numărul tot mai mare de absolvenţi care ies de pe băncile facultăţilor de profil se pare că este principala cauză. „Sunt tot mai mulţi stomatologi tineri, proaspăt absolvenţi, care nu reuşesc să se integreze în piaţă şi au venituri foarte mici. Acest fapt determină exodul spre ţările vestice, unde nivelul de trai este mai mare şi se câştigă mult mai bine. Vom încerca să îi apropiem pe cei mai tineri de noi, să îi sprijinim prin accesarea unor proiecte de perfecţionare continuă finanţate din fonduri europene", a spus vicepreşedintele dr. Dan Florin Bonta.

O relaţie dificilă cu CAS

Din aproape toate punctele de vedere relaţia medicilor dentişti cu CAS este deficitară, stomatologia fiind considerată ultimul „sertăraş" al sistemului medical în care se pot vărsa fonduri. „Din păcate, autorităţile consideră că din cauza dinţilor nu se moare şi de aceea tratează astfel medicina dentară", susţine vicepreşedinta dr. Liana Bălaj. Astfel, principala problemă pe care o are un medic stomatolog în relaţia cu CAS este nivel scăzut al plafonul impus prin contract. Un medic care are un contract pe 34 de ore pe săptămână primeşte de la CAS aproximativ 600 de lei, fonduri total insuficiente şi care sunt orientate către pacienţii sub 18 ani. Directorul Departamentului asigurări şi probleme economico-sociale, dr. Adina Ţucudean, completează tabloul relaţiei stomatologi-CAS printr-o comparaţie plastică: „CAS este un fel de stat în stat. Nu ştim dacă în viitor vom reuşi să îmbunătăţim această relaţie, dar noi vom încerca să o dezvoltăm în folosul medicilor şi pacienţilor. Birocraţia impusă prin lege este de asemenea foarte mare, cei de la CAS impunând medicilor ca din doi în doi ani să-şi depună documentaţia pentru reevaluarea cabinetelor contra unei taxe de 1.000 de lei. În plus, anual suntem obligaţi să depunem documentaţia de avizare într-un termen extrem de scurt, toate aceste măsuri nefiind luate în folosul medicilor", a spus dr. Ţucudean.

Noua conducere a Colegiului pare motivată şi dispusă să treacă la fapte. La începutul luni viitoare va organiza un Congres tradiţional de medicină dentară intitulat „Denta Orădeană 2011", cu participare internaţională.