Diabetul zaharat în România - Disciplina face diferenţa între viaţă şi moarte
Diabetul Zaharat, o problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare, este tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2016, marcată ieri 7 aprilie. România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa, în Nord-Vestul ţării, aceasta fiind de 11,69%.
„Epidemia de diabet” capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date relevate de Federația Internațională de Diabet arătând că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în anul 2014, iar numărul lor este în creștere, mai ales în țările slab și mediu dezvoltate.
Conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), efectuat în 2014, România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%).
Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, care suferă de această afecţiune este cuprins între 1.535.413 şi 1.967.200 de persoane. În topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%. În Nord-Vest prevalenţa este de 11,69%.
Program şi reguli stricte
A avea diabet este dificil. Pentru tratamentul și managementul bolii, bolnavii trebuie să își măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciții fizice cu regularitate, să își ajusteze dieta și să își schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, diabeticii trebuie să facă față tuturor complicaților bolii. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca acești bolnavi să fie bine instruiți în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi „susținute” de personal medical specializat.
Educaţia bolnavilor diabetici nu se poate realiza decât cu o echipă multidisciplinară. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe, la creșterea riscului pentru complicaţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.